Sumažino kvapų normas, bet tik nuo 2024 metų

Svarbu, Sveikata

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad pusantro karto – nuo šiuo metu nustatytų 8 iki 5 europinių kvapo vienetų, bus mažinama didžiausia leidžiama ribinė kvapo koncentracija gyvenamosios aplinkos ore.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Galimų sprendimų ir pasiūlymų buvo ne vienas, tad ir diskusijų buvo daug bei įvairių. Išklausėme visus argumentus ir priėjome prie nuomonės nustatyti tą pačią – 5 europinių kvapo vienetų – didžiausią leidžiamą kvapo koncentracijos ribinę vertę tiek kaimo, tiek miesto gyvenamosiose teritorijose, jų nediferencijuojant. Taip pat numatėme pakankamą pareinamąjį laikotarpį, per kurį pramonės, perdirbimo, žemės ūkio ir kitų objektų savininkai turėtų realias galimybes pertvarkyti vykdomą ūkinę veiklą“, – pranešime spaudai cituojamas tarpinstitucinės darbo grupės, sudarytos šiam klausimui spręsti ir dirbusios beveik metus, vadovas sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Sumažintų normatyvų įgyvendinimui numatytas pereinamasis laikotarpis – jis sieks 5 metus. Taigi, 5 europinių kvapo vienetų kvapų koncentracijos gyvenamosios aplinkos ore vertė įsigalios 2024 m. sausio 1-ąją.

Koreguojamos ir kitos taisyklės. Pavyzdžiui, nuo 7 iki 5 darbo dienų trumpinamas kvapų kontrolės komisijos sudarymo terminas. Nauja ir tai, kad komisijai pradiniu etapu nenustačius kvapo, skundo nagrinėjimas galės būti nenutraukiamas, priešingai nei iki šiol, jei turima pakankamai informacijos apie esamus kvapų šaltinius vietovėje, išduotas licencijas ūkinei veiklai, galimai susijusiai su kvapų skleidimu ar pan.

Be to, atsisakyta iki šiol galiojusio kvapo kontrolės trečiojo etapo vykdymo, kurio metu turi būti nustatomos iš ūkinės veiklos į aplinkos orą patenkančios cheminės medžiagos. Teigiama, kad tai pagreitins komisijos sprendimo priėmimą ir leis operatyviau įpareigoti taršos šaltinio savininką imtis priemonių kvapui panaikinti. Nustatyta, kad šie pakeitimai įsigalios dar šiemet – lapkričio 1 d.

Šios naujovės įteisintos sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymu.

1 Comment

  1. Monika

    Iki 2025 mes visi ismirsim cia.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Gintautas Kniukšta traukiasi iš prezidento rinkimų: nesurinko reikiamo parašų skaičiaus

Respublikos Prezidento rinkimuose kandidatuojantis Gintautas Kniukšta ketvirtadienį pristatė rinkėjų parašų lapus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir užbaigė parašų rinkimą. VRK  ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Alus gerti sveika, - ar ne taip, Leonai?*

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Leonas Makūnas vieno komiteto posėdžio metu, viešai girdint per YouTubą visam pasauliui, baisią istoriją apie ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Politika

Prezidento rinkimams užregistruota 14 potencialių kandidatų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia kad baigėsi prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyvių registracija – iš viso dalyvauti šiuose rinkimuose registravo ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This