Savivaldybės reformą pradės judinti rugpjūtį

Politika, Svarbu

Ketvirtadienio popietę Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, susikvietęs departamentų ir skyrių vadovus, juos informavo apie tai, kada galima tikėtis struktūros reformos, apie kurią kalbėta dar ir praėjusios kadencijos metu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Reikėtų nuimti įtampą, kuri buvo ir po mano, ir po Andriaus (pavaduotojas Andrius Dobrankis – autor. past.) pasisakymų. Reorganizacija turi įvykti. Kai kur darbų apimtys yra sumažėjusios, bet tai užmirštama. Struktūra reikalauja peržiūros. Aš už tai, kad visi būtume orientuoti į rezultatus – gerą parengimą Tarybos sprendimo projektų ir puikų jų įgyvendinimą. Turime būti orientuoti ne į procedūras, su kuo dabar dažnai, deja, susiduriu, o į rezultatus. Informacinės technologijos savivaldybėje yra tikrai nežemame lygyje, tačiau programinė įranga kartais neveikia taip, kaip turėtų. Aš už tai, kad būtų kuo mažiau popierinio darbo, nes dabar vienas departamentas dažnai rašo kitam raštą. Turi būti mažiau formalaus susirašinėjimo, daugiau neformalaus bendravimo. Nenormali situacija, kai pas direktorių guli keli šimtai raštų, kai darbai yra struktūriniams padalinimas priskirti ir tiesiog laukiama formalaus pasirašymo.  Aš pasitikiu visais žmonėmis, neturiu išankstinių nuostatų, norisi, kad visi prisiimtų daugiau atsakomybės”, – dėstė susirinkusiems G. Neniškis.

Jis tikino, kad reformos tikslas nėra sumažinti 10, 15 ar 50 proc. etatų skaičių. Jos tikslas esą yra siekis, kad struktūra gerai funkcionuotų.

„Tikriausiai daug emocijų kelia ir tai, kad su personalo specialistais apsilankiau Vilniaus ir Kauno savivaldybėse. Nė vienas modelis netinka – Klaipėda yra išskirtinė tiek politine, tiek administracine valdžia, tačiau kai kurie elementai tikrai suveiktų”, – teigė direktorius.

G. Neniškis tvirtino, kad kol kas nėra jokios būsimos struktūros ar jo projekto. Kai jis atsiras, direktorius žadėjo tartis su kiekvienu skyriumi ar departamentu dėl funkcijų atskyrimo ar priskyrimo. Esą jokio vienasmenio sprendimo iš viršaus nebus.

Direktoriaus teigimu, kol sprendimo projektas iškeliaus į politinį lygmenį, dar praeis mažiausiai apie porą mėnesių.

Iš visų susirinkusiųjų klausimus uždavė tik Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas ir Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas.

A. Kačalinui pasiteiravus, kiek planuojama panaikinti etatų, G. Neniškis teigė, kad „nė vieno, nes nėra blogai dirbančių”.

„Kol kas jokių pretenzijų neturiu. Dirbame visi ramiai sėkmingai, siekiame savo rezultatų. Iki rugpjūčio 1 dienos bus parengtas projektas, su kuriuo bus galima judėti per administraciją ir kalbėtis”, – sakė direktorius.

„Nejaučiu skaidrumo. Jau prieš kiek laiko nusipirkome restruktūrizacijos planą ir iki šiol tik gandais gyvename. Principas „Eisit į dujų kamerą ar neisit” kurį laiką veikia, o vėliau demoralizuoja. Klausimas, kokias struktūras tos studijos autorius yra sukūręs? Kituose miestuose lyg pasiūlė tokią, kaip pas mus dabar yra”, – sakė K. Macijauskas.

„Ne tyrėjai ir siūlytojai daro organizacinę struktūrą. Tikiuosi, kad 25 dieną jau turėsime visus žmones, bus patyrusių, galės perimti technines funkcijas, kurias man dabar dar tenka atlikti. Tikiuosi, kad pavyks išvengti vieno ar kito padalinio dominavimo, bus sąžiningai ir tvarkingai padaryta reforma”, – atsakė G. Neniškis.

Jis taip pat teigė jau susipažinęs su tuo, kad žemutinės grandies tarnautojų darbo užmokestis „yra tikrai apgailėtinas”.

„Reikia kuo greičiau spręsti šį klausimą, nežinau, kaip galima iš tiek išgyventi”, – sakė direktorius, vėliau „Atviros Klaipėdos” žurnalistui patikslinęs, kad kai kurių tokių tarnautojų atlyginimas nesiekia ir 500 eurų į rankas.

INFORMACIJA

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos darbo organizavimo vertinimo paslaugą uostamiesčio valdžia už 68 970 Eur dar pernai spalį įsigijo iš UAB „Civitta”.

Techninėje pirkimo užduotyje buvo rašoma, kad administracijos organizacinė struktūra paskutinį kartą iš esmės buvo performuota 2010 metais, tad jau reikia įvertinti, kiek šiai dienai ji yra efektyvi ir optimali, atitinkanti teisės aktus. 

Užduoties formulavimo metu Savivaldybės administracijoje buvo 456,5 etatų, iš jų valstybės tarnautojų 397 ir 59,5 etato buvo darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis.

Savivaldybės pavaldume yra 116 biudžetinių įstaigų, iš jų: 97 švietimo įstaigos, 7 kultūros įstaigos, 8 socialinių paslaugų įstaigų, 2 sveikatos paslaugų įstaigos ir 2 įstaigos miesto ūkio sektoriuje. Savivaldybės pavaldume esančiose biudžetinėse įstaigose yra daugiau kaip septyni tūkstančiai pareigybių. Savivaldybės pavaldume yra 17 viešųjų įstaigų: sveikatos priežiūros srityje – 8, kitose srityse – 9 įstaigos.

UAB „Civitta” įsipareigojo atlikti Savivaldybės administracijos ir jai pavaldžių BĮ ir VšĮ atliekamų specialiųjų funkcijų ir institucinės sąrangos peržiūrą, jų bendrųjų funkcijų optimizavimo planą; seniūnijų steigimo tikslingumo analizę; sukurti Savivaldybės administracijos žmogiškųjų išteklių valdymo modelį.

11 Comments

  1. Povilas

    Bent jau reikalo pristatymas tai atrodo apgailėtinai… Kad daryti pokyčius (tame tarpe ir reformą), reikia turėti tam tikrų sąvybių, visų pirma bent jau elementaraus ryžto ir bent gramą drąsos.Jau nekalbu apie norą pakeisti situaciją. Kokia žinia ištransliuota-„… tik jūs nesijaudinkite, visi puikiai dirbate, nei vienas nebūsite atleistas! Užsakėme tyrimą, gausime popieriuką, pamakaluosime juo prieš politikus ir visuomenę… ir toliau gyvensime kaip gyvenę!” Svarbiausia, neduokdie, kam nors ant nuospaudos neužlipti… Štai tokia ir „reforma”, ar bent toks jos pristatymas. Ir kiek metų jau taip yra „reformuojama”?

    Reply
  2. studija

    Jo, bus studija – optimizacija, reorganizacija ir reformos..,, Po to pas merą ateis nepamainamoji buvusi vicemerė Judita ir viskas liks kaip buvę – savi departamentų direktoriai. Špučienė, Zulcas- būtinai, nes jie gi mero komandoje Gal tik Dūdą ir tris valytojas ir dvi sekretores atleis…Budinas jau buvo pradėjęs reformą, bert kas liko iš paties Budino ?
    Su tokiais politikais, kurie per keturis mėnesius nesugeba administracijos suformuoti (net direktoriaus pavaduotojo postui politiko neatranda:) kokios dar bus reformos. Pensininkai negali valdyti moderniu norinčiu būti miesto… bebrai sėdi visur- nuo KRACO iki Klaipėdos vandenų tvirtai… beje viešosios bibliotekos direktorei jau ir virš 70, priveržio jokio, bet sava matyt..

    Reply
  3. Anonimas

    Klaunada ta klaipedos sav administracija.. Perka reformas, patys pasako kaip ta reforma t. Y. Studija parasyti ir tada nevykdo… Atvirai pasakius jau taip nebestebina, kad tapo eiline diena ismetus pinigus i bala kaip su ta senvages mokykla

    Reply
  4. Klaipėdietė,VITĖS kvartalo gyventoja nuo 1952m

    Ar tik ne TODĖL ,kad ,, nėra blogai dirbančių ” miela KLAIPĖDA taip ,,šauniai” atrodo ?! Gal administracjos direktoriui reikėtų organizuoti miestiečių apklausą dėl Savivaldybės tarnautojų darbo arba pasidomėti KIEK ir KOKIŲ skundų iš miesto gyventojų gavo KIEKVIENAS DEPARTAMENTO skyrius ? Įdomiai skamba žodžiai apie reformas savivaldybės administracijoje ,jeigu viskas puiku !?Įdomu ar p.L.Dūda ,ar p.I.Šakalienė bent MATĖ KOKIE laiptai ,vedantys iš H.Manto ir Dariaus ir Girėno gatvių link Parko ?! Šitiek dviračiais vażiuojančių, pėstute einančių su vaikais ,garbingo amžiaus žmonių , norinčių nueiti į parką pasivaikščioti .Apie Butų ir energetikos poskyrio vedėjo ir specialistų ,,gerus darbus ” surašyti ,tai ir jaučio odos neužtektų : ypatingai apie daugiabučių gyvenamųjų namų administratorių PRIEŽIŪRĄ ir KONTROLĘ !Jau TAIP ,,kontroliuoja „,taip,, prižiūri”, kad daugiabučių gyvenamųjų namų butų savininkai kuo greičiau liktų tuščiomis kelnių kišenėmis ar visai be kelnių ir sijonų .Ar ne TODĖL ir miestas atrodo KAIP VELYKINIS MARGUTIS ?!

    Reply
    • Miestietė

      Pritariu Klaipėdietei, Vitės kvartalo gyventojai. Žodis „reforma” lieka tik spaudos puslapiuose. Ūkio departamento tarnautojai tikrai labai „šauniai atlieka” savo pareigas, kad net nesugeba objektyviai išnagrinėti konkrečias situacijas ir padaryti šių situacijų teisingas išvadas: skundas apie „batus”, atsakymas – apie „ratus”. O apie daugiabučių namų administratorių savivalę savivaldybės butų ūkio ir energetikos poskyrio specialistai – „kontroliuotojai ir prižiūrėtojai” nieko nei mato, nei girdi. O jei ir atlieka kokį patikrinimą, jis visada būna visiškai neobjektyvus ir tik administratorių naudai. Butų savininkų pateikti konkretūs įrodymai – niekiniai. Teigiu, kad daugiabučių administravimo srityje ir yra didžiausias korupcijos šaltinis. Šiame departamente pakeitimai turi būti realūs – pradedant nuo vadovo L Dūdos. Stebina ir pritrenkia ir viešosios tvarkos skyriaus kai kurių specialistų elgesys ir įžūlūs jų veiksmai. Iš čia kyla klausimas – ar tikrai mes gyvename teisinėje demokratinėje valstybėje? Kur dingo moralė, sąžiningumas, pagarba žmogui?..

  5. Daugiau ne visada efektyviau

    Kauno savivaldybėje sumažino 150 etatų- kiti pradėjo dirbti. Kaune gerokai daugiau gyventojų – o savivaldybėje durbs tiek pat. Kiek dirba savivaldybės personalo skyriuje ? Tiek pat darbuotojų turinčioje įmonėje, dar turinčioje darbą pamainomis ir budėjimus – 1,5 žmogaus. Nes yra personalo valdymo programos. Kiek viešuose ryšiuose? Ir tai tik dvi sritys.

    Reply
  6. klaipediete

    Labai geras sprendimas!

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Geras sprendimas- neatleisti nė vieno darbuotojo ir tai vadinti reforma? Plius už tai dar sumokėjus beveik 70 tūkst.? Nebejuokinkit…

    • Ekspertas Nr. 1

      Gerbiama Palmira, o geras rezultatas bus tik tada, kai atleis bent 50 proc. darbuotojų? Ar tai yra kokybės ženklas? Ar kaip tik reikia geros analizės, funkcijų perskirstymo, kad organizacija veiktų puikiai ir gyventojai būtų patenkinti? Darbuotojų skaičius yra tik antrinis dalykas…

    • Palmira Martinkienė

      Ekspertui- kur aš sakau, kad reikia atleisti 50 proc? Jūs pats taip fantazuojate… Tačiau reforma be pokyčių personalo srityje – atsiprašau, apie tokią iki šiol nėra tekę girdėti. Matyt, vėl Klaipėda pasižymės originalumu ir šioje srityje..:)

  7. Equalizer

    Klaida: yra tikai apgailėtinas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas

Prioritetas - ne kapitaliniam gatvių remontui, o paprastam taisymui

Klaipėdos meras siūlo perpus mažinti investicijas į gatvių tiesimą, rekonstravimą ar kapitalinį remontą. Tačiau daugiau lėšų būtų skirta paprastajam vietinės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This