Jūros šventė: su prezidentu ir burlaiviais

Miestas

Iveta Danieliūtė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2019-07-11

Komentarų: 1

„Šiais metais į jubiliejinę Jūros šventę atvyks naujai išrinktas Lietuvos prezidentas“, – dar vieną iš šiųmetinės Jūros šventės naujienų ketvirtadienį surengtos spaudos konferencijos metu pranešė uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Planuojama, kad Gitanas Nausėda dalyvaus vainikų žuvusiesiems jūrose nuleidimo į Baltijos jūrą ceremonijoje. Tiesa, raštiško patvirtinimo, kad prezidentas šventėje dalyvaus, nėra, buvo tik žodinis susitarimas. Tačiau G. Nausėda yra klaipėdietis, o klaipėdiečio žodis, pasak V. Grubliausko, yra svarbiau už bet kokį dokumentą.

Jūros šventės pažiba taps didelis karinis burlaivis „Gloria“ iš Kolumbijos. Šiemet ši šalis švenčia 200 metų nepriklausomybės sukaktį, todėl jų tikslas – apie tai skelbti, reprezentuoti savo valstybę.

Šiemet naujais renginio dalyviais taps ir karinės oro pajėgos.

„Daugiau kaip prieš dešimtmetį vienas sraigtasparnis patyrė nelaimę jūroje. Ceremonijoje dalyvaus oro pajėgų sraigtasparnis. Gelbėtojas iš sraigtasparnio simboliškai nuleis vainiką į vandenį taip pagerbdamas tiek jūrininkus, tiek savo kolegas, negrįžusius iš jūros“, – pranešė KJP štabo viršininko pavaduotojas civilių ir kariškių bendradarbiavimui kmdr. ltn. Ramūnas Kažerskas.

Liepos 26 d. Jūrų šventės eisenoje dalyvaus ne tik KJP orkestras, bet ir aukščiausia visų karinių pajėgų vadovybė.

Atplauks Kolumbijos karinis burlaivis

Šventėje pasirodys ir „Baltic Sail“ projektui priklausančių 8 uostamiesčių laivai. Šiemet Klaipėdos kruizinių laivų terminale prisišvartuos laivai iš Rostoko, Rygos, Gdansko, Karlskronos, Ščecino, Nystedo, Turku ir, žinoma, Klaipėdos.

Jūros šventės pažiba taps didelis karinis burlaivis „Gloria“ iš Kolumbijos. Šiemet ši šalis švenčia 200 metų nepriklausomybės sukaktį, todėl jų tikslas – apie tai skelbti, reprezentuoti savo valstybę.

Šeštadienį, liepos 27-ąją, nuo 10 iki 15 val. burlaivis bus atviras visuomenei.

Lankysis ir didelis burlaivis iš Vokietijos „Santa Barbara Ana“, o Lenkijos laivas „Baltic Beauty“ plauks į vainikų nuleidimo ceremoniją.

Šventėje savaip sudalyvaus ir burlaivis „Meridianas“. Jis šį pavasarį buvo priimtas į Europos jūrinio paveldo organizaciją, įkurtą Nyderlanduose. Ji vienija visos Europos jūrinio paveldo objektus. Šios organizacijos vadovybė atvyks į Jūros šventę ir įteiks ženklą, kuris puoš „Meridiano“ antstato bortą. Ši ceremonija vyks liepos 26 d.

Šventės metu prie „Meridiano“ įsikurs jūrų verslo ir partnerių skveras. Uosto direkcija, bendrovės „Aros Marine“, „Lietuvos geležinkeliai“, „Klaipėdos nafta“ siūlys interaktyvių įdomybių: lankytojai galės virtualiai krauti krovinį į laivą ar pasivaikščioti po SGD laivą.

Tradicijos tęsiamos

Į Dangę aštuntą kartą sugrįš istorinių ir tradicinių laivų paradas „Dangės flotilė“. Liepos 26 d. 20 val. pakilus Pilies tiltui į Dangę suplauks 15-os istorinių laivų flotilė. Visą šeštadienį ir sekmadienio rytą bus galima aplankyti gyvą istorinių ir tradicinių laivų ekspoziciją, pabendrauti su istorinių laivų statytojais ir šios laivybos srities puoselėtojais.

Anksčiau į miestą laivus įvedinėdavo mariose žuvęs kapitonas Romualdas Adomavičius, šiemet šią misiją perims jo sūnus.

Devintus metus iš eilės vyks drakonų valčių varžybos. Šiemet jos – tarptautinės. Sulauksime svečių iš Portugalijos, Kaliningrado, Baltarusijos ir Liepojos. Registracija neskelbta, nes dalyvių vietos buvo išgraibstytos jau žiemą. Varžybose susirinks 40 komandų ir apie 400 dalyvių.

Šokantys fontanai – naujoje vietoje

Nors praėjusios spaudos konferencijos metu buvo skelbiama, kad šiemet Jono kalnelyje vėl šoks muzikiniai vandens fontanai, ketvirtadienį informuota, jog nuspręsta juos dėl saugumo (tebevyksta statybos) įrengti prie „Neringos“ skulptūros.

Fontanus  bus galima stebėti penktadienio ir šeštadienio naktį nuo 22.30 iki 1 val.

Mažesnis fontanas čiurlens Turgaus ir Tiltų gatvių sankirtoje.

Visą 60-osios Jūros šventės renginių programą rasite čia.

1 Comment

  1. Budulis

    Neįdomu. Tas pats per tą patį. Ir parado nėra.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This