„Salamander” atstatymas džiugina ir projektuotojus, ir aktyvius klaipėdiečius

Miestas, Svarbu

„Dažniausiai būna, kad niekam nepritariam, norim stabdyti, o čia vienetinis atvejis, kai norime pasidžiaugti. Tokiomis imitacijomis galėtume nors ir visą miestą užstatyti”, – bene geriausiai viešo susirinkimo, kuriame buvo pristatomi vadinamojo „Salamander” pastato projektiniai pasiūlymai, dvasią apibūdino toks į jį atėjusio klaipėdiečio Aivaro Kurskio pasisakymas.

Susirinkimo, į kurį be „Atviros Klaipėdos” žurnalisto atėjo dar šeši miestelėnai, metu trečiadienio vakarą daugiausia buvo pasisakoma ir diskutuojama tik dėl arkinio stoglangio, kuris, anot projektuotojų, yra kaip žyma, jog pastatas imituoja šioje vietoje stovėjusį statinį.

Pastato makete matyti arkada, kuri bus įrengiama kad žmonės galėtų laisvai patekti prie laiptų, vedančių upės link. Martyno Vainoriaus nuotr.

Bus su arkada

Vienas iš projekto autorių – bendrovės „A405″ architektas Gintaras Čičiurka – pabrėžė, kad projektu siekiama būtent imituoti stovėjusį pastatą, o ne jį atstatyti, nes pastarajam procesui teisės aktai yra užkėlę sunkiai įveikiamos reikalavimus.

„Labai padėjo ir pačių užsakovų surinktos istorinės nuotraukos. Atlikus pakartotinius archeologinius tyrimus paaiškėjo, kad projektuojamas statinys išlipa už sklypo kontūro, tad teko koreguoti detalųjį planą ir keisti sklypo ribas nekeičiant jo dydžio. Pastatas bus statomas identiškai toje pačioje vietoje. Tačiau dėl to iškilo problema, nes statinys „užlipa” ant laiptų, vedančių upės link. Tad sprendėme, kaip daryti, kad pastatas netrukdytų miestiečiams. Dėl to bus daroma broma ir bus galima laisvai patekti prie tų laiptų. Šis sprendimas leis pamatyti ir tai, kiek aukštai lyginant su prieškariniu yra iškeltas naujasis tiltas”, – sakė G. Čičiurka.

Pasak jo, Savivaldybė buvo prašiusi kartu išnagrinėti ir galimybes užtikrinti neįgaliesiems geresnes sąlygas patekti į senamiestį ir atsižvelgiant į tai rasta vieta, kur būtų galima įrengti specialių keltuvą. Architektų nuomone, jis galėtų būti statomas susiaurinus laiptus, nuo Biržos tilto vedančius į Žvejų gatvę.

UAB „A405″ vizualizacija

Anot architekto, užsakovas – bendrovė „V. Paulius & Associates“ – pritarė labai brangiam sprendimui – automatizuotai aštuonių vietų automobilių stovėjimo aikštelei.

„Pro automatinius vartus įvažiuoja, vairuotojas išeina ir keltuvas automatiškai suranda vietą automobilių ir jį pastato, o vėliau suspaudus kodą jį iškelia”, – tokio objekto veikimo principą apibūdino G. Čičiurka.

Pasak jo, nuotraukose niekur nepavyko atsekti, ar pastatas buvo dažytas. Tad nuspręsta, kad pastatas, kuriame įsikurs 4+ arba penkių žvaigždučių viešbutis, bus labai šviesus.

„Negalime atsidžiaugti užsakovu, kad turi tokį kilnų tikslą atstatyti šį pastatą ir papuošti Klaipėdą”, – baigdamas pristatymą sakė G. Čičiurka.

Kokie pastebėjimai?

Į projektinių pasiūlymų pristatymą atėjęs Valdas Janutis pareiškė, jog su tokiu pastatu bus „visiškai uždaryti praėjimai per Jūros šventes”.

Tačiau įmonės „V. Paulius & associates real estate” vadovas Marius Kaubrys patikino, kad iki karo šioje vietoje buvo dar siauresnis praėjimas, nes sovietmečiu kratinės buvo platinamos susiaurinus upės vagą.

Tuo metu A. Kurskis domėjosi, ar pastatas netrukdytų atstatyti autentišką Biržos tilto kryptį, jei miestas kada pagaliau „susiprotėtų” ištaisyti sovietmečio sprendimą. Pasak architektų, pastatas bus atstatomas identiškai, buvusių pamatų vietoje, ir tam tikrai netrukdytų.

UAB „A405″ vizualizacija

A. Kurskis taip pat sulaukė patikinimo, kad pastato tūris bus identiškas prieškariniam statiniui.

Eimantas Koševoj teiravosi, ar statytojai neketina kartu ir kaip nors „prisijaukinti, įveiklinti krantinę”.

Projekto bendraautorius, architektas Saulius Plungė teigė, jog palei Dangę bus daroma atvira restorano terasa, bet kartu akcentavo, jog praėjimas palei upę liks.

Tuo metu Darius Burgis teigė, jog suplanuotas apvalus naujas elementas stoge – stoglangis, jam atrodo, kaip „besipjaunantis” su aplinka, nes aplinkinių pastatų stoguose esą dominuoja smailūs kampai.

UAB „A405″ vizualizacija

„Taip paliekamas ženklas, kad pastatas nėra autentiškas, o XXI amžiaus kūrinys. Kai dalyvavome konkurse ir siūlėme stoge agresyvias, apie šešis metrus krantinės link išsikišančias stiklines konstrukcijas, buvome penkiais metais jaunesni ir drąsesni. Tačiau užsakovo noras buvo paieškoti kitų formų, norėta švelnesnį variantą pasirinkti”, – sakė G. Čičiurka.

„Taip išspręstas ir apšvietimo klausimas, ir išlieka tęstinumas pirminės architektų minties. Visas fasadas arkinis, tad ir stoge arkos forma”, – antrindamas teigė M. Kaubrys.

INFORMACIJA

Sklype Žvejų g. 2B XVI-XVII a. buvo įrengtos pirmosios miesto svarstyklės.

Vėliau čia stovėjęs statinys perstatytas bei tapo gyvenamosios paskirties.

XX a. pradžioje čia savo atstovybę ir parduotuvę įkūrė Vokietijos batų siuvimo ir prekybos įmonė „Salamander“.

1944-aisiais po rusų lėktuvų bombardavimo pastatas buvo apgadintas, o galutinai nugriautas 1947-aisiais.

„V. Paulius & Associates“  sklypą 99 metams aukciono būdu išnuomojo 2002 m. Bendrovė kas metus sumoka po 14 800 Eur siekiančius nuompinigius.

Iš pradžių čia norėta statyti net septynių aukštų pastatą, tačiau tokiems planams kategoriškai pasipriešino tiek aplinkinių namų gyventojai, visuomenės atstovai, tiek Kultūros paveldo departamentas.

„V. Paulius & Associates“ 2014 m. kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija buvo surengusi architektūrinį konkursą. Jame dalyvavo 19 projektų, iš kurių komisija išrinko tris geriausius. „A405″ architektų Gintaro Čičiurkos, Valdo Janulio ir Sauliaus Plungės projektui „Istorija+“ tada atiteko trečioji konkurso vieta.

Dabar jų projektuojamo pastato aukšte suprojektuotas viešbučio holas su recepcija, bagažo saugykla, baras, tualetai, administracinė patalpa, atvira laiptinė ir liftas. Iš holo viešbučio gyventojai galės patekti į restoraną su baru bei konferencijų salę. Į restoraną bei konferencijų salę taip pat numatyti atskiri įėjimai iš Dangės krantinės.

Antrame ir trečiame aukštuose projektuojami numeriai gyventojams, pagalbinės patalpos viešbučiui aptarnauti. Kiekviename aukšte bus po septynis dviviečius numerius ir du keturviečius apartamentus. Iš viso viešbutyje suprojektuota 18 numerių, iš kurių 14 dviviečių ir 4 keturviečiai apartamentai. Antrame viešbučio aukšte vienas numeris bus pritaikytas žmonėms su negalia.

Mansardiniame aukšte numatyta tik viešbučio gyventojams skirta sporto salė ir SPA centras.

3 Comments

  1. nesupratau

    uz kieno pinigus statys , kam navaras? atkatai?

    Reply
  2. Nojus

    Laukiam statybų nesulaukiam. Užaugo kartos, neįsivaizduojančios statinio čia, ir kuriems Senamiestis- tai Jūros šventė šventimo vieta. O prie atkurto pastato priprasim labai greit. Tik va aš balsuočiau už tą drąsesnį, su stikliniais išsikišimais variantą- nebijočiau parodyti, kad čia atstatyta. Vokietijoje dar ne tokių „invazijų” prisižiūriu… 🙂

    Reply
    • Romas

      neprisižiūriu ( čia apie Vokietiją) :), bet visiškai sutinku. Nereikėtų kūrėjui pradėti reguliuoti kiekvieno lango, juolab kai darbas iš esmės geras. Konkursinis sprendimas buvo smagesnis.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Uostas ir jūra

Uostas užtveria naujas teritorijas

Šalies prezidentui Gitanui Nausėdai kalbant apie tai, kad uostas turėtų atverti daugiau prieigos žmonėms prie marių, bent jau kol kas ...
2023-12-28
Skaityti daugiau

Miestas

I ture Klaipėdoje išrinkta 19 seniūnaičių: skelbiamos pavardės

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog I ture uostamiestyje išrinkta 19 seniūnaičių. Iš viso savivaldybė buvo sulaukusi 40 kandidatų į seniūnaičius pasiūlymų, ...
2023-08-31
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Švietimas

Naujoji mokykla gali tapti ir verslo įkaite

Ketvirtadienį Senvagės gatvėje statomoje mokykloje apsilankęs Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus neslėpė, kad ima pyktis matant nemažai jam sunkiai suvokiamų ir ...
2023-05-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This