Iš Klaipėdos – į karines misijas

Miestas

Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione išlydėti kariai, išvykstantys į misijas Afganistane, Irake ir Ukrainoje. Jiems buvo įteiktos Karinių jūrų pajėgų kapeliono komandoro leitenanto Remigijaus Monstvilo pašventintos Lietuvos Respublikos vėliavos.

Lauros Jokšaitės nuotr.

Į tarptautinę operaciją Afganistane „Resolute Support Mission“ („Tvirta parama“) iš Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ išvyks trys štabo karininkai. Jie prisidės rengiant Afganistano nacionalines saugumo pajėgas. Lietuvos kariai šioje misijoje tarnauja skirtingose pozicijose Kabule, Herate ir Kandahare. Per 2018 metus Lietuvos karių skaičius operacijoje Afganistane buvo padidintas iki 50, tokį karių skaičių planuojama išlaikyti ir 2019 metais.

Dalyvauti tarptautinėje operacijoje Irake – Jungtinių Amerikos Valstijų vadovaujamoje koalicijos operacijoje „Inherent Resolve“ („Įgimtas Ryžtas“) taip pat išvyks trys kariai iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono. Jie prisidės rengiant vietines saugumo pajėgas. Lietuvos kariai tarnauja Danijos kontingento sudėtyje šiaurės vakarinėje Irako dalyje esančiame Ramadi mieste. Prie šios misijos Lietuva prisideda nuo 2017 m. nuolat išlaikydama 6 karinius instruktorius.

Kartu į karinę mokymo operaciją Ukrainoje išlydėta ir jungtinė Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ štabo ir jai priskirtų batalionų instruktorių grupė, sudaryta iš karininkų ir puskarininkių. Į misiją išvykstantys kariai koncentruosis į ukrainiečių instruktorių vykdomo kolektyvinio rengimo priežiūrą ir konsultacijas. Lietuvos kariai Tarptautiniame taikos ir saugumo mokymo centre, esančiame Javorivo poligone, drauge su sąjungininkais padeda ukrainiečiams reformuoti ir stiprinti jų ginkluotąsias pajėgas bei priartėti prie NATO keliamų standartų.

Šiuo metu Lietuva dalyvauja 11-oje tarptautinių operacijų ir yra dislokavusi daugiau nei 140 karių trijuose žemynuose: Europoje – Ukrainoje; Azijoje – Afganistane, Irake, Turkijoje; Afrikoje – Malyje ir Centrinės Afrikos Respublikoje.

Anot Krašto apsaugos ministerijos, dalyvavimas tarptautinėse operacijose yra svarbi Lietuvos tarptautinių įsipareigojimų tarptautiniam saugumui išraiška, taip pat priemonė stiprinti ES bendrąją saugumo ir gynybos politiką, NATO kolektyvinę gynybą bei karinį bendradarbiavimą.

Pagal Krašto apsaugos ministerijos užsakymą 2018 m. gruodį atliktą visuomenės nuomonės tyrimą, dauguma Lietuvos gyventojų remia karių dalyvavimą tarptautinėse operacijose prisidedant prie tarptautinės bendrijos pastangų palaikyti taiką ir stabilumą pasaulyje, užkirsti kelią tarpvalstybiniams ir etniniams konfliktams, kovoti su tarptautiniu terorizmu. Apklausos duomenimis, 72 proc. respondentų mano, kad Lietuvos kariai turėtų būti siunčiami į tarptautines operacijas, jeigu to prašo NATO sąjungininkai. Taip pat, apie 68 proc. apklausos dalyvių išreiškė pritarimą, kad Lietuva turėtų aktyviau prisidėti prie kovos su tarptautiniu terorizmu.

Lietuva tarptautinėse operacijose pradėjo dalyvauti praėjus vos ketveriems metams po to, kai buvo atkurta šalies Nepriklausomybė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Aptartas pasirengimas mobilizacijos pratyboms

Penktadienį Brigados generolo Povilo Plechavičiaus poligone Klaipėdoje vyko brigados „Žemaitija“ organizuojamas renginys – Lietuvos kariuomenės veiksmų su civilinėmis institucijomis derinimas ...
2024-03-16
Skaityti daugiau

Regionas

Vakarų Lietuvoje - karinės pratybos

Sausio 15–18 d. Klaipėdos, Tauragės, Šilutės, Šilalės rajonų ir miestų savivaldybių teritorijose vyks Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio ...
2024-01-15
Skaityti daugiau

Regionas

Kairių poligone vyks kariuomenės pratybos

Gegužės 23–25 d. Kairiuose esančiame Brigados generolo Povilo Plechavičiaus poligone vyks Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ ...
2023-05-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This