Rekordinio tariamo kyšio byla subliuško

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas paskelbė sprendimą baudžiamoje byloje dėl tariamo reikalavimo sumokėti 5,75 mln. litų (apie 1,45 mln. eurų) kyšį. Su uostamiesčio verslo centru „Neapolis” susijusioje byloje kaltinimai buvo pateikti bankroto administravimo paslaugas teikiančios įmonės „Valeksa” uostamiesčio filialo direktoriui Dariui Daubarui, advokatui Tomui Puzinui ir verslininkui Andrejui Rybakovui. Jie pirmadienį išgirdo, kad yra visiškai išteisinti.

Į posėdį nuosprendžio išgirsti atėjo tik T. Puzinas (kairėje) ir A. Rybakovas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Byloje civiliniu ieškovu buvusios bendrovės „Statega” advokatė Renata Astrauskienė teigė, kad toks „šališkas ir neobjektyvus sprendimas” neabejotinai bus skundžiamas Apeliaciniam teismui. Tuo metu prokuroras Linas Kiaurakis susilaikė nuo bet kokių komentarų.

Teismus pasiekusi istorija prasidėjo, kai į buvusių „Neapolį” valdžiusios bendrovės akcininkų Viktoro Gleizerio ir Romo Grigalevičiaus vaidų peripetijas įsitraukė verslininko Vladimiro Stefanovo valdoma Klaipėdos bendrovė „Statega“, panorusi perimti šį objektą.

V. Stefanovas teigė, kad prasidėjus įvairiems teisiniams ginčams iš jo bankroto administratorius ir tarpininkavęs advokatas iš pradžių pareikalavo 150 tūkst. litų, vėliau ant lapelio atsirado 200 tūkst. litų suma, netrukus gyvo pokalbio metu esą padidėjusi iki 600 tūkst. litų. Galų gale neva buvo pareikalauta beveik 6 mln. litų.

Verslininkas nusprendė įtaisyti vaizdo kamerą savo kabinete, buvusiame „Neapolyje”, ir pradėjo filmuoti susitikimus bei kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą. Ikiteisminis tyrimas šioje galimos korupcijos byloje buvo pradėtas 2012-2013 metais. Jį Klaipėdos teisėsaugos pareigūnai buvo nutraukę, tačiau Generalinė prokuratūra nutarimą nutraukti tyrimą panaikino ir perdavė Kauno pareigūnams.

Visgi bylą nagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Savinijus Katauskas paskelbė, kad jų surinkti įrodymai nėra patikimi ir neleidžia teigti, kad iš tiesų buvo reikalaujama tokio kyšio.

„Prielaidomis ir spėlionėmis remtis negalima”, – konstatavo teisėjas, pabrėžęs ir tai, kad susitikimai vyko V. Stepanovo ir jo advokatės Svetlanos Baracevičienės iniciatyva. 

Jis taip pat nusprendė, kad „Stategos” civilinis ieškinys (apie 600 tūkst. litų) paliekamas nenagrinėtas.

Į posėdį nuosprendžio išgirsti atėjo tik T. Puzinas ir A. Rybakovas. Pastarasis sakė nieko nekomentuosiantis, o T. Puzinas teigė, kad šiuo procesu siekta „kriminalizuoti įprastus civilinius santykius”.

Beje, byloje kaltinamųjų pusėje dalyvavo ir garsūs advokatai – buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Arvydas Pocius, buvęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Dūda.

KOMENTARAS

Renata Astrauskienė, „Stategai” atstovavusi advokatė

Vienareikšmiški skųsime. Sprendimas yra akivaizdžiai šališkas, drįstu taip pasakyti. Nes vaikščiojo, vaikščiojo ir vaikščiojo. Nieko objektyvaus iš to, kas buvo byloje. Kaip teisininkas galiu pasakyti, kad galima matyti, kokiu nori kampu. Pažiūrėjo kaltinamiesiems teisingu kampu. Teisingumo prasme – visiškai neteisingu. Visi įrodymai byloje buvo. Dar noriu susipažinti su visa teismo motyvacija, bet iš to, ką išgirdau, teigti, kad nebuvo kalbos apie kyšio reikalavimą, tikrai negalima. Kyšį galima reikalauti tiek paslėpta, tie atvira forma. Kyšį reikalavo netiesiogiai – visuose pokalbiuose vyksta aiškios derybos, ką „Statega” turi nusipirkti, kad būtų patenkintas kreditorinis reikalavimas. Aišku, kad „Statega” rodydavo iniciatyvą, nes kalba ėjo apie tai, kodėl kreditorių kreditorinių įsipareigojimų sąraše atsidūrė tik milijonas, o 35 milijonai. 

INFORMACIJA

Kaltinamajame akte buvo nurodoma, kad vyrai, veikdami bendrai, reikalavo didesnio nei 250 MGL vertės kyšio iš bankrutuojančios bendrovės kreditorių už kreipimąsi į teismą dėl didesnio kaip 8,7 mln. eurų kreditinio reikalavimo pripažinimo.

Taip pat bankroto administratorius kaltintas tuo, kad, administruodamas bankrutuojančią bendrovę ir privalėdamas pasirūpinti pavojingų atliekų sutvarkymu, padedamas verslininko, suklastojo dokumentus. Juose buvo nurodyta, kad  pavojingos atliekos yra pristatytos atliekų tvarkymo bendrovei ir jai sumokėta už atliekų priėmimą, o, pasak prokuratūros, iš tikrųjų pavojingos atliekos nugabentos į iš anksto sutartą vietą ir siekta jas parduoti. Dėl neva fiktyvios sutarties sudarymo ir cheminių produktų gabenimo įmonių bankroto administratoriui inkriminuotas ir jo žinioje esančio svetimo bankrutuojančiai UAB „OKZ Holding Baltija“ priklausančio beveik 3,5 tūkst. eurų vertės turto išvaistymas.

Visi trys vyrai teisminio proceso metu kaltės nepripažino. 

1 Comment

  1. Geda

    Kas darosi su Lietuvoje su teismais ?nejaugi pūva valstybe galutinai ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

91 mln. eurų ir Afrikai skirtų ginklų byloje - netikėtas posūkis

Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjantis baudžiamąją bylą dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo dešimčių milijonų eurų ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This