„Google” stato ateities miestą Kanadoje, „Stemma Group” – Lietuvoje

Nuomonės

Renaldas Kulikauskas, Klaipėdos bendruomenių asociacijos pirmininkas
2019-07-19

Komentarų: 1

„Google” („Alphabet”), viena iš 5 didžiausių pasaulio kompanijų, stato ateities miestą didžiausiame Kanados mieste – Toronte. 5 ha teritorijoje (50 tūkst. kv.m.) nuo nulio iškils rajonas Quayside su išmaniausiais šildomais šaligatviais ir gatvėmis, besitransformuojančiais pastatais, virtuali kaimynystės programa, kurianti ir skatinanti socialinius ryšius tarp rajono gyventojų, bendruomenės sodas užsitikrinimui maistu, šildymas iš geoterminių šaltinių, o aušinimas iš Ontario ežero gelmių. 1700 butų ir daug naujų komercinių erdvių su 1 mlrd. EUR investicijų. Įspūdinga, ar ne? Bet nėra ko čia seilę varvinti. Panašus projektas vystomas Klaipėdoje!

„Stemma group”, Klaipėdos verslininkų, vystančių vėjo energetikos projektus, įmonės planai Klaipėdoje – tokio pat dydžio kaip „Google” projekto Kanadoje teritorijoje (5 ha) visiškai nuo nulio pastatyti „Memelio miestą”. Planuojamas gyvenamo būsto ir komercinių patalpų plotas bus bent 5 kartus mažesnis nei Quayside, bet tai savaime suprantama – galimas statybų aukštingumas Ontario mieste, kaip matote projekto vizualizacijose, skiriasi bent 5 kartus.

100 mln. investicijų į projektą, 3000 darbo vietų, iš kurių bent 1000 visiškai naujų, 300 butų, 700 naujų senamiesčio gyventojų ir 1700 naujų automobilių parkavimo vietų. Palyginimui – dabar senamiestyje gyvena apie 1100 gyventojų. „Memelio miestas” būtų beveik antras senamiestis gyventojų skaičiumi, daugiau nei antras senamiestis darbo vietų skaičiumi ir bent du senamiesčiai gyventojų perkamosios galios prasme. Reikšminga, ar ne?

Įsivaizduokite, kiek žmonių judės Klaipėdos centru savaitgalį, kiek naujų klientų su aukštomis pajamomis sulauks paslaugų ir maitinimo įmonės. Projekto vystytojai, šią savaitę pristatę Klaipėdos tarybos nariams pirmuosius projekto eskizus, minėjo planus skirti vietos ir lėšų visuomeninės paskirties objektui, palikti daug vietos gyventojų judėjimui marių link ir poilsiui prie vandens, žadėjo pastatyti daugiau nei projektui reikėtų automobilių parkingo vietų (1700), kad patenkintų ir gretutinių teritorijų parkingo poreikius. Mainais išsakė besitikintys bendradarbiavimo su miesto tarnautojais visiems drauge siekiant kuo skaidresnių ir sklandesnių derinimo ir vykdymo procesų.

Kai praėjusių metų vasarą išgirdau apie „Stemma grupės” planus buvusioje „Laivitės” teritorijoje, pamaniau, kad tai turbūt reikšmingiausias poveikiu Klaipėdai įvykis per 10 metų. Aišku, su sąlyga, kad projektas visa apimtimi ir dar iki 2030 metų bus realizuotas.

Įsivaizduojate visų per metus kruiziniais laivais atplaukiančių 60 tūkst. turistų nustebimą ir lengvą pavydą mums visiems, gyvenantiems tokiame mieste? Juk vaizdelis, kuris turistus pasitinka įplaukus pro jūros vartus į marias dabar, nėra toks jau skanus: 60 vnt. išrikiuotų 20 tūkst. tonų talpos cisternų, didžiulės geležies rūdos, kokso ir dar bala žino kokio brudo rudos krūvos, užstojančios miestą ir galiausiai prieš sustojant išlaipinimui – tuščia plynė. Kam norisi išlipti? In die Stadt gehen? Kažin. Gerai, kad tai laikina.

Aišku, yra viena detalė. Prieš kažkurį laiką „Atviroje Klaipėdoje” dalinausi prabangaus NT vystytojų įžvalgomis apie tris esminius dalykus, reikalingus, kad žmonės grįžtų iš rajonų ir kurtųsi mieste, ką jau 4 metai daro vilniečiai. Specialistai sako tam reikia: 1) būsto pasiūlos; 2) aukštą pridėtinę vertę kuriančių verslų, mokančių savo specialistams du, tris kartus daugiau nei gamybos verslas, pritraukimo ir 3) taršos prevencijos, nes taršos aspektas bus vienas esminių renkantis vietą gyventi.

Kokią situaciją turime? Būsto pasiūlos tikrai pakaks – turime ne tik „Memelio miestą”, bet ir numatomas vystyti teritorijas abipus Danės upės už Jono kalno ir „Klaipėdos energijos” vietoje. Aukštos pridėtinės vertės darbo vietų kūrimu Klaipėdoje rūpinasi „Versli Lietuva”, „Investuok Lietuvoje”, „Klaipėda ID”, Klaipėdos universitetas, Klaipėdos LEZ ir patys verslūs miestiečiai. O kaip su trečiu būtinu elementu – švaria aplinka?

Kalbant apie šią šiaurinę/centrinę miesto dalį, aktyviausiai čia veikiančios Vitės bendruomenės ir Alinos Andronovos vedamos KIDE tiražuojamas juodų palangių bei vaikų sauskelnių fotografijas ir skatinimo ginti viešą interesą istoriją matė ir girdėjo jau turbūt visi. Ir visa tai apie teritoriją, nutolusią nuo planuojamo prabangaus „Memelio” miesto kvartalo tik 1 km.

O ką Jūs pamanytumėte, jei tos krūvos geležies rūdos miltų pasislinktų dar arčiau miesto centro ir atsidurtų nuo planuojamo išmanaus naujojo rajono už 100 mln. EUR tik per 600 metrų?

Šių metų gegužę „Klasco”/„Achema” išplatino konsultacinės bendrovės „Nomine consult” atliktą informaciją atrankai dėl poveikio aplinkai vertinimo. Ten analizuojami planai perkelti iš 5 ir 6 krantinės geležies rūdos ir kokso atviru būdu vykdomą krovą į 10 ir 11 krantines. Kažkam šovė geniali mintis nuo triukšmaujančių Vitės kvartalo gyventojų kiemų taršią krovą perkelti arčiau senamiesčio, ten kur gyventojų plaučiai dar ne tokie pajuodę 🙂

Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) taršos prevencijos departamentas pateikė studiją atlikusiai kompanijai 30 pastabų, tarp kurių ir teiktos Klaipėdos bendruomenių asociacijos. Dabar laukiam, kaip reaguos.

Kaip sakė mano močiutė, kažkoks briedas. Suprask, Vitės bendruomenė jau padirbėjo eilę metų geležies rūdos šachtoje, dabar „Klasco” įdarbins arčiau centro gyvenančius naujokus ir lauks prisijungiančių naujajame „Memelio mieste” jau po 10 metų ten dirbsiančių 3000 specialistų ir 700 gyvensiančių.

Palinkėkime Klaipėdos politikos formuotojams ir savivaldybės tarnautojams susiimti užtikrinant savo pareigą rūpintis miesto aplinkos švara ir tvarka, nes pastaruosius metus siekdami teisės į švarią ir saugią aplinką daugiau pasiekė pačios bendruomenės.

1 Comment

  1. Valdas

    _
    „Klaipėdos juodoji architektūra”, viešas svartymas – diskusija vyks rugpjūčio 1 d., trukmė 1,5 val. su pertrauka.

    I-ąją dalį, liepos 18 d. įrašą galima peržiūrėti „YouTube” platformoje

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This