Europos paveldo dienos atskleis Karklės paslaptis

Regionas

Kasmet trečiąjį rugsėjo savaitgalį Lietuvoje organizuojamos Europos paveldo dienos šiemet Klaipėdos miesto bei rajono gyventojus kvies pažinti unikalų kultūros ir kraštovaizdžio paveldą Karklėje.

Skelbiama, kad organizuojant renginius jėgas subūrė Klaipėdos rajono savivaldybės Kultūros skyrius, Kretingalės kultūros centras ir seniūnija, Pajūrio regioninio parko direkcija bei Karklės kaimo bendruomenė.

Dvi dienas truksiančiuose renginiuose ypatingas dėmesys bus skiriamas moksleiviams Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės pranešimo, dvi dienas truksiančiuose renginiuose ypatingas dėmesys bus skiriamas moksleiviams. Jiems rugsėjo 20 dieną bus organizuojamos ekskursijos po Antrąjį pasaulinį karą primenantį bunkerį „MEMEL-NORD“, vaikai apsilankys ir Karklės bažnyčios archeologinių tyrimų vietoje, kur archeologai Edvinas Ubis ir Miglė Urbonaitė-Ubė supažindins su savo darbo ypatumais, papasakos, ką atskleidė tyrimų vietoje rasti radiniai.

Rugsėjo 21 d. vyks pagrindiniai Europos paveldo dienų minėjimo renginiai. Visi norintieji kviečiami į pažintinę ekskursiją „Pažink ir pramogauk Karklėje“. Planuojama kartu su gidais aplankyti jau minėtus karo laikų bunkerius, neseniai atrastą vieną seniausių Kuršių laikų Kukuliškių piliakalnį ir pasižvalgyti po vieninteles tokias rajone ant jūros kranto esančias Karklės kaimo senąsias kapines, susipažinti su gintaro žveju Pranu Zube, kuris atskleis gintaro gaudymo paslaptis.

Šiemet Europos paveldo dienos sutampa su Karklės bendruomenės organizuojama tradicine švente „Menkinė“. Bendruomenė pasiruošusi pasirūpinti vakarine šventine programa. Ekskursijos dalyviai galės pasižvalgyti po amatininkų mugę, žaisti įvairius žaidimus, paskanauti tradicinės žuvienės su menke, paklausyti vietos saviveiklininkų ir modernaus folkloro atlikėjų pasirodymų. Tą patį vakarą visoje Lietuvoje vienu metu, minint ir Baltų vienybės dieną, suliepsnos laužai, o vakarą vainikuos ugnies šou.

Idėja pradėti rengti paveldo dienas gimė Prancūzijoje dar 1984 metais ir per keletą metų šis renginys išplito po daugelį vakarų Europos šalių ir pasidarė toks populiarus, jog nuo 1991 metų Europos Tarybai inicijavus ir parėmus Europos Sąjungai visoje Europoje imtos rengti Europos paveldo dienos.

Lietuvoje Europos paveldo dienų renginiai pradėti organizuoti 1994 metais. Renginiai skirti skatinti dar neatskleistų kultūros paveldo objektų pažinimą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Klaipėdos rajono keliams atnaujinti - 23 mln. eurų

Klaipėdos rajono savivaldybės investicijos į savo kelius – didžiausios Lietuvoje, tačiau tai – ne pabaiga, ir savivaldybė skelbia nežadanti mažinti ...
2023-09-11
Skaityti daugiau

Regionas

Dviračių take susidūrė penki dviratininkai: du pateko į ligoninę

Policijos paros suvestinėje skelbiama apie neįprastą eismo įvykį, kuriame nukentėjo du dviratininkai. Sekmadienį apie 14.24 val. dviračių take Palanga- Karklė, ...
2023-08-28
Skaityti daugiau

Regionas

Karklės festivalyje ir vėl gausiai užderėjo narkotikų

Tradicinio Karklės festivalio lankytojai niekaip nepasimoko iš ankstesnių renginių, kurių metu policijos pareigūnai semte semė narkotikų mėgėjus. Analogiška situacija buvo ...
2023-08-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This