Pažymėjo Klaipėdos krašto istorines vietoves ir vietovardžius

Regionas

Šiemet Lietuvoje minimi Vietovardžių metai, tad Registrų centras interaktyviame žemėlapyje REGIA sudarė galimybę gyventojams atrasti ir išnykusias gyvenvietes – kaimus, valsčius, miesteliu, kurių dauguma panaikinta sovietmečiu.

Visas šalies istorines vietoves galima surasti interaktyviame REGIA žemėlapyje – atsidarius konkrečios savivaldybės žemėlapį dešinėje esančiame turinyje pasirinkus „Adresų registro objektų ribos“ reikia pažymėti „Istorinės gyvenamosios vietovės“. O spustelėjus mėlyną „i“ raidelę, galima pamatyti ir dokumento, kurio pagrindu vietovė buvo panaikinta, informaciją.

Naudodamasis archyviniais dokumentais Registrų centras REGIA žemėlapyje atkūrė apie 2,5 tūkst. jau nebeegzistuojančių vietovių su buvusiomis jų ribomis, pavadinimais (vietovardžiais), taip pat pažymėjo dokumentus, kuriais šios vietovės panaikintos.

„Šių gyvenviečių šiuo metu jau nebėra, bet įdarbinę duomenis suteikėme galimybę gyventojams pasidairyti, atrasti, o galbūt ir aplankyti tas vietoves, kurios glaudžiai susijusios su jų giminės ar žymių žmonių istorijomis. Dabar kiekvienas turintis kompiuterį gali nesunkiai surasti, kur buvo išnykę kaimai ir miesteliai, o visą Jūsų savivaldybės išnykusių vietovių sąrašą dovanojame redakcijai“, – pranešime spaudai cituojamas Registrų centro komunikacijos vadovas Tadas Valančius.

Visas šalies istorines vietoves galima surasti interaktyviame REGIA žemėlapyje – atsidarius konkrečios savivaldybės žemėlapį dešinėje esančiame turinyje pasirinkus „Adresų registro objektų ribos“ reikia pažymėti „Istorinės gyvenamosios vietovės“. Tuomet žemėlapyje bus pažymėtos visos toje savivaldybėje esančios buvusios gyvenvietės, o spustelėjus mėlyną „i“ raidelę, galima pamatyti ir dokumento, kurio pagrindu vietovė buvo panaikinta, informaciją.

Istorinės gyvenvietės į REGIA žemėlapį buvo įkeltos išanalizavus Registrų centro archyve saugomus prieš daugiau kaip du dešimtmečius tuometinio Valstybinio žemėtvarkos instituto parengtus gyvenamųjų vietovių teritorijų ribų planus. Šiuose dokumentuose buvo pažymėtos ne tik šiuo metu įregistruotos gyvenviečių ribos, tačiau ir sovietmečiu panaikintų gyvenamųjų vietovių teritorijų ribos.

Šiuo metu visoje Lietuvoje yra per 21 tūkst. aktualių vietovardžių.

Be žemėlapio pagrindą sudarančių pagrindinių valstybės registrų duomenų, ateityje numatyta žemėlapį papildyti aktualiais Gyventojų registro statistiniais duomenimis, unikaliais ir iki šiol niekur nepublikuotais Nekilnojamojo turto registro duomenimis, taip pat naudinga ir išsamia informacija iš Juridinių asmenų registro.

Atnaujindamas REGIA žemėlapį ir nuolat pildydamas jame pateikiamų duomenų pjūvius Registrų centras siekia, kad REGIA taptų ne tik patogiu įrankiu savivaldybėms ir jų gyventojams, bet ir Registrų centro atvirų duomenų platforma, padėsianti žmonėms rasti naudinga ir aktualią informaciją.

KLAIPĖDOS KRAŠTO ISTORINIAI VIETOVARDŽIAI

Anužių k.
Arvydiškių k.
Balkalnio k.
Beinoriškių k.
Cirulių k.
Daubakių k.
Degimų k.
Lamsodžio k.
Laugalių k.
Lėbartų k.
Mostaičių k.
Nemirsetos k.
Paalančio k.
Paupulių k.
Skrandžių k.
Tauralaukio k.
Voveriškių k.
Žalakiškės k.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Verslas

Kovas neišjudino NT rinkos

Atėjęs pavasaris atnešė šiltesnius orus, bet daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Verslas

Nekilnojamojo turto sandorių rinka metus pradėjo vangiai

Šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinkoje bendras per mėnesį įregistruotų sandorių skaičius sausį buvo mažiausias per pastaruosius keletą metų, o ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This