„Lašiša 2019“ dėmesio centre – Baltijos priekrantė ir Kuršių marios

Regionas

Skelbiama, jog anksčiau nei įprastai, šiemet jau prasidėjo tradicine tapusi aplinkosaugos akcija „Lašiša 2019“, skirta apsaugoti migruojančias neršti ir neršiančias lašišas bei šlakius.

Pasak Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pranešimo, paprastai ši akcija prasidėdavo rugpjūčio pabaigoje, tačiau šiemet nuspręsta pradžios datą paankstinti.

Ypatingas dėmesys šiemet bus skiriamas Baltijos jūros priekrantei, Kuršių marioms, Nemuno deltos regionui. Palmiros Mart nuotr.

„Šiais metais akcija prasidėjo net keliomis savaitėmis anksčiau, nes įvertinome praėjusių metų patirtį, kadangi pernai liepos pabaigoje jau buvo fiksuojama prasidėjusi šių žuvų migracija,“ – pranešime cituojamas AAD direktorius Vaidas Laukys.

Akcija bus vykdoma dviem etapais. Pirmasis etapas „Migracija“  vyks nuo rugpjūčio 3 iki rugsėjo 31 dienos, o antrasis –  „Nerštas“ – nuo spalio 1 iki gruodžio 1 dienos. Šios datos nustatytos atsižvelgiant į lašišų migracijos ir neršto laiką atskiruose vandens telkinių ruožuose.

Nors akcija „Lašiša 2019“ kiekvienais metais vykdoma visoje šalies teritorijoje, ypatingas dėmesys šiemet bus skiriamas Baltijos jūros priekrantei, Kuršių marioms, Nemuno deltos regionui, Šventosios (pajūrio), Nemuno, Minijos, Jūros, Dubysos, Neries, Šventosios, Žeimenos, Siesarties ir Vilnelės upėms bei jų intakams bei šalia šių vandens telkinių esantiems privažiavimams bei keliams.

Minėtose vietose bus vykdoma reguliari verslinės, mėgėjų bei specialiosios žvejybos kontrolė, įtariamų žvejybos reikalavimų pažeidimais asmenų transporto priemonių stabdymas ir tikrinimas (ypač tamsiu paros metu). Be to, bus stebima, kad lašišinės žuvys saugiai galėtų pasiekti neršto vietas.

„Pagrindinis aplinkos apsaugos pareigūnų prioritetas yra nusižengimų prevencija. Mums svarbiausia daryti viską, kad būtų užkirsti keliai ketinimams neteisėtai pasinaudoti lašišų ir šlakių ištekliais,“ – sako V. Laukys.

Skelbiama,  jog akcijoms metu AAD pareigūnai bendradarbiaus su policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei kitų tarnybų pareigūnais, neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais ir visuomeninėmis organizacijomis.

Taip pat AAD tikisi ir visuomenės pagalbos bei primena, kad apie pastebėtus aplinkos apsaugos pažeidimus, kitus nustatytų reikalavimų nesilaikymo atvejus, pastebėtus aplinkos apsaugos teršimo ar niokojimo atvejus galima pranešti skubios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 arba tiesiogiai AAD telefonu 8 (5) 2732995.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Aplinkosaugininkų nurodymas dėl karjero nuotekų - teisėtas

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs restruktūrizuojamos bedrovės ,,Hidrostatyba“ skundą dėl aplinkosaugininkų jai skirto privalomojo nurodymo nutraukti gamybinių nuotekų leidimą į aplinką ...
2020-04-08
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

„Grigeo Klaipėda" skandalas: įtarimai bus pareikšti artimiausiu metu

Paaiškėjus, kad į Kuršių marias nenustatytą laiką buvo leidžiamos tik mechaniniu būdu išvalytos „Grigeo Klaipėda" nuotekos, tuo susirūpino ne tik įvairių atsakingų institucijų atstovai, bet ir politikai.
2020-01-10
Skaityti daugiau

Regionas

Daugiausia pažeidimų - Klaipėdos regione

Aplinkos apsaugos departamentas praneša, kad per pirmąjį akcijos „Lašiša 2019“ etapą „Migracija“ pareigūnai suorganizavo 220 reidų ir patikrino 2440 asmenų ...
2019-10-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This