Darbėnai buvo tapę krepšinio 3×3 sostine

Fotoreportažai, Sportas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Rugpjūčio pradžioje Kretingos rajono Darbėnų miestelis buvo tapęs krepšinio 3×3 sostine: čia susirinkusios net 22 komandos rungėsi turnyre dėl garsiojo žemiečio trenerio Kazio Maksvyčio pereinamosios taurės. Pasveikinti krepšinio mėgėjų, jau aštuntą kartą turnyrą rengiančios Darbėnų bendruomenės ir varžybų globėjo, Kretingos rajono garbės piliečio K. Maksvyčio atvyko ir legendinis Lietuvos krepšininkas Modestas Paulauskas, ir krepšininko karjerą Kinijoje tęsiantis Donatas Motiejūnas, ir Klaipėdos „Neptūno“ komandos kapitonas Simas Galdikas.

Iki vakaro ūžusi šventė

Žinot, man čia taip patiko, kad pasakiau, jog būtinai atvyksiu kitąmet, ir ne tuščiomis rankomis: kad po rungtynių žaidėjai galėtų numalšinti troškulį pažadėjau atvežti statinę alaus. Tad pažadą ištesėjau“, – šypsojosi R. Taraškevičius. Šalia jo – M. Paulauskas. Livijos Grajauskienės nuotr.

Darbėnų gimnazijos stadione susirinkusias šešias veteranų, penkias jaunimo ir net vienuolika suaugusiųjų amžiaus kategorijoms priskirtų komandų su krepšinio švente sveikino ir puolėjams taiklių metimų, o gynėjams – kuo daugiau atkovotų kamuolių linkėjo tėviškėn po stažuotės NBA grįžęs buvęs Klaipėdos „Neptūno“ strategas, o dabar Permės (Rusija) „Parmos“ klubą treniruosiantis K. Maksvytis, Darbėnų bendruomenės pirmininkas Rimantas Benetis, Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys ir vienas iš aktyviausių turnyro rengėjų Audrius Ruikis.

Komandoms pasiskirsčius į pogrupius, krepšinio aikštelėje užvirė aršios kovos, užtrukusios daugiau nei šešias valandas.

Kol krepšininkai liejo prakaitą aikštelėje, jų palaikyti gausiai susirinkę sirgaliai turėjo galimybę taip pat išmėginti savo jėgas įvairiose varžybose. Vieni rikiavosi išbandyti rankos taiklumo prie smiginio lentos, kiti išmėgino, kiek taikli jų akis šaudymo  rungtyje.

Nebuvo pamiršti ir patys mažiausi žiūrovai: jiems buvo suorganizuotos linksmosios estafetės. Taip pat vaikai turėjo galimybę piešti ir popieriuje, ir ant asfalto, o geriausi dailininkai bei sportininkai buvo apdovanoti įvairiomis dovanėlėmis.

Pertraukų tarp pogrupių varžybų metu krepšinio aikštelėje ir toliau bumpsėjo kamuoliai: prie baudų metimo linijos rikiavosi žaidėjų mamos, žmonos, seserys, dukros, panorusios pamėginti, kiek kartų iš eilės sugebės taikliai atakuoti krepšį.

Kad žaidėjai ir sirgaliai nepraalktų, šįmet rūpinosi ne tik pagrindinę finansinę turnyro rengimo naštą jau kelinti metai perėmusi Darbėnų bendruomenė ir pagrindiniai šventės rėmėjai, bet ir pirmąkart į turnyrą atvykę Šventosios medžiotojų klubo nariai. Šventojiškiai medžiotojai atsivežė ir komandą, ir didžiulį katilą, kuriame išvirė nepaprastai skanios aštrios, tirštos ir kvapnios daržovių sriubos su pačių netoli Darbėnų esančiame Laukžemės miške sumedžiotos stirnos mėsyte.

Prie nuolatinių rėmėjų šiais metais prisidėjo ir buvęs Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.

„Pernai Kazys Maksvytis mane pakvietė atvažiuoti į šitą turnyrą. Žinot, man čia taip patiko, kad pasakiau, jog būtinai atvyksiu kitąmet, ir ne tuščiomis rankomis: kad po rungtynių žaidėjai galėtų numalšinti troškulį pažadėjau atvežti statinę alaus. Tad pažadą ištesėjau“, – šypsojosi R. Taraškevičius, neatmetęs galimybės, jog ne tuščiomis atvyks ir į devintąjį turnyrą.

Turnyro pradžia – 2011-ieji metai

„Pirmąjį krepšinio turnyrą 2011-aisiais spontaniškai surengė Darbėnų bendruomenė, taip pasitikdama mane, kai tais metais su jaunimu laimėjome Europos čempionatą, – paklaustas apie turnyro ištakas prisiminė K. Maksvytis. – Nežinau, ar organizatoriai iškart planavo, kad turnyras taps tradiciniu, bet kai po metų pakvietė mane prisidėti organizuojant šventę, mielai sutikau, ir štai šiais metais susirenkame jau aštuntąjį kartą .“

Ir K. Maksvytis, ir Darbėnų bendruomenės pirmininkas R. Benetis minėjo, jog iš pradžių varžyboms susiburdavo komandos iš pačių Darbėnų bei aplinkinių miestelių ir kaimų. Dabar gi turnyro geografiją išsiplėtė: sulaukiama komandų ne tik iš Kretingos rajono, bet ir iš Klaipėdos bei tolimesnių Lietuvos taškų.

„Džiaugiamės, kad kasmet vis daugiau komandų atvažiuoja. Tačiau surengti dar didesnį turnyrą – o tokių pageidavimų iš dalyvių girdime ne pirmus metus,– būtų sunkoka ne tik dėl lėšų, bet ir todėl, kad kol kas gimnazijos stadione yra tik viena krepšinio aikštelė, ir rungtynės ilgokai užsitęsia. Tikimės, kad gimnazijai pavyks įgyvendinti planus ir įrengti dar vieną universalią aikštę šalia stadiono, kurioje bus galima ir krepšinį žaisti“, – sakė R. Benetis.

Visomis prasmėmis – tiek dalyvių gausa, tiek meistriškumu – augančiu turnyru ir puikia proga visiems kraštiečiams suvažiuoti į Darbėnus, pabendrauti ir pažaisti krepšinį džiaugėsi ir K. Maksvytis, kasmet suburiantis komandą ir pats dalyvaujantis veteranų pogrupio varžybose. Šiemet jo ekipoje žaidė kolegos, kartu studijavę Kūno kultūros institute, tad ir komanda buvo pavadinta KKI. Su K. Maksvyčiu aikštelėje kovėsi Donatas Rimkevičius, Andrius Matuzevičius ir dabartinis „Neptūno“ treneris Tomas Rinkevičius.

Įvertino tituluoti krepšininkai

Tarp palaikančių K. Maksvyčio suburtą KKI komandą – Donatas Motiejūnas ir Simas Galdikas. Livijos Grajauskienės nuotr.

KKI komandos ir trenerio K. Maksvyčio žaidimą stebėjo bei aktyviai „sirgo“ ir NBA žaidęs D. Motiejūnas.

„Kazį Maksvytį pažįstu nuo vaikystės: jis buvo mano pirmasis treneris, daug metų mane treniravo Kauno krepšinio mokykloje. Prieš savaitę jis man paskambino, pasakė, jog rengia turnyrą Darbėnuose ir pakvietė atvykti. Treniruočių grafikas taip susidėliojo, kad galėjau tai padaryti“, – sakė D. Motiejūnas, pridūręs, jog jam visada malonu prisijungti prie tokių renginių nedideliuose miesteliuose. O ypač malonu, kad šis miestelis – trenerio K. Maksvyčio gimtasis, ir kad jis stengiasi rodyti pagarbą žmonėms, su kuriais kartu užaugo.

„Žinoma, palaikau trenerio suburtą komandą, – patikino D. Motiejūnas.-  Ar nekilo noras išbėgti į aikštelę ir padėti? Kad man atrodo, jog jiems ir taip neblogai sekasi: pirmas rungtynes pralaimėjo tik po pratęsimo, antras laimėjo – ir kiti žaidėjai, ir treneris Kazys yra geros formos ne tik šalia  aikštelės, bet ir pačioje aikštelėje”.

D. Motiejūnui pritarė ir „Neptūno“ kapitonas S. Galdikas, karštai palaikęs komandą, kurioje žaidė net du neptūniečių treneriai – buvęs ir esamas.

„Galima sakyti, kad šis turnyras jau ir man tapo kasmetiniu, nes kai treneris atėjo į „Neptūną“, aš ir atsiradau Darbėnuose. Labai puiki šventė, o kadangi atvažiuoju jau nebe pirmi metai, jaučiuosi čia kaip savas, pažįstu visus organizatorius ir rėmėjus. Turbūt keistai pasijusčiau, jeigu vasarai einant į pabaigą nebūčiau pakviestas į turnyrą Kazio Maksvyčio taurei laimėti. Čia labai smagu, visi draugiški, labai skanią sriubą išvirė – pirmas eilėj prie jos atsistojau“, – dalijosi įspūdžiais S. Galdikas.

Nebe pirmą kartą į turnyrą atvažiuoja iš šių apylinkių kilęs legendinis Lietuvos krepšininkas Modestas Paulauskas – jam visada smagu apsilankyti Darbėnuose, kur gimė ir augo bei amžino poilsio atgulė jo tėvas Feliksas, kur netoliese, už kelių kilometrų, Nausėduose  – ir jo mamos tėviškė.

„Šis turnyras, į kurį atvažiuoju penktą ar šeštą kartą – tikra šventė. Sporto šventė, krepšinio šventė – juk ne kiekvienas gali atvažiuoti į Žalgirio ar Neptūno areną, kur galima ne tik pažaisti, bet ir pabendrauti su geriausiais Lietuvos krepšininkais, nes kasmet Kazys pasikviečia žaidėjus ne tik iš jo treniruojamų komandų, bet ir iš kitų Lietuvos ir užsienio klubų. Nuostabi Darbėnų bendruomenės sugalvota ir Kazio paremta iniciatyva, kai visi ir gražiai bendrauja, nuotaikingai praleidžia laiką, ir, žinoma, rungiasi krepšinio aikštelėje. Aš čia jaučiuosi kaip namiškis“, – kalbėjo Lietuvos krepšinio legenda.

Taurę iškovojo „Koviniai“

Krepšinio 3×3 turnyras Kazio Maksvyčio taurei laimėti, prasidėjęs prieš vienuoliktą valandą ryto, baigėsi pavakare: trijų amžiaus kategorijų grupių nugalėtojams ir pagrindinio prizo laimėtojams išaiškinti prireikė šešių valandų įtemptos kovos.

Prieš visoms rungtynėms vadovavusiam Darbėnų gimnazijos kūno kultūros mokytojui Rolandui Juknevičiui paskelbiant prizininkus ir nugalėtojus, tradiciškai buvo apdovanoti jauniausiais ir vyriausiais varžybų dalyviai. Šiais metais jauniausiais buvo dvylikametis Tadas Rinkevičius, vyriausias nebe pirmus metus pripažintas Kazys Vičiulis.

Pergalę jaunimo pogrupyje šventė komanda „Knašiukai“, antra liko komanda „Amerikonai“, treti – „Budrikis“.

Veteranų pogrupyje trečia vieta atiteko ekipai „Pajūrio vyrai“. Sidabru tenkinosi K. Maksvyčio komanda KKI, o pergalę iškovojo „Juodupėnai“.

Komandų gausiausiame suaugusiųjų pogrupyje bronzą pelnė komanda „Tėvukas ir draugai“, sidabras įteiktas ekipai „Dribsniai“.

Auksą iškovojo „Koviniai“ – iš Šilutės ir Jurbarko rajonų bei Klaipėdos susibūrę trys bičiuliai: kapitonas Martynas Macas, Andrius Steponaitis ir Dovydas Kanopa, kuriems įteikta pernai akmens meistro Manto Gailevičiaus iš granito sukurta pereinamoji taurė. Jos laimėtojai su taure tik nusifotografavo: šis prizas iki kito turnyro lieka Darbėnuose.

Visų pogrupių nugalėtojams K. Maksvytis įteikė papildomą prizą – bilietus į tą patį vakarą „Švyturio“ arenoje vykusias Lietuvos ir Suomijos krepšinio rinktinių varžybas.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”97386,97387,97388,97389,97390,97385,97391,97392,97394,97395,97396,97397,97399,97401,97402,97404,97406,97407″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

  1. Sofija

    Krepšininkai, lengvaatlečiai, tinklininkai, šokėjai, daininkai – visi esate laukiami Darbėnuose

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Japoniškame sode Kretingos rajone pražydo sakuros

Sakuros žiedas – vienas svarbiausių simbolių Japonijoje, simbolizuojantis besikeičiantį gyvenimo ciklą. Gėrėjimosi sakurų žiedais šventė Japonijoje vadinama hanami – pažodžiui „žiedų žiūrėjimas“. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This