„Klaipėdos nafta” atmeta „Achemos grupės“ pretenziją

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ (KN) pranešė, jog papildomai įvertino jos akcininko – koncerno „Achemos grupė“ – pretenziją dėl su suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) veiklos reorganizacija susijusios pretenzijos ir atmetė ją kaip neturinčią teisinio pagrindo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Achemos grupė“ pretenziją bendrovei pateikė prieš pat birželio 27 d. numatytą KN akcininkų visuotinį susirinkimą, kuriame turėjo būti balsuojama dėl reguliuojamos veiklos perleidimo KN 100 proc. valdomai dukterinei įmonei UAB „SGD terminalas“. Pretenzijoje teigiama, kad dėl sprendimų priėmimui reikalingos nepateiktos informacijos ir pasirinkto veiklos perleidimo būdo neva būtų pažeidžiami smulkiųjų akcininkų interesai.

Atsižvelgiant į pateiktą pretenziją, KN papildomai vertino koncerno „Achemos grupė“ teiginius, kad SGD terminalo veikla gali būti perleidžiama tik reorganizavimo būdu. Anot įmonės pranešimo, išorinių kvalifikuotų teisininkų atliktas vertinimas dar kartą patvirtino, kad „Achemos grupės“ pretenzija yra nepagrįsta.

„Siekdami mums iškelto tikslo – sudaryti galimybes mažinti terminalo išlaikymo kaštus visiems dujų vartotojams jau nuo liepos 1 d. – rinkomės geriausią alternatyvą – SGD terminalo veiklą perleisti KN 100 proc. valdomai dukterinei bendrovei, kuri atitinka visus teisinius reikalavimus ir kuria didžiausią vertę visiems akcininkams. Sprendimą dėl veiklos perleidimo rinkomės atidžiai įvertinę visas galimybes. Pažymėtina, kad koncerno „Achemos grupės“ įvardijamas įmonės reorganizavimas savaime yra gerokai sudėtingesnis ir brangesnis procesas, kuris truktų mažiausiai metus laiko, be to, būtų įmanomas tik gavus kreditorių sutikimus. Tad pasiekti galimybę mažinti terminalo kaštų dalį dar šiemet iš esmės nebūtų buvę įmanoma“, – pranešime spaudai cituojamas KN Klaipėdos SGD tarnybos direktorius Arūnas Molis.

KN taip pat papildomai skyrė dėmesio ir teiginiams dėl nepakankamos pateiktos informacijos. Papildomas KN pasitelktų teisininkų vertinimas esą patvirtino, kad informacija, būtina akcininkams priimti sprendimus visuotiniame susirinkime dėl SGD terminalo veiklos perleidimo, yra pateikta, įskaitant detalią turto vertinimo ataskaitą, į dukterinę bendrovę įnešamo ilgalaikio turto sąrašą ir jo vertę, informaciją apie veiklos perleidimo poveikį konsoliduotiems KN finansiniams rezultatams.

„KN taip pat atkreipia dėmesį, kad kiekvienas prašymas dėl informacijos pagrįstumo turi būti vertinamas itin atidžiai, kai akcininkas kituose kontekstuose yra tiesioginis įmonės konkurentas ar klientas. Kalbant apie SGD terminalo veiklą, su „Achemos“ grupės įmonėmis vyksta daugiau nei dešimt bylų dėl SGD terminalo tarifo ir net paties projekto teisėtumo tiek Lietuvos nacionaliniuose teismuose, tiek Europos Sąjungos Teisingumo Teisme. Kartu visuomet aktualu prisiminti ir akcininko pareigą pateikti teisinį pagrindimą, kokiu konkrečiai tikslu prašomos informacijos reikia, kam ir kaip ji bus naudojama”, – rašoma KN pranešime.

Pakartotinis KN visuotinis akcininkų susirinkimas, kaip formaliai įtvirtina Akcinių bendrovių įstatymas, bus šaukiamas liepos 18 dieną. Kadangi dalies dokumentų, reikalingų sprendimams priimti, terminai pakartotinio VAS metu yra pasibaigę, šie dokumentai turės būti atnaujinami. KN vertinimu, tęsiant projektą ateityje bus reikalingi papildomi akcininkų sprendimai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Pasirašyta sutartis dėl „Independence“ techninio operatoriaus

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad pasirašė sutartį su UAB „Hoegh LNG Klaipėda“, pagal kurią ši bendrovė tampa suskystintųjų ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This