Startavo Kartenos festivalis

Regionas

Kartenos piliakalnis šį savaitgalį ne tik vilioja sugrįžti į tolimą Žemaitijos krašto praeitį, bet ir kviečia pasiklausyti šiuolaikinės pop muzikos.

Festivalio koncertinė programa pritaikyta įvairaus amžiaus ir skonio klausytojui. Penktadienio vakarą Kartenos piliakalnį sudrebino  Saulius Prūsaitis.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šeštadienį koncertuos balsingi folkloro kolektyvai iš visos Žemaitijos bei Saulius Petreikis su grupe.

Ketvirtąją vasarą pasitinkantis ir į dviejų dienų renginį išaugęs festivalis žiūrovus šeštadienį perkels į XV amžiaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) Žemaičių seniūniją, kurioje visų laukia viduramžių miestelis. Miestelyje įsikurs ne tik amatų ir kūrybinės dirbtuvės, bet ir dviejų dalių karo stovykla: vienoje – LDK kariuomenė, kitoje stovyklos dalyje-Vokiečių ordino riteriai su svečiais iš Vakarų Europos.

Festivalyje veiks interaktyvios ginkluotės ir šarvuotės ekspozicijos. Jose kiekvienas lankytojas turi galimybę pasimatuoti viduramžių žemaičių šarvus ar nusifotografuoti su riteriais, išbandyti savo rankos miklumą ir akies taiklumą svaidydamas į taikinį kovos kirvį ar ietį.

Viena iš patraukliausių festivalio atrakcijų – veiksmo filmus primenančios riterių kautynės. Jų metu bus pristatyta Lietuvos ir Vokiečių ordino šarvuotė bei ginkluotė, kovos būdai. Žiūrovai susipažins su skirtingų LDK regionų – žemaičių, lietuvių ir rusėnų – ginklų ypatybėmis, visomis iki šiol atkurtos LDK kariuomenės rūšimis, karių asmenine ginkluote: nuo šauktinio pėstininko iki didžiojo kunigaikščio.

Pirmą kartą Žemaitijos regione Kartenos festivalio žiūrovams bus pristatyti unikalūs Žemaitijos ir didžiojo Lietuvos kunigaikščio Kęstučio bei jo sūnaus Vytauto Didžiojo šarvuotės komplektai, atkurti pagal 1379 metų oficialius jų antspaudus.

Kartenos festivalio sumanytojas Salantų regioninio parko direkcijos direktorius Modestas Šečkus tikino, jog į festivalio kūrybinį darbą šiais metais buvo įtraukta ir vietos bendruomenė, kurios dėka festivalis tapo dviejų dienų ir gali pasigirti įvairių veiklų gausa.

Pageidaujantieji galės savo jėgas išbandyti futbolo rungtynėse bei virvės traukimo varžybose. Atvykusias šeimas ir pavienius lankytojus pasitiks lietuvių senųjų lauko žaidimų kiemas bei klojimo teatras.

Festivalio kulminacija – išskirtinė ir niekur kitur pasaulyje neregėta šviesos instaliacija ant Kartenos piliakalnio, kuri nukels į tolimosios kuršių genties ir žemaičių praeities klodus bei primins baltiškąsias žemaičių šaknis.

Festivalis yra nemokamas ir atviras visiems.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Kretingos meras tikina, kad Kartenos kapinės sutvarkytos

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius tikina, kad šią savaitę apsemtos Kartenos kapinės jau sutvarkytos. Pasak jo, dėl stichinės nelaimės kalta ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

ELTA

Klaipėdos rajonas su nerimu laukia potvynių, apsemtos Kartenos kapinės

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas teigia, kad atšilus orams ir prasidėjus liūtims Vakarų Lietuvoje kyla naujo potvynio grėsmė. Anot jo, ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

Regionas

Kartenoje - negyvas vyras

Klaipėdos apskrities policija pranešė, kad antrosios Kalėdų dienos rytą, apie 8.30 val., Kartenoje, namo kieme, rastas mirusio 60-mečio kūnas. Pradėtas ...
2023-12-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This