Pakeistas Vidaus vandenų transporto kodeksas

Transportas

Susisiekimo ministerija praneša, kad jos iniciatyva pakeistas Vidaus vandenų transporto kodeksas. Pakeitimą esą palengvina asmeninių ir pramoginių laivų registravimo bei techninės apžiūros sąlygas, taip pat užtikrina šių procesų skaidrumą.

Vidaus vandenų laivų registre bus neregistruojami sportiniai laivai ir šie pramoginiai laivai: vandens dviračiai, irklinės valtys, nepriklausomai nuo jų ilgio, burinės jachtos, kurių ilgis mažesnis kaip 6 metrai, valtys su pakabinamaisiais elektros varikliais, irkliniai turistiniai plaustai, kurių keliamoji galia ne didesnė kaip 500 kg, kitose šalyse registruotos vidaus vandenų transporto priemonės. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Naujų kodekso nuostatų tikslas – sumažinti administracinę naštą tiek asmeninių, tiek pramoginių laivų savininkams. Keičiasi ir burinių jachtų techninių apžiūrų vykdymo tvarka, kuri taps paprastesnė ir skaidresnė. Tikimės, kad supaprastinti reikalavimai paskatins aktyvesnę ir saugesnę laivybą“, – pranešime spaudai cituojamas susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Vidaus vandenų laivų registre bus neregistruojami sportiniai laivai ir šie pramoginiai laivai: vandens dviračiai, irklinės valtys, nepriklausomai nuo jų ilgio, burinės jachtos, kurių ilgis mažesnis kaip 6 metrai, valtys su pakabinamaisiais elektros varikliais, irkliniai turistiniai plaustai, kurių keliamoji galia ne didesnė kaip 500 kg, kitose šalyse registruotos vidaus vandenų transporto priemonės.

Teigiama, kad atnaujintas kodeksas aiškiau reglamentuoja techninės apžiūros reikalavimus. Pakeitimais nustatyta vidaus vandenų transporto priemonių pirminių, periodinių ir neeilinių techninių apžiūrų tvarka, periodiškumas, apžiūrų galiojimo terminai, numatyti vykdytojai, kurie išduos atitinkamus dokumentus. Nustatyta, kad technines apžiūras atliks Lietuvos transporto saugos administracija, o burinių jachtų technines apžiūras –jos atestuoti juridiniai asmenys, kitos organizacijos ir jų padaliniai.

Anot pranešimo, supaprastinti reikalavimai asmeniniams ir pramoginiams laivams – šioms transporto priemonėms techninės apžiūros nereikės, jei jos nebus naudojamos komerciniais tikslais ir plaukios tik vidaus vandenų plaukiojimo rajone. Laivybos saugai užtikrinti tokių laivų techninės būklės ir jų aprūpinimo įrangos atitikimas reikalavimams galės būti tikrinamas bet kuriuo metu eksploatuojant laivus. Pažymima, kad techninė apžiūra asmeniniams ir pramoginiams laivams bus reikalinga, jei šie laivai plaukios valstybinės reikšmės arba vietinės reikšmės vidaus vandenų keliais.

Kodekse nustatyti vidaus vandenų transporto priemonių plaukiojimo rajonai. Tai įtvirtina galimybę burinėms jachtoms ir kitiems atitinkamos projektavimo kategorijos pramoginiams laivams plaukioti jūroje. Nors pastarieji nėra pripažįstami jūriniais laivais, tačiau tokią galimybę numato Saugios laivybos įstatymo nuostatos.

Pakeistas Vidaus vandenų transporto kodeksas įsigalios šių metų lapkričio 1 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Transporto saugos administracija nepagrįstai nuskriaudė „Gargždų geležinkelį“

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) išplėstinė teisėjų kolegija išnagrinėjo bylą dėl Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) sprendimo, kuriuo nuspręsta UAB ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

ELTA

Siūlo liberaliau vykdyti laivų ir valčių techninę apžiūrą

Vidaus vandenų transporto priemonių techninės apžiūros funkcijos turėtų būti praktiškai perduotos atestuotoms įmonėms vietoje dabar tai darančios Lietuvos transporto saugos ...
2023-12-30
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Arvydas Vaitkus į merus eis su savo vardo komitetu

Ilgai tylėjęs ir bandęs išlaikyti intrigą Klaipėdos miesto tarybos narys, buvęs Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus penktadienį pranešė dalyvausiantis mero ...
2022-11-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This