Į mirtį – 180 km/h greičiu

Kriminalai ir nelaimės

Prokuratūra pranešė, kad Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Juozas Sykas, laikinai einantis vyriausiojo prokuroro pareigas, trečiadienį priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl pernai birželio 26-osios vakarą uostamiestyje įvykusios motociklo ir automobilio avarijos, pasibaigusios motociklininko žūtimi.

pixabay.com nuotr.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, motociklą vairavęs vyriškis, kartu vežęs metais jaunesnę moterį, važiavo uostamiesčio Baltijos prospektu, kryptimi nuo Taikos prospekto Šilutės plento link ir susidūrė su iš skiriamojoje juostoje esančio apsisukimo į jo judėjimo važiuojamąją dalį įvažiavusiu automobiliu, dariusiu apsisukimo manevrą. Automobilyje buvo du žmonės.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo paskirta kompleksinė vaizdų-eismo įvykio ekspertizė, kurią atliko Lietuvos teismo ekspertizės centro Klaipėdos skyriaus ekspertai. Dėl sudėtingų skaičiavimų, taip pat vaizdo įrašo, kuriame užfiksuotos eismo įvykio aplinkybės, detalaus ištyrimo, ekspertizė truko apie 8 mėnesius.

Šių metų birželio pradžioje gautame ekspertizės akte teigiama, kad likus iki susidūrimo apie 100 metrų, motociklininkas buvo pasiekęs apie 170-180 km/h greitį.

Automobiliui įvažiavus į trečiąją eismo juostą, motociklininkas greitį kiek mažino ir prieš pat susidūrimą važiavo apie 150-160 km/h. greičiu. Įvykio vietoje didžiausias leistinas greitis – 50 km/h.

Prokuroras J. Sykas, atsižvelgdamas į tyrimo metu surinktus duomenis bei ekspertizės rezultatus, padarė išvadą, jog pagrindinė šio eismo įvykio priežastis – motociklininko daugiau nei 3 kartus viršytas didžiausias leistinas greitis mieste.

„Jeigu motociklininkas būtų važiavęs didžiausiu leistinu greičiu, motociklo sustabdymui būtų reikėję 31 metro, t. y. jis motociklą būtų galėjęs sustabdyti, o iki automobilio dar būtų likę apie 60 metrų. Tačiau motociklo greitis buvo toks didelis, kad jam sustabdyti reikėjo daugiau nei 200 metrų ir motociklininkas jau nebeturėjo galimybės išvengti susidūrimo. Nutraukiant tyrimą pažymėta, kad pats motociklininkas sukūrė tokią situaciją, kurioje nebeturėjo galimybės išvengti susidūrimo“, – pranešime spaudai cituojamas ikiteisminiam tyrimui vadovavęs J. Sykas.

Taip pat nutarime įvertinti ir automobilio vairuotojo veiksmai atliekant apsisukimą. Padaryta išvada, kad automobilio vairuotojas teisiniu požiūriu eismo saugumo taisyklių nepažeidė. Atsižvelgta į tai, kad eismo įvykis įvyko mieste, kur eismas pakankamai intensyvus. Tokiomis sąlygomis Kelių eismo taisyklės neįpareigoja vairuotojo laukti, kol matomumo zonoje iš viso nebus kitų transporto priemonių. Vairuotojas turi teisę tikėtis, kad eismas vyksta kitiems eismo dalyviams nepažeidžiant Kelių eismo taisyklių reikalavimų, kad visi važiuoja ne didesniu, nei leistinas, greičiu.

„Ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų visuma leidžia pagrįstai manyti, kad jei motociklininkas nebūtų viršijęs leistino greičio, automobilis jam nebūtų sudaręs jokios kliūties ir visi sėkmingai būtų tęsę savo keliones. Motociklui važiuojant didžiausiu leistinu 50 km/h greičiu, automobilis jau būtų pabaigęs apsisukimo manevrą. Tokiu būdu motociklui nebūtų reikėję keisti nei važiavimo greičio, nei krypties, o avarinė situacija iš viso nebūtų kilusi”, – rašoma pranešime.

Taip pat priimant sprendimą įvertinta ir automobilio važiavimo trajektorija apsisukant (automobilis važiavo iš trečios eismo juostos iškart į pirmą). Kelių eismo taisyklės tokio manevro nedraudžia. Atsižvelgiant į teismų praktiką, Kelių eismo taisyklės taip pat neįpareigoja vykdant tokio pobūdžio manevrą prieš tai visiškai sustoti.

Nutarimu nuspręsta ikiteisminį tyrimą nutraukti, nes baudžiamasis procesas mirusiojo kaltininko atžvilgiu negalimas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išpuoliai prieš trispalves tęsiasi

Policija pranešė, kad naktį į pirmadienį, apie 1.50 val., Klaipėdoje, prie Baltijos pr. 36-ojo namo, ant šaligatvio rasta valstybės vėliava. ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Pavogęs automobilį toli nenuvažiavo

Antradienį, apie 14.27 val., policija gavo pranešimą, kad Klaipėdoje, Baltijos pr., iš stovėjimo aikštelės dingo 3000 eurų vertės automobilis „VW ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos motociklų ir motorolerių mūšis - neišvengiamas*

„Atstovauju neformaliai normalius motociklus”, – taip Eismo saugumo komisijai prisistatė vardo nepasakęs veikėjas. „Kas yra normalus?”, – jo paklausė savivaldybės ...
2024-01-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This