„Klaipėdos švyturio ateities“ stipendija – Žydrūnui Lukošiui

Fotoreportažai, Miestas

Gretė Maziliauskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2019-07-11

Komentarų: 0

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ketvirtadienį įteikta jau šeštoji „Klaipėdos švyturio ateities“ stipendija. 4000 eurų šįkart atiteko Klaipėdos universiteto dėstytojui, mokslininkui Žydrūnui Lukošiui.

Bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ kartu su dienraščiu „Vakarų ekspresas” organizuojamam konkursui buvo pasiūlytas 31 kandidatas. Po balsavimų, kuriuose skaitytojai balsus atiduoda dienraštyje spausdintais kuponais ir portale, į finalinį etapą buvo patekę dešimt pretendentų.

Žydrūnas Lukošius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ž. Lukošius yra vienas iš išskirtinio kraujospūdžio matuoklio kūrėjų, Klaipėdos universiteto dėstytojas ir doktorantas.

Stiprūs pretendentai

„Mes kalbame apie Klaipėdos miesto švyturio ateities stipendiją. Klaipėdos švyturius – tuos žmones, kurie ne tik taps švyturiais ateityje, bet, kurie jau yra švyturiais. Ir ši stipendija padės tapti švyturiais, kuriuos matys ir į kuriuos lygiuosis ne tik Klaipėda, bet ir visa Lietuva. O galbūt ir dar plačiau“, – kalbėjo konkurso komisijai pirmininkavęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

„Švyturys Brewery“ vadovės ir vyriausiosios „Švyturys-Utenos alus“ aludarės Dalios Jočytės teigimu, kasmet konkurso dalyvių konkurencija vis stipresnė. Konkurso finalininkai – skirtingi ir stiprūs pretendentai į stipendiją, tad iš anksto niekada negali atspėti, kuris jų taps nugalėtoju.

„Jūsų geri, drąsūs darbai yra svarbūs. Svarbūs ne tik dėl to, kad jie turi kažkokį poveikį, bet svarbūs ir tuo, kad jie rodo pavyzdį kitiems. Klaipėda kuriama kiekvieną dieną bendrai – kuo daugiau žmonių bus užsikrėtę tuo, ką darote jūs, tuo miestas bus gražesnis“, – prieš paskelbiant nugalėtoją, žodį tarė D. Jočytė.

Tęs darbus

„Žinoma, visų pirma, yra labai netikėta. Tikrai nesitikėjau, Mano atžvilgiu, buvo ir vertesnių laimėti šį apdovanojimą. Bet, kad esu įvertintas, labai malonu. Aišku, stengsiuos nenuvilti Klaipėdos krašto, Klaipėdos universiteto“ – kalbėjo Ž. Lukošius.

Jis sakė, norintis toliau siekti naujų inovacijų, naujų išradimų, kurie sukasi jo galvoje. Ž. Lukošius užtikrino, kad stengsis toliau stipriai ir aktyviai, kaip ir anksčiau, dalyvauti visuomeniniuose renginiuose, kurių tikslas – pritraukt kuo daugiau studentų į Klaipėdos universitetą.

„Mes visi žinome, jeigu yra daug studentų, yra gyvas ir mūsų Klaipėdos miestą“, – baigdamas savo kalbą sakė laimėtojas.

Jis pabrėžė, kad visų savo veiklų, kuriomis užsiėmė anksčiau, tikrai nenumes į šalį, o kaip tik eis jomis į priekį.

„Idėja sukurti tokį aparatą kilo labai seniai. Mano, kaip mokslininko, darbų kryptis visada buvo susijusi su kraujo pulsinėmis bangomis. Apie tai rašiau bakalauro darbą, su šia kryptimi buvo susiję ir magistro, doktorantūros darbai. Vėliau artimiau susipažinau su daktaru Albinu Stankumi. Kilo idėja mechaniškai pamatuoti centrinį kraujo spaudimą. Sugalvojome įrenginį, kuris tiek kainos atžvilgiu, tiek savo specifika yra visiškai naujas“, – apie projektą pasakoja mokslininkas, kurio aparatas rengiamas patentuoti Europos patentų biure.

Naujasis įrenginys spaudimą matuoja ne, kaip įprasta, ant rankos, o ant kaklo.

„Teorija sako, kad miego arterijoje yra dalinai toks pat kraujo spaudimas kaip ir aortos lanke. Įrodyta, kad spaudimas, matuojamas žasto, riešo srityje, ne visada informatyvus. Kuo labiau arterija plonėja, mažėja, išsišakoja, tuo mažiau tikslūs rodmenys“, – teigia mokslininkas.

Konkurso finalininkus ir Ž. Lukošių sveikinęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sakė, kad tiek šiemet, tiek pernai nugalėję mokslininkai įrodo, jog uostamiestis sugeba pritraukti ir ugdyti aukščiausio lygio specialistus.

INFORMACIJA

Kandidatus stipendijai gauti iškelia patys klaipėdiečiai, jie balsuoja ir atrinkdami nominantų dešimtuką. Galutinį žodį, atsižvelgdama į miestiečių balsavimą, taria speciali stipendijos komisija – Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, „Švyturys Brewery“ daryklos vadovė Dalia Jočytė, „Vakarų ekspreso“ vadovas Gintaras Tomkus, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos atstovė, daktarė Genutė Kalvaitienė ir Klaipėdos universiteto atstovas, daktaras Darius Daunys.

Teigiama, jog šiemet nugalėtoją lėmė būtent klaipėdiečių balsai, nes du ryškiausi finalistai surinko vienodai komisijos balų.

Anksčiau šiuo apdovanojimu įvertinta pianistė Adelė Daunoravičiūtė, solistas Steponas Zonys, kino kūrėjas Arūnas Eimulis, menininkė Agnė Kišonaitė, pernai apdovanotas laivų inžinierius Lukas Norkevičius.

„Klaipėdos švyturio ateities“ stipendija – tik vienas iš būdų, kuriais „Švyturys-Utenos alus“ remia gabiausius jaunus uostamiesčio mokslininkus ir menininkus, skatina juos garsinti Klaipėdos vardą šalyje ir pasaulyje. „Švyturio-Utenos alaus“ parama uostamiesčiui tapo įprastu reiškiniu ir kasmet siekia beveik ketvirtį milijono eurų.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”92513,92514,92515,92516,92508,92509,92510,92511,92512″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This