Aptarti doviliškiams aktualūs reikalai

Regionas

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, jog rajono vadovų susitikime su Dovilų gyventojais, nevyriausybinių organizacijų, veikiančių biudžetinių įstaigų atstovais, seniūnaičiais buvo aptarti Dovilų seniūnijos gyventojų lūkesčiai, diskutuota jiems aktualiais klausimais.

Pasak Dovilų seniūnės Nijolės Ilginienės, vienas didesnių seniūnijos rūpesčių yra neasfaltuotos gatvės ir keliai. Dėl jų sulaukiama daugiausia gyventojų skundų. Seniūnijos kelių ilgis sudaro 116,6 km (iš jų gatvių – 28 km., kelių – 89 km.), išasfaltuotas 31 kilometras.

Turėtų atsinaujinti ir dėl rangovo kaltės sustoję kelio Kiškėnai–Lėbartai–Ketvergiai darbai. Palmiros Mart nuotr.

Savivaldybė primena, kad iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos, ES struktūrinių fondų ir Savivaldybės biudžeto lėšų kelių asfaltavimui 2020-2025 m. planuojama skirti 20 mln. eurų. Už šią sumą tikimasi pakloti apie 40 km kelių. Seniūnijoms lėšos skirstomos pagal gyventojų skaičių ir kelių ilgį. Kasmet vidutiniškai Dovilų seniūnijos kelių priežiūrai, remontui iš Savivaldybės biudžeto skiriama apie 38 tūkst. eurų, iš Kelių priežiūros ir plėtros programos – apie 48 tūkst. eurų.

Šiuo metu rengiamas kelio Rimkai–Lėbartai–Dovilai kelio atkarpos iki sodininkų bendrijos rekonstravimo darbų projektas. Vykdomos žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūros. Turėtų atsinaujinti ir dėl rangovo kaltės sustoję kelio Kiškėnai–Lėbartai–Ketvergiai darbai.

Klaipėdos rajone įgyvendinama ir 2015 m. patvirtinta tvarka, kai keliai asfaltuojami, prisidedant Savivaldybei ir gyventojams. Savivaldybė kompensuoja iki 50 proc. sumos, reikalingos darbams vykdyti. Šiai programai vykdyti kasmet biudžete buvo numatoma 250 tūkst. eurų, o kitąmet finansavimas bus padvigubintas – planuojama skirti 0,5 mln. eurų iš Savivaldybės biudžeto. Visai neseniai pagal šią programą išasfaltuota Ketvergių kaime esanti Tvenkinio gatvė. Per trejus programos vykdymo metus daugiau paraiškų iš Dovilų seniūnijos gyventojų nesulaukta.

Atkreiptinas dėmesys, kad paviljonų autobusų stotelėse įrengimo eilę taip pat kuruoja seniūnija. Jau žinoma, kad vienas jų šiemet tikrai atsiras Ketvergiuose, kitas – prie sodininkų bendrijos „Tolupis“. Prie jo įrengimo planuoja prisidėti teritorijoje veiklą vykdanti įmonė.

Triukšmas, dulkės ir darželių trūkumas

Seniūnijos centro – Dovilų miestelio – bendruomenė prašė atkreipti dėmesį į du centre esančius ir jo nepuošiančius pastatus. Vienas jų – buvusio pašto viršininko vokiečio Ericho Opermano pastatytas dviejų aukštų mūrinis namas su mansarda. Jame šiuo metu veikia medicinos punktas, gyvena kelios šeimos.

Prasta ir priešais jį stovinčio gyvenamojo namo būklė. Pastarąjį jau administruoja UAB „Gargždų būstas“. Gyventojai informuoti, kad šiuo metu atliekama pastato ekspertizė. Prieškario metais statytą namą, kuriame anuomet veikė svečių namai, norėtųsi išsaugoti, tad Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos patvirtintame Strateginiame veiklos plane numatyta 50 tūkstančių eurų priemonė, pagelbėsianti savininkams sutvarkyti pastatų fasadus.

Ketvergių gyventojus neramina tai, kad 270 didžiausią pagrindinę mokyklą rajone lankančių mokinių kasmet susiduria su transporto triukšmo keliama problema. Klasių langai išeina į gatvę, tad ugdymo procesą trukdo nuo jos sklindantys garsai. Vykdomas monitoringas rodo, kad transporto triukšmas viršija nustatytas normas. Triukšmo šaltinis – bendrovės „Hidrostatyba“ vykdoma veikla.

Sumažinti triukšmo lygį padėtų prie mokyklos pastatyta garsą izoliuojanti sienelė. Susitikime nuspręsta apskaičiuoti, kiek jos įrengimas galėtų kainuoti.

Gyventojų pasipiktinimą kelia ir tai, jog keliu, kuris nepriklauso Savivaldybei, skleisdamas dulkių debesis nuolat zuja sunkiasvoris transportas.

Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas pranešė, kad šiuo klausimu jau buvo inicijuotas susitikimas su aplinkosaugininkais ir bendrovės „Hidrostatyba“ atstovais. Jų paprašyta pateikti aplinkosauginių priemonių įgyvendinimo planą. Savo ruožtu įmonė įsipareigojo išasfaltuoti įvažą į gamyklinę teritoriją, o triukšmą keliantį sunkiasvorį transportą apsiūti garsą slopinančia medžiaga.

Prieš kurį laiką ketvergiškiai sunerimo ir dėl aplinkosaugininkų paimtų vandens mėginių, kurie parodė nemenką užterštumo lygį. A. Bogdanovas informavo, kad „Klaipėdos vanduo“ turėtų ištirti gyventojų šulinių vandenį ir tada paaiškės, kaip yra iš tikrųjų.

Ketvergiškiams aktualus ir darželio klausimas. Nuo rugsėjo 1 d. mišrią mokykloje įrengtą grupę lankys 4 ikimokyklinio ir 18 priešmokyklinio amžiaus vaikų (4 priešmokyklinio amžiaus vaikai buvo nepriimti).

Ketvergių ir aplinkinių gyvenviečių tėvai vaikus veža į Klaipėdos miesto, Priekulės, Agluonėnų, Dovilų ir kitas ikimokyklines įstaigas. Mokyklos direktorius Gendrutis Burbulis siūlo būtinai šalia mokyklos statyti darželį.

Su vietų trūkumu nesusiduria Šiūparių mokykla-daugiafunkcis centras. Pasak šios mokyklos vadovės Vilijos Rimkuvienės, čia įkūrus vieną ikimokyklinio amžiaus grupę, ją galėtų lankyti vaikai iš Šniaukštų kaimo, nes atstumas tarp šių kaimų yra vos 4 kilometrai.

1 Comment

  1. Kažin

    Kodėl centre netvarkomi paveldo objektai? Gėda!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Širdies dovanos Trijų karalių dieną

Šventei ilgai ruoštasi, jos laukta. O kalėdinis laikotarpis šiemet kai kurioms Klaipėdos rajono bendruomenėms baigėsi ne įprasta prakartėlių paroda, o ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Politika, Svarbu

Antrajame Klaipėdos mero rinkimų ture susirungs A. Vaitkus ir A. Petrošius

Naktį į pirmadienį paaiškėjo, kad Klaipėdoje rinkimų siurprizu tapo partija „Laisvė ir teisingumas“ ir jos lyderis Remigijus Žemaitaitis, vos nepatekęs ...
2023-03-05
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kandidatų į merus apklausa: kaip vertinate faktą, kad savivaldos projektų realizacijos - vidurkis 4,4 metų? Ko imsitės?

Kandidatai į Klaipėdos miesto mero poziciją atsakė į dar vieną Klaipėdos bendruomenių asociacijos iniciatyvinės grupės pateiktą klausimą. Klaipėdos miesto savivaldybės ...
2023-02-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This