Šalia Jono kalnelio – naujas viešbutis

Svarbu, Verslas

Erikas Petrikas, „Atviros Klaipėdos" praktikantas
2019-08-06

Komentarų: 18

Klaipėdos centre netrukus turėtų išdygti dar vienas viešbutis.

UAB „BCO“ senamiestyje, šalia Jono kalnelio esančiuose sklypuose Tomo g. 26 ir 28, maždaug po metų planuoja pradėti statyti 20 apartamentų viešbutį.

Projektuotojų vizualizacija

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Turime viziją, jog Klaipėdoje gali apsilankyti vis daugiau užsieniečių, kurie Klaipėdoje investuoja pinigus, stato pastatus, gamyklas, atidarinėja įmones, o atvažiavę į Klaipėdą jie lieka nakvoti būtent mūsų būsimame viešbutyje. Administracinėse patalpose gali būti bet kokios srities atstovo patalpos, gali būti ir kavinė. Preliminariai planuojame, jog kitąmet pavyks pradėti statyti viešbutį, o dar po metų galėsime jau juo didžiuotis. Kol kas dar sunku tiksliai pasakyti viešbučio kainą, tačiau, manau, jog jis kainuos per milijono eurų“, – pirmadienio vakarą vykusio viešojo projektinių sprendinių pristatymo metu pasakojo UAB „BCO“ vadovas Rolandas Jonuška.

Viešbučio projektinius pasiūlymus pateikė UAB Andrijausko architektų biuras.

Anot architekto Edmundo Andrijausko, viešbutis neturėtų išsiskirti iš bendro vaizdo, kadangi šalia turėtų iškilti šv. Jono  bažnyčia, kuri turėtų gauti visą dėmesį. Viešbutis planuojamas tinkuotas, o stogas bus šlaitinis, raudonų čerpių.

Sklype Tomo g. 28 bus kertami trys medžiai. Du auga užstatymo zonoje, vienas – privažiavimo aikštelėje.

Viešbučių paskirties pastate, mansardiniuose aukštuose numatoma 20 apartamentų (numerių) ir 4 administracinės paskirties patalpos, kurios yra planuojamos toliau nuo Tomo gatvės. Vieni apartamentai bus pritaikyti žmonėms su negalia.

Šiam pastatui pagal normatyvus reikėtų 16 automobilių stovėjimo vietų, tačiau pagal miesto Tarybos patvirtintą tvarką pritaikius šiai miesto daliai leistiną 0,5 koeficientą, bereikia 8 vietų. Penkias iš jų numatoma įrengti sklype, tris – už sklypo ribų, pasirašius su Savivaldybe infrastruktūros sutartį.

Gretimai būsimo viešbučio yra Vilniaus metrologijos centro Klaipėdos regiono padalinys. Pasak sprendinių pristatyme dalyvavusios centro vadovės Rūtos Klevėnės, įstaigai yra ypač svarbi aplinka, kurioje yra dirbama. Turi būti tinkama temperatūra, tinkama drėgmė, o vibracija, kuri vyks statybų metu, kenkia, tad statant viešbutį reikėtų rinktis priemones, kurios turi minimalią vibraciją ir mažiausiai kenkia gretimiems pastatams.

Paveldosaugininkų reikalavimu, prieš vykdant žemės kasimo darbus sklypuose privalės būti atlikti detalieji archeologiniai tyrimai.

Viešbučio statytoją UAB „BCO“ lygiomis dalimis valdo bendrovės „Baltic Equity group” (savininkas James Andrew Clarke) ir „RAC INVEST” (savininkas Richard Alan Clarke).

ISTORIJA

Užstatymas planuojamoje teritorijoje atsirado XVII a. pabaigoje. Per 1678 m. gaisrą ten buvę mediniai statiniai sudegė. 1700 m. plane dalis kvartalėlio tarp Tomo, Mažosios ir Didžiosios vandens gatvių ir įtvirtinimų jau pažymėtas kaip užstatytas. Po bastionų įtvirtinimų rekonstrukcijos jis išliko nepakitęs, šalia jo iškilo šv. Jono bažnyčia. Sklypą iš rytų teberibojusio skersgatvio susiformavo dar vienas netaisyklingos formos kvartalėlis.

http://wiki-de.genealogy.net iliustracija

XVIII a. pirmoje pusėje sklypų vietoje stovėjęs pastatas buvo pritaikytas vokiečių liuteronų parapijinei mokyklai. Iš jos vėliau išaugo didžioji miesto arba lotyniškoji mokykla. Jai 1781 m. pastatytas naujas pastatas. Tuo metu dviaukštis mokyklos pastatas užėmė teritoriją, apimančią dar vieną sklypelį šiaurės rytiniame kvartalėlio kampe. Didžiojo 1854 m. gaisro metu mokykla sudegė, bet buvo atstatyta, prijungiant greta esančius sklypelius.

1912 m. mokykla, jau vadinama Senamiesčio berniukų vidurine mokykla buvo išplėsta, pridedant papildomai šešias klases, auditoriją, klases fizikos, piešimo ir rankų darbų užsiėmimams. Tuo metu mokyklos teritorija apėmė beveik visą kvartalą tarp Tomo, Pylimo, Didžiojo ir Mažojo vandens gatvių.

Po 1913 m. atlikto pastato išplėtimo triaukštė dalis, buvusi arčiausiai pylimo, buvo pastatyta, panaikinus senąjį skersgatvį. Be šio triaukščio priestato mokyklai buvo pastatyti priestatai ir į kvartalėlio gilumą.

Tokia mokykla išliko iki 1945 m. 

Per 1945 m. bombardavimus pastatas, kaip ir greta buvusi bažnyčia, buvo sugriauti.

1939 m. nuotraukos fragmentai iš projektinių pasiūlymų

 

http://wiki-de.genealogy.net nuotr.

18 Comments

  1. Se

    Bent man, klaikiai atrodo langai be perskyrų senamiesčio statinyje. Krinta į akis ir kelia vizualinę taršą. Tokie tinka modernioje statyboje arba daugiabučių miegamiesiems, bet ne senamiestyje. Gaila, kad Mureikos komandai nekrenta į akis tokie dalykai.

    Reply
  2. Se

    Ir vėl Andrijauskas. Turbūt turi išsipirkęs abonementą Klaipėdos savivaldybėje tvirtinant projektus 🙂

    Reply
  3. ar geriau būna

    štai senamiesčio autentika, klaipėdietišku supratimu. . . . sovietmečio epochos dėžutė .

    Reply
  4. Nesugadinsi

    Prie Andrijausko pastatų tinka ir žvyras, o dar labiau betoninės trinkelės

    Reply
  5. tiems kas kalba apie "žvyrą"

    noriu paaiškinti: šiais laikais žvyro takai, ypač parkuose, yra daromi naudojant specialiąsias technologijas – tik vaizdas atrodo natūralaus žvyro.

    Reply
  6. Palmira Martinkienė

    Jori, įkelčiau foto, bet nėra tokio linko 🙂 Einant link Luvro yra toks parkelis, kuris visas – iš žvyro. Plotas gan didelis 🙂 Ir dar kitoj vietoj irgi parkelis Paryžiuj yra visas žvyruotas. Tokių vietų pilna Italijoje, pvz, Rimi parko takeliai visi – iš žvyro. Nėra senojoj Europoj tų klaikiųjų lietuviškai „madingų” trinkelių.. 🙂

    Reply
    • Joris

      Tfu, išsigandau jau, galvojau, atmintis šposus krėst pradėjo 🙂 Nes aplink patį Luvrą jokio žvyro ir nepamenu, parkai parkeliai kone visi ten žvyruoti, tiesa, ne tik važiuojamoji dalis, bet ir šaligatviai išasfaltuoti ir, kai vaikštai kuomet +40, sutinku, dvokia. Ačiū Dievui, Klaipėdoj tų didmiesčių bjaurasties nėra. Pažiūrėkim, Jono kalnelį taip ir pertvarko- takai žvyruoti. Tik va važiuojamosios dangos tokios nenorėtųsi- ir neestetiška, ir nepraktiška- greičiai nedideli, bet dulka nemenkai.

  7. Nieko sau

    Architektas gal laimėjo architektūrinį konkursą užstatymui aplink visą Jono kalną?

    Reply
    • Mūmū

      Tikrai, visi plotai Andrijauskui. Pirmyn.

  8. Sisteminis

    Ir vėl nepakeičiamas Andrijauskas…

    Reply
  9. Joris

    Keista, kad iki šiol šioje Tomo g. vietoje grindinys žvyruotas… Mieste tiek gausu projektų, tik su jų realizacija taip liūdna. Kad ir Jono kalnelio pertvarka- žadėjo iki šios vasaros pabaigos darbus baigt, butų neblogai, jog iki kitų Joninų darbus baigtų 🙂 O Tomas Erikui galėjo juk padėti, jog šioje „…AB Vilniaus metrologijos centras Klaipėdos regiono padalinys” vietoje linksnį derėtų ištaisyti, kaip ir čia „Paveldosaugininkų reikalavimu, prieš vykdant žemės kasimo darbus, sklypuose privalės būti atlikti detalieji archeologiniai tyrimai.” kablelį dar vieną „įkalčiau” 🙂

    Reply
    • ezys

      Jono kalnelio projektas projektu zemelapyje 2016-2020, kiek zinau dabar 2019 😉

    • Joris

      Ezy, gal ir perskaičius ir suprast galėtum- etapai tai 2, 1-ąjį dar iki šių Joninių planavo baigt, vėliausiai- iki šios vasaros pabaigos 😉 Tikit? : 2-ajame poternos tvarkomos. Pažiūrėsim 🙂 O žemėlapy ir Bastionų tilto statyba kaip ir įpusėjusi 😀

    • Palmira Martinkienė

      Paryžiuje daugelyje vietų, pvz., prie Luvro, prie Versalio visas grindys – iš žvyro. Niekas nesipiktina – esą sveikiau, nei saulėje įkaitęs ir nuodingus garus skleidžiantis asfaltas.

    • Joris Palmirai

      Priminkit, kurioj vietoj prie Luvro žvyras? 🙂 Prie Versalio žvyras truputį kitoks- smulkesnis 🙂 O ir kalba neina apie asfaltą, juolab Senamiesty. Bet kaip atrodo dabar, ilgiau užsibūti nenuteikia 😉

  10. Tomas

    Gramatines klaidas ir linksnius ištaisyk, Erikai 😉

    Reply
    • akadministratorius

      Pranešk apie klaidas pasinaudodamas po straipsniu esančia atitinkama forma, Tomai, padėsi labiau nei rašydamas abstraktų komentarą 🙂

    • Tomaa

      Atsiprašau, taip ir padarysiu.

      Pagarbiai,
      Spiglys

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

ESO biuras Klaipėdoje įsikurs Liepų parke

Tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“ praneša apie sėkmingai užbaigtus AB „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) biurų atnaujinimo sandorius Klaipėdoje ir ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This