Kuršių marių regatos metu bus atsisakyta vienkartinio plastiko

Regionas

Tradicinio, didžiausio Lietuvoje buriavimo sporto renginio – Kuršių marių regatos – metu, Neringos savivaldybėje startuos iniciatyva „NE plastiko bangai”.

Nuotrauka iš „Facebook”

ES direktyva, uždrausianti prekybą vienkartinio plastiko gaminiais, turintiems lengvai prieinamus ekologiškus pakaitalus, įsigalios nuo 2021 m., tačiau, pasak Neringos mero Dariaus Jasaičio, jei yra dalykų, kuriuos galime padaryti jau šiemet, laukti nėra prasmės.

„Idėja kilo iš dialogo su Lietuvos buriuotojų bendruomene, kuri ir taip jau ilgą laiką rodo didelę pagarbą jūrai ir gamtai. Jie pasiūlė dar šiemet atsisakyti vienkartinio plastiko Kuršių marių regatoje. Palaikydami iniciatyvą esame nusiteikę dar platesniam jos išpildymui: vienkartinio plastiko atsisakyti skatinsime ir kituose Neringoje vyksiančiuose renginiuose, tiek kultūriniuose, tiek sportiniuose. Dar aktyviau prisijungti prie iniciatyvos kviesime kurortinį verslą. Kurorto gyventojus bei svečius raginsime prisidėti ir prie plastiko šiukšlių surinkimo Baltijos jūros, Kuršių marių laukinėse pakrantėje. Tai – dar viena aktuali problema“, – pranešime spaudai cituojamas Neringos meras.

„Idėja kilo jau 8 metus stebint pasaulio buriuomenės aktyvumą švarinant vandenynus. Lietuvos buriuomenė taip pat jau daugelį metų tausoja gamtą, laikosi ekologiškų principų: atsakingai elgiamės tiek jūroje, tiek sausumoje. Iniciatyva „NE plastiko bangai“ imsis realių veiksmų, ir tai bus įgyvendinta kartu su tokiais svarbiais partneriais kaip AB „Volfas Engelman“ ir prekybos tinklas „Maxima“, – sakė Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis.

AB „Volfas Engelman“ iniciatyva renginio metu bus atsisakyta bokalų iš vienkartinio plastiko.

„Šiandien mums svarbus džentelmeniškas požiūris į gamtą ir jos tausojimą, todėl, kaip gėrimų, kurie renginių metu itin dažnai vartojami būtent iš vienkartinės taros, gamintojui svarbu atrasti sprendimus, kaip keisti nusistovėjusius įpročius. Kuršių marių regatos metu kartu su „CupCup“ įdiegsime depozito sistemą, kuri leis už minimalų mokestį nuomotis bokalą, Jį sugrąžinus renginio dalyviai tą mokestį atgaus. Tokiu būdu stipriai sumažinsime vienkartinio plastiko taršą“, – pasakojo AB „Volfas Engelman“ generalinis direktorius Marius Horbačauskas.

Prie iniciatyvos prisijungė ir prekybos tinklas „Maxima“, kuris Nidoje Kuršių marių regatos metu iš prekybos išims visus plastikinius indus bei šiaudelius, o vietoje jų pirkėjams pasiūlys popierines, medines bei kitokias ekologiškas alternatyvas. Atitinkamas dėmesys bus skirtas maišeliams: vietoje įprastų permatomų, skirtų sveriamiems produktams, bus pasiūlyti nemokami popieriniai. Įprastus „Maximos“ pirkinių maišelius, pagamintus iš perdirbamo plastiko, regatos metu taip pat pakeis popieriniai, o pirkėjai raginami atsinešti savo daugkartinio naudojimo maišelius.

„Mūsų tikslas – ne tik kalbėti apie plastiko vartojimo mažinimą, bet ir imtis konkrečių veiksmų. Tikimės paskatinti pirkėjus rinktis labiau gamtą tausojančias alternatyvas ne tik regatos metu, bet ir po jos. Dar šiemet siekiame iki 30 procentų sumažinti plastikinių maišelių vartojimą. Pirkėjai „Maximose“ jau kurį laiką gali rinktis maišelius, pagamintus iš alternatyvių medžiagų: cukranendrių pluošto, kukurūzų, augalinio džiuto pluošto. Paskutinė mūsų naujiena – popieriniai pirkinių maišeliai“, – sako „Maximos“ generalinė direktorė Kristina Meidė.

Visą savaitę įvažiuojant į Neringą bus galima gauti „BagFactory“ aplinkai draugiškus maišelius iš ekologiškos tekstilės bei atmintines, kaip kiekvienas asmeniškai gali prisidėti prie plastiko taršos mažinimo.

„Retas susimąsto, kokią žalą apinkai daro plastikiniai maišeliai. Atrodytų, jog vienas įsigytas vienkartinis plastikinis maišelis nieko nekeičia, tačiau taip pirkdami mes visi prisidedame prie šimtus kilometrų vandenyne besitęsiančios atliekų salos. Specialiai Kuršių marių regatai pagaminome novatorišką vienkartinį maišelį, kuris yra 100 procentų perdirbamas, jo gamybai naudojama ypač mažai energijos ir vandens pagrindo dažai“, – pasakojo „BagFactory“ vadovas Gvidas Krolis.

Iniciatyvą „NE plastiko bangai“ Neringoje organizuoja Neringos savivaldybė kartu su Lietuvos buriuotojų sąjunga ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija. Šalys yra pasirašiusios memorandumą, kurio pagrindu pradėta iniciatyva „NE plastiko bangai“, kuri, tikima, pasieks ir atokiausius Lietuvos kampelius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

ELTA

Pigo pigiausios prekės

Kovą pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis, palyginti su šių metų vasariu, šalies parduotuvėse pigo 4,52 euro (6,6 proc.) ir buvo 14,65 euro ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This