Klaipėdoje viešėję aludariai: „Alaus pasaulyje sienų nėra”

Verslas

Tarptautinės aludarių dienos proga „Švyturys Brewery“ Aludarių dienos festivalyje dalyvavę žinomų užsienio alaus daryklų atstovai teigia, kad ribos tarp skirtingų alaus kultūrų akivaizdžiai nyksta.

JAV vakaruose prasidėjusi nedidele vietine švente, dabar aludarių diena liepos 18 d. kasmet minima ir visame pasaulyje. Klaipėdoje vykusiame Aludarių dienos festivalyje lankytojai degustavo ir iš JAV, Švedijos, Norvegijos bei Didžiosios Britanijos atvežtų alaus rūšių. Visas šias daryklas su „Švyturys Brewery“ jungia į jas investavusi kraftinio alaus lyderė pasaulyje „The Brooklyn Brewery“.

Pagyrų kai kurie aludariai negaili ir Lietuvai, ir netgi prilygina ją kitoms alaus pasaulį savo profesionalumu ir inovacijomis užkariavusioms šalims. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Mes Švedijoje neturime senos aludarystės istorijos ir negalime pavaišinti vietiniu, kokius porą šimtų metų verdamu ypatingu alumi. Nors tai būtų puiku, visgi alus šiais laikais yra daugiau nei tik tradicijos ir istorija, todėl čia greitai reaguojame į naujausias tendencijas alaus pasaulyje ir jas įsisaviname. Ypač dėl mažesnių alaus daryklų pastangų ir sėkmės, Švedijos alaus kultūra tikrai ima klestėti“, – sakė Lise Ljungman, „New Carnegie“ alaus daryklos iš Švedijos atstovė.

„Alaus renesansas Norvegijoje prasidėjo vėliau nei kitur, tačiau alus yra svarbi norvegiškos virtuvės dalis ir anksčiau kiekvienas ūkininkas jį virdavo. Tiesą sakant, jie galėjo net prarasti savo ūkį ir būti išvaryti iš šalies, jei neužsiimdavo aludaryste. Šiais laikais ši taisyklė apsivertė, nes alui taikomi mokesčiai dabar labai aukšti, o reklamuotis draudžiama. Dabar žmonės alų vartoja kukliau, tačiau džiugu, kad yra labiau susidomėję jo derinimu su maistu, o alaus įvairovė – daug didesnė“, – pasakojo Kristian Berger, „E.C. Dahls“ alaus daryklos atstovas iš Norvegijos.

Paklausti apie savo alaus kultūra įkvepiančias šalis, aludariai iš viso pasaulio nebesivargina išsiplėsti apie JAV nuopelnus alaus pasauliui – jie aptarti jau daug kartų. Dažniausiai be JAV minimos šalys taip pat yra Vokietija, Belgija, Čekija ir Didžioji Britanija. Pastarosios ypač dažnai giriamas – „Cask Ale“ stiliaus nepasterizuotas alus, kuris pateikiamas toks, koks yra, tuo pat metu statinėje dar vykstant antrinei fermentacijai.

„Vertinu anglų alaus kultūrą ir ją romantizuoju – už lango pilant lietui, įsivaizduoju save sėdint užmiesčio bare priešais židinį ir ragaujant autentiško, statinėje besifermentuojančio angliško elio“, – sakė L. Ljungman.

„Anglišku „Cask Ale: tipo alumi iš statinės aš pati susižavėjau nuo pirmos dienos persikrausčius į Londoną – iki šiol šis stilius mano mėgstamiausias. Tačiau pastaruosius kelis metus kraftinio alaus eksperimentai pasipylė kaip iš kibiro, atsirado tiek daryklų ir alaus rūšių, jog pasirinkimas tapo stulbinančiai platus. Tuo labai džiaugiuosi, nes Jungtinės Karalystės alaus kultūra tapo įvairesnė ir gyvesnė nei bet kada anksčiau, o visoje šalyje esančios daryklos trina alaus apibrėžimo ribas. Kalbant apie kitų šalių alaus daryklas, man be galo patinka Estija. Nuo maloniai troškulį malšinančių pilsnerių iki neįtikėtinai daugialypių baltiškų porterių, šie aludariai žino ką daro. Taip pat vieną geriausių stipraus apynių aromato alų, kokį esu ragavusi, verda daryklos Naujojoje Zelandijoje“, – sakė Gabriele Bertucci iš „London fields“ alaus daryklos.

Tačiau pagyrų Jungtinės Karalystės aludarių atstovė negaili ir Lietuvai, ir netgi prilygina ją kitoms alaus pasaulį savo profesionalumu ir inovacijomis užkariavusioms šalims.

„Nors Lietuvos alaus kultūra vystėsi ganėtinai izoliuotomis sąlygomis, manau tai yra vienos iš geriausių alaus kultūrų pasaulyje gimtinė, nusipelniusi vietos tarp belgų, vokiečių, čekų ir britų. Man labai įdomu tai, kad jūsų senosios ūkininkų aludarystės tradicijos pirmą kartą minimos jau XI amžiaus kronikose, o senieji alūs, palyginus su kitomis senosiomis kultūromis, išgyveno stebėtinai puikiai. Jūs turite kitokį požiūrį į alų ir naudojamus ingredientus, o tai šiais laikais yra neįkainojama“, – teigia G. Bertucci.

Dabar originaliai kokiai nors šaliai priklausanti alaus rūšis jau gali būti išvirta bet kur – vokiškas „Berliner Weiss“ stiliaus alus gaminamas Anglijoje, kartusis angliškas alus verdamas Italijoje, belgiško stiliaus IPA kuriamas Brazilijoje ir pan. Aludariai iš Skandinavijos pabrėžia, kad esminė to priežastis ir šios profesijos atstovų darbo dalis yra kelionės – tiek po kitas šalis, tiek barus. Taip aludariai susipažįsta su kitomis kultūromis, pasisemia idėjų savo praktikai ir tokiu būdu auga kaip daryklos.

„Aš viską apie alų išmokau ne ofise, o būtent bare. Alus man reiškia dalijimąsi ir gerą laiką kartu, o keliaudamas aš supratau, kad alus neturi ribų ir sienų, jis sujungia visas kultūras“, – sako Norvegijos aludaris K. Berger.

„Kai kurie iš seniausių žmonėms žinomų užrašų yra apie alų – tai lyg atskira kalba, kuri padeda skirtingų įpročių žmonėms iš įvairiausių pasaulio kampelių susikalbėti, geriau pažinti vienas kitą ir gerbti kitas kultūras. Alus – tai žavus „pasiteisinimas“ surasti bendraminčių, kuris iš esmės tapo bendruomenes kurianti tradicija“, – mintimis dalijasi G. Bertucci.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Dėl Aludarių dienos - eismo pokyčiai Bangų gatvėje

Iki sekmadienio 16 val. draudžiamas transporto eismas dalyje Bangų gatvės. Dėl Aludarių dienos renginio Bangų gatvės ruože nuo Bangų g. ...
2023-07-15
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Aludarių dienos laukia ir lankytojai, ir patys darbuotojai

Šeštadienį Klaipėdoje nugriaudėjo tradicinis Aludarių dienos festivalis, subūręs alaus ir muzikos mylėtojus. „Švyturys Bhouse“ teritorijoje ir aplinkinėse gatvėse vyko ekskursijos, ...
2022-07-17
Skaityti daugiau

Miestas

Šeštadienį - aludarių festivalis

Liepos 16-ąją Klaipėdoje vėl vyksta Tarptautinės aludarių dienos festivalis. Tradiciškai „Švyturys Brewery“ darykloje lankytojų lauks aludarių vedamos degustacijos ir ekskursijos, ...
2022-07-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This