Nedrąsios šypsenos džentelmenai ir damos

Nuomonės

Renaldas Kulikauskas, Klaipėdos bendruomenių asociacijos pirmininkas
2019-08-09

Komentarų: 1

Turite tarp giminaičių ar šiaip pažįstamų tokių, kurie drovėdamiesi savo bedantės burnos bendraudami droviai šypsosi iki baltumo sučiauptomis lūpomis ir plaunasi nuo kompanijos tik pasitaikius pirmai progai. Paprastai tai senjorai, užaugę tarybiniais miglotai suvoktos burnos higienos, garsiai dirbančių dantų gręžimo bormašinių ir nuskausminamųjų „nemados“ laikais.

O dabar įsivaizduok, kad tas nedrąsios šypsenos lietuvis esi Tu. Liežuvis prasibėgo per dantų eilę? 🙂

unsplash.com nuotr.

Šiais laikais tokių problemų nėra – silantai, breketai, išmanūs odontologijos kabinetai. Net pokariu gimę senjorai šviečia pilna baltų protezų burna. Aišku, jei pinigų tokiems protezams užtenka. Arba kai eilė ligonių kasose protezavimo procedūrai ateina, jei patys susimokėti neišgali. O ta eilė ilga ilga.

Nesenai perkėliau į skaitmeninį formatą savo vestuvių video, darytą dar kasetine videokamera. Vienas iš pribloškusių dalykų buvo matyti senai neregėtą ir jau išsitrynusį iš atminties mano tėtušio, sveikinančio savo sūnų ir jo žavią žmoną jiems susituokus, vaizdą. Nors veidas pilnas pasididžiavimo ir laimės, žvilgsnis smiginėja žemyn lūpoms vis suspaudžiant šypseną iš drovos dėl kelių neturimų dantų prieky. Tuo metu jis jau „stovėjo“ eilėje dėl teisės į nemokamą dantų sutvarkymą, garantuojamą valstybės. Pakentėjęs dar metus spjovė, susimokėjo už paslaugas pats ir daugiau tos nedrąsios šypsenos džentelmeno išraiškos nebemačiau.

Kodėl tą prisiminiau? Šiandien sulaukiau skambučio iš Ligonių kasų. Tarnautoja pasakė, kad turiu užpildyti prašymą gauti tėvo dantų protezavimo išlaidų kompensavimą iš Privalomo sveikatos draudimo fondo biudžeto. Suprask, šiandien būtų pagaliau atėjusi mano tėtušio eilė dantis tvarkytis.

Mano tėvo nėra gyvo jau 5 metus. Jei jis nebūtų turėjęs galimybių prieš 16 metų pats susimokėti už protezavimo paslaugą, taip ir būtų likęs Nedrąsios šypsenos džentelmenas…

Tampantis madingu mokesčių mokėjimas ir atsakingų politikų į valdžią rinkimas turėtų užtikrinti, kad mūsų šalies biudžete būtų pakankamas lėšų gabaliukas senolių poreikiams užtikrinti. Kad nelauktų po 16 metų vieni namie užsidarę ir į kaimynus ar į teatrą besidrovintys išeiti.

1 Comment

  1. Vera

    Dantys bendrai isvaizdai duoda labai didele reiksme. Netekus ju zmogus jaucia labai dideli diskomforta ne tik sveikatos, bet ir isvaizdos prasme. Dziugu, kad yra galimybe atkurti prarastus dantis, dedami implantai kurie nesukelia jokio diskomforto ir sypsena bei gyvenimo kokybe islieka tokia pati kaip su naturaliais dantimis, o labiausiai nepasiturintiems kompensuojamas protezavimas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Dviratininkų nesudomino atnaujinamo dviračių tako pristatymas

„Atvira Klaipėda” ne kartą rašė apie Klaipėdos miesto savivaldybės planus sutvarkyti ties Herkaus Manto gatvėje esančiu viaduku vedantį nesaugų dviračių ...
2023-11-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This