Kova su tarša: galutinį žodį turės tarti Seimas (papildyta)

Politika, Svarbu

Beveik dešimtmetį vykstanti aktyvių klaipėdiečių kova prieš taršą lėtai, bet užtikrintai artėja prie finišo tiesiosios: trečiadienį paskutiniajame šios Vyriausybės posėdyje be kitų klausimų buvo pritarta ir kelių su aplinkosauga susijusių įstatymų pakeitimų projektui.

Klausimą pristatęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika priminė, jog projektui su pastabomis jau buvo pritarta prieš savaitę vykusiame Vyriausybės pasitarime, kuriame dalyvavo ir klaipėdiečių atstovai.

Vyriausybės nariams trečiadienį  balsavimui projektas pateiktas, atsižvelgus į minėto pasitarimo protokolinį nutarimą bei Teisės grupės išsakytas pastabas.

Praėjusią savaitę Seime spaudos konferencijoje dalyvavę klaipėdiečiai ragino Seimo narius pritarti aplinkosauginių įstatymų pakeitimams. Rimanto Navicko nuotr.

Nors per kelias minutes be jokių diskusijų ir pasisakymų Vyriausybės nariai vienbalsiai pritarė, kad būtų pakeisti kai kurie Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės, Aplinkos apsaugos, Mokesčio už aplinkos teršimą ir Aplinkos monitoringo įstatymų straipsniai, procesas tuo dar nebaigtas. Galutinį žodį dar turės tarti Seimas.

Beje, į projektą įtrauktas ir penktasis – Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymas, jo pakeitimuose numatant daugiau galių ir kompetencijų Visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos specialistams.

Seimui pritarus visiems išvardintų įstatymų straipsnių pokyčiams, atsirastų galimybė didinti baudas už taršių įmonių pažeidimus, didinti pačius taršos mokesčius, griežtinti taršių įmonių kontrolę. Be to, Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai be išankstinio įspėjimo, kaip yra dabar, bet kuriuo paros metu galėtų patekti į įmonės teritoriją, o laboratorinių tyrimų išlaidas, nustačius pažeidimus, turėtų apmokėti patys teršėjai. Taip pat būtų griežtinama taršos leidimų išdavimo tvarka, aplinkos monitoringą galėtų atlikti tik akredituotos laboratorijos ir kt.

Praėjusią savaitę vykusiame pasitarime premjeras Saulius Skvernelis teigė, jog tik aktyvios uostamiesčio bendruomenės pastangų dėka atsirado galimybė šiuos prieš taršos mažinimą nukreiptus įstatymus pradėti realiai įgyvendinti.

Seimo spaudos tarnyba ketvirtadienio ryte „Atvirą Klaipėdą” informavo, jog šiuo metu minėtų įstatymų pakeitimų svarstymas Seime kol kas nėra užregistruotas.

„Kadangi projektų teikėja yra Vyriausybė, visi įstatymų projektai, jei jų ir nėra sesijos darbų programoje, automatiškai į ją įtraukiami”, – rašoma atsiųstame atsakyme į paklausimą, ar minėtas įstatymų projektas bus svarstomas dar šioje, pavasario, Seimo sesijoje.

2 Comments

  1. anksti džiaugtis

    Driokstels tuoj Seimas – tikrai visi pajusit. Sąvartyno mokestį nuo kitų metų didina nuo 5 iki 50 eurų už toną. Kas mokės? Ogi visi. Vyriausybei pinigų trūksta – iš žmonių paims.

    Reply
  2. Elena

    Na liko palaukti kaip balsuos seimo nariai , ypač klaipėdiečių atstovai . Tikiuosi bus paviešinti pavardėmis . Ačiū aktyviems klaipėdiečiams .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Politika

Irena Šiaulienė nori į Europos Parlamentą

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ pagarsino savo kandidatų į Europos Parlamentą sąrašą. Jo lyderiu yra eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Tarp kandidatų yra ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This