Kairių poligone baigėsi pratybų „Baltic Protector“ etapas

Fotoreportažai, Regionas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Birželio 26 – liepos 3 d. Lietuvos kariuomenės poligone Kairiuose, Klaipėdos rajone, bendrų veiksmų treniravosi Jungtinės Karalystės vadovaujamoms Jungtinėms ekspedicinėms pajėgoms (angl. UK-led Joint Expeditionary Force, JEF) priskirti Lietuvos ir Jungtinės Karalystės kariai.

Lauros Jokšaitės nuotr.

Pratybos Kairiuose – tai baigiamasis dar gegužės pabaigoje Baltijos jūroje prasidėjusių JEF jūrinio komponento pratybų „Baltic Protector“ ( „Baltijos gynėjas“) etapas.

Pratybose Kairiuose dalyvavo apie 70 Jungtinės Karalystės 3-iosios  jūrų pėstininkų brigados štabo kuopos ir per 100 Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“  bei Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės  karių.

„Pastato valymas, ugnies taško naikinimas ir pasalų vykdymas – tai pagrindinės užduotys, kurių treniravomės per pratybas. Daug dėmesio skyrėme ne tik vien užduočių atlikimo kokybei, bet ir vadovaujančias pareigas einančių karių kompetencijos ugdymui“, – pagrindinį bendradarbiavimo su JK kariais akcentą pabrėžė pratybų vadovas kapitonas Simonas Jurgelevičius.

Bendrus veiksmus Lietuvos ir JK kariai pradėjo po naktinės Jungtinių ekspedicinių pajėgų išsilaipinimo operacijos Nemirsetoje birželio 28 dieną.

„Lietuvos kariai turi patirties ir užsidegimo. Atvykome čia dalytis patirtimi – parodyti kitas galimybes, kitus būdus, kuriuos mes naudojame. Visada yra abipusis ryšys – mes mokomės kartu su Lietuvos kariais, kaip geriausiai treniruotis, kokius principus pasitelkti, kad formuotųsi reikalingi įgūdžiai ir gebėjimai. Daugelis britų karių pirmą kartą yra atvykę į Lietuvą ir labai tikimės, kad mes dar kartu ne kartą susitiksime“, – sakė Jungtinės Karalystės 3-iosios brigados štabo grupės vyresnysis leitenantas Jackas Scottas.

Pratybos „Baltic Protector“ – pirmasis JEF jūrinių pajėgų komponento dislokavimas tokiu mastu, rodantis vienetų gebėjimą užtikrinti saugumą regione. Gegužės 24 – liepos 8 d. vykstančiose pratybose dalyvauja 3 tūkst. karių ir 17 karinių laivų iš visų devynių JEF formuojančių valstybių – Jungtinės Karalystės, Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos . Pratyboms vadovaujama iš Jungtinės Karalystės karališkojo karinio jūrų laivyno laivo „HMS Albion“.

Per pratybas JEF pademonstravo ne tik savo sugebėjimą savarankiškai, bet ir remti kitas tarptautines organizacijas – antrojo pratybų etapo metu šios pajėgos veikė kartu su NATO sąjungininkais kasmetinių JAV vadovaujamų pratybų BALTOPS metu. Užduotis kariai vykdė Baltijos jūroje netoli Vokietijos ir Švedijos krantų.

2014 m. per NATO viršūnių susitikimą įkurtos ir po metų pradėjusios veikti Jungtinės Karalystės vadovaujamos Jungtinės ekspedicinės pajėgos visą operacinį pajėgumą pasiekė 2018 m. birželio mėn., kai Londone buvos pasirašytas Susitarimo memorandumas ir pajėgos paskelbtos kaip pasirengusios veikti.

Šiandien šias aukštos parengties 10 tūkst. karių greitojo reagavimo pajėgas galima bet kada pasitelkti reaguoti į krizines situacijas Europoje ir už jos ribų. Seimas yra suteikęs mandatą Lietuvos pajėgoms dalyvauti operacijose NATO greitojo reagavimo, Europos Sąjungos kovinių grupių ir Jungtinės Karalystės vadovaujamų ekspedicinių pajėgų sudėtyje, todėl esant politiniam sprendimui egzistuoja teisinis pagrindas siųsti mūsų karius vos tik prireikus ir taip užtikrinti krizių valdymą.

Nuo 2016 m. pradžios JEF operaciniame štabe Nortvude Jungtinėje Karalystėje tarnauja Lietuvos karininkas. Lietuva šioms pajėgoms skiria kuopos dydžio vienetą, kuris veikia Danijos kariuomenės kovinės grupės sudėtyje, taip pat mediką, priskirtą JK karo lauko ligoninei. Pagal LR Seimo suteiktą mandatą, šiemet JEF veikloje gali dalyvauti iki 190 karių ir civilių.

Lauros Jokšaitės nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”91064,91063,91062,91061,91060,91059,91058″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūreivystės mokykla - Nacionalinės gynybos pramonės asociacijos narė

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) tapo Nacionalinės gynybos pramonės asociacijos (NPGA) nare.  Skelbiama, jog LAJM aktyviai prisidės prie asociacijos vizijos įgyvendinimo kuriant Lietuvos nacionalinės gynybos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This