Pusmetį vadina sėkmingu, nors naftos krova ir mažėjo

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta” (KN) praneša, kad šiemet per pirmąjį pusmetį uždirbo 51,2 mln. eurų pajamų (-2,8% lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu). Grynasis pelnas (koreguotas) 2019 m. pirmąjį pusmetį buvo 4,7 mln. eurų (-54 %).

Martyno Vainoriaus nuotr.

„2018 metų pirmasis pusmetis daugeliu atvejų KN buvo rekordiškai sėkmingas, tačiau nuo praėjusių metų vidurio krovos apimtys mažėjo. Vertindami šių metų rezultatus matome, kad esame teisingame kelyje – susitelkę į didesnį efektyvumą, lanksčiau dirbdami su klientais, būdami proaktyvūs įveikėme praėjusių metų antrojo pusmečio sunkumus ir šis pusmetis įmonei yra sėkmingesnis, nepaisant visų išorinių aplinkybių, kurių niekaip negalime kontroliuoti”, – pranešime spaudai cituojamas KN finansų direktorius Jonas Lenkšas.

2019 m. pirmąjį pusmetį KN naftos produktų krova valdomuose naftos terminaluose siekė 2,9 mln. tonų (2018 m. pirmąjį pusmetį 3,6 mln. tonų). Teigiama, kad didžiausią įtaką KN, kaip ir daugeliui kitų kaimyninių šalių bendrovių, krovos rezultatams pirmąjį šių metų pusmetį turėjo incidentas naftotiekyje „Družba“, į kurį pateko užterštos naftos – tai pristabdė pagrindinių įmonės klientų veiklą. Taip pat KN krovai neigiamai atsiliepė ir AB „Orlen Lietuva“ sprendimas daugiau produkcijos nukreipti geležinkeliu į kaimynines rinkas.

Naujai pastatytas KN talpyklų parkas, veikdamas bandomuoju režimu, birželį jau priėmė kelis naftos produktus.

„Vykdomos investicijos prisideda prie didesnio Klaipėdos naftos terminalo lankstumo ir konkurencingumo. Nepaisant iššūkių ir itin didelės konkurencijos, Klaipėdos naftos terminalas šių metų pirmąjį pusmetį išlieka efektyviausiai turimus krovos pajėgumus panaudojantis terminalas tarp visų Baltijos šalių naftos terminalų – sieksime taip iškeltą kartelę išlaikyti ir ateityje“, – tikina J. Lenkšas.

2019 m. pirmąjį pusmetį KN SGD išdujinimas ir perkrova Klaipėdos SGD terminale siekė 6,4 mln. MWh (2018 m. pirmąjį pusmetį 4,5 mln. MWh). Palanki situacija tarptautinėse dujų rinkose lėmė, kad paskutiniais 2019 m. pirmojo pusmečio mėnesiais SGD terminalas veikė efektyviausiai nuo veiklos pradžios. Iš viso per pirmąjį pusmetį Klaipėdos SGD terminale priimta 15 SGD dujovežių (2018 m. 6 mėn. – 5 SGD dujovežiai), atgabenta 402 tūkst. t suskystintų gamtinių dujų (2018 m. 6 mėn. – 300 tūkst. t). Šiemet buvo pasirašyta sutartis su trečiuoju Klaipėdos SGD terminalo naudotoju – UAB „Imlitex“. Iki spalio, kai baigiasi einamieji dujų metai, SGD terminalo pajėgumai pilnai rezervuoti.

J. Lenkšas atkreipia dėmesį, kad finansiniam (apskaitiniam) KN rezultatui įtakos šiemet turėjo nuo metų pradžios įsigaliojęs 16-asis Tarptautinės finansinės atskaitomybės apskaitos standartas „Nuoma“. Šis pokytis padarė reikšmingą įtaką KN finansinės būklės ir bendrųjų pajamų ataskaitoms, o tuo pačiu ir finansiniams rodikliams. Įsigaliojus standarto pokyčiams, nuoma įtraukiama į apskaitą kaip turtas ir įsipareigojimai (teisė į nuomojamą turtą ir finansinės nuomos įsipareigojimai).

„Atsižvelgiant į Tarptautinių apskaitos standartų įtaką, tai yra 16 standartą, kuris gerokai išbalansuoja skelbiamus finansinius rezultatus ir nesuteikia galimybės palyginti realių veiklos rezultatų, nuo šiol savo finansinėse ataskaitose pateiksime ir koreguotus skaičius, tai yra, rodysime vadybinį (koreguotą) rezultatą, kuris leis investuotojams ir besidomintiems įmonės veikla lengviau ir tiksliau suprasti, kaip ataskaitiniu laikotarpiu sekasi įmonei, eliminuojant tokių veiksnių įtaką, kurios įmonė realiai nepatiria – kaip pavyzdžiui, valiutos kurso pasikeitimo, – kuri dėl reguliuojamos veiklos specifikos yra kompensuojama ir realios įtakos įmonės rezultatui nedaro“, – sako J. Lenkšas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Pasirašyta sutartis dėl „Independence“ techninio operatoriaus

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad pasirašė sutartį su UAB „Hoegh LNG Klaipėda“, pagal kurią ši bendrovė tampa suskystintųjų ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This