Sunkios lietuvių kalbos mokysis 70 kitakalbių

Švietimas

Iveta Danieliūtė, "Atviros Klaipėdos" praktikantė
2019-07-12

Komentarų: 1

44 metų italas Mirko Klaipėdoje gyvena jau apie 11 metų, čia jis kuria savo verslą. Italas – meilės emigrantas, į Lietuvą atvyko dėl savo žmonos lietuvės. Mirko, kaip ir dar 70 žmonių iš 17 užsienio šalių, penktadienį dalyvavo Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros akademijos atidarymo šventėje Klaipėdos universitete (KU).

Mirko – jau nebe naujokas, jis dalyvavo žiemos kursuose, o vasaros kursuose apsilanko jau antrąkart. Ivetos Danieliūtės nuotr.

Akademijoje mėnesį laiko kitataučiai ne tik mokysis lietuvių kalbos, bet ir susipažins su mūsų šalies kultūra, dalyvaus ekskursijose, įvairiuose renginiuose.

Mirko – jau nebe naujokas, jis dalyvavo žiemos kursuose, o vasaros kursuose apsilanko jau antrąkart. Vyras pripažino, kad lietuvių kalbos mokytis yra sunku, bet įdomu. Sudėtingiausia jam – suprasti kitus, nes, pasak italo, lietuviai kalba labai greitai. Paklausus apie Klaipėdą, Mirko teigė, kad miestas jam patinka, nes yra tylus ir nedidelis, šalia jūros.

Tuo metu 21 metų Rendicna iš Indonezijos šiuo metu studijuoja Rusijoje. Jis kalba indonezietiškai, angliškai ir rusiškai. Kalbų jam negana, todėl nusprendė išmokti dar vieną – lietuvių. Jaunuolis šioje akademijoje pirmą kartą, tačiau nesijaudina. Jis lietuvių kalbos nemoka, todėl nekantrauja pradėti kursus. Kalbos mokytis Klaipėdoje Rendicnal pasirinko todėl, kad jo gimtoji Indonezija yra apsupta jūrų, paplūdimių, o uostamiestis visa tai irgi turi. Tai jam primena namus.

Dar vienas ispanas, 30-metis Victor, teigė, jog Lietuva jam patinka. Jis čia buvo atvykęs prieš 5 metus su Erasmus programa. Tąkart Lietuvoje susirado daug gerų draugų, todėl dažnai čia sugrįžta.

KU akademijoje šiais metais jis dalyvaus jau trečią kartą. Vyras dirba Vokietijoje, gerai moka ispanų, anglų ir vokiečių kalbas. Tačiau ketvirtoji – lietuvių –  jam kelia sunkumų.

Victor sako, kad ją pramoksta, bet po metų vėl pamiršta, nes nesipraktikuoja. Jis neslepia, kad, lyginant su kitomis jo mokamomis kalbomis, lietuvių kalba – labai sudėtinga. Mokėdamas ispanų, jis susikalba su italais, portugalais, prancūzais, nes jų kalbos panašios. Lietuvių kalba visiškai kitokia, nėra žodžių, su kuriais būtų galima daryti sąsajų.

Paklausus, kodėl pasirinko lietuvių kalbos mokytis ne kitame Lietuvos mieste, o būtent Klaipėdoje, Victor atsakė, kad norint gerai pažinti šalį, reikia vykti ne į sostinę, o į mažesnius miestus, kurie yra daug autentiškesni.

Jau 18-tą kartą užsieniečius, norinčius išmokti lietuvių kalbos ir susipažinti su mūsų kultūra, suburiantys kursai šiemet sulaukė itin gausaus įvairių profesijų klausytojų skaičiaus. Mokytis lietuviškai panoro žurnalistai, veterinarai, teisininkai, dėstytojai ir kitų profesijų atstovai. Dalyviai atvyko iš Indonezijos, Japonijos, Portugalijos, Ukrainos, Baltarusijos, Maroko, Vengrijos, Sakartvelo, Italijos, Ispanijos ir kitų šalių.

Jūratė Derukaitė, lituanistikos ir užsienio kalbų centro vadovė, lietuvių kalbos kursų koordinatorė pripažino, kad Lietuvoje dažnai lyja. Dėl šios priežasties ji nusprendė pirmą kartą dalyvaujantiems šiuose kursuose padovanoti po spalvotą lietpaltį.

Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto dekanas Rimantas Balsys tikisi, kad ir kokios politinės audros besiaustų, akademijos dalyviai taps bičiuliais. Šį žodį jis rekomendavo kitakalbiams įsiminti.

Ivetos Danieliūtės nuotr.

Vasaros akademijos dalyvių kultūrinė pažintis prasidėjo jau renginyje. Kursų lankytojai buvo supažindinti su 10 faktų, žmonių, kuriais Lietuva didžiuojasi. Kalbėta apie muziką, literatūrą, sportą, lazerius.

Kursai truks vieną mėnesį. Užsieniečius mokys ne tik lietuvių kalbos, bet ir supažindins su lietuvių kultūra, bus rengiamos ekskursijos. Jau šį šeštadienį dalis kursų klausytojų vyks į Nidą.

1 Comment

  1. Vanda Dorčienė

    p. Jūrate Derukaite, Jūsų komanda atlieka labai kilnų darbą. Sėkmės!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This