Lietuvos karo jūreiviai laivų parade pasveikino latvius

Uostas ir jūra

Krašto apsaugos ministerija skelbia, jog savaitgalį Latvijos sostinėje Rygoje iškilmingai paminėtame kaimyninės šalies karinių jūrų pajėgų įkūrimo šimtmečio reginyje dalyvavo bei Latvijos kolegas pasveikino Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) vadas flotilės admirolas Arūnas Mockus su patrulinio laivo P15 „Sėlis“ įgula.

Michailo Karpuzovo nuotr.

Latvijos karinių jūrų pajėgų įkūrimo šimtmečio proga Rygos įlankoje buvo surengtas karinių laivų paradas. Jame dalyvavo NATO sąjunginių valstybių bei neutralių šalių kariniai laivai iš Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Vokietijos, Estijos, Suomijos ir Švedijos. Mūsų šaliai laivų parade atstovavo P15 „Sėlis“.

KJP vadas flot. adm. A. Mockus susitiko su Latvijos prezidentu Egiliu Levitu, Latvijos karinių jūrų pajėgų vadu flotilės admirolu Ingu Vizuliu, o su Baltijos jūros šalių karinių jūrų pajėgų vadais ir laivynų vadovybių atstovais aptarė bendradarbiavimo galimybes.

Latvijos karinių jūrų pajėgų susikūrimo data minima rugpjūčio 10 d. – 1919 metų kovų už nepriklausomybę verpete kuriantis Latvijos kariuomenei buvo pradėtas steigti ir kariuomenės jūrų pajėgų junginys.

Šiuo metu Latvijos karines jūrų pajėgas sudaro vadovybė ir trys laivų divizionai: priešmininių laivų, patrulinių laivų ir pakrančių apsaugos laivų. Rikiuotėje šiuo metu yra 18 įvairių tipų laivų ir katerių.

INFORMACIJA

Intensyvus Lietuvos ir Latvijos karinių jūrų pajėgų bendradarbiavimas vyksta nuo 1998 m. įsteigus bendrą Baltijos valstybių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos) karinių laivų junginį BALTRON (Baltic Naval Squadron). Kasmet šiam junginiui Estija, Latvija ir Lietuva skiria laivus, vadovybę ir štabą. BALTRON junginys organizuoja ir vykdo pratybas. Ši patirtis padeda personalui pasirengti Lietuvos ir Latvijos karinių laivų ir įgulų priskyrimui NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų junginiui.

Taip pat Lietuvos KJP karininkai kasmet tobulinasi Latvijos gynybos akademijoje daugiau nei dešimtmetį organizuojamuose Baltijos šalių karinių jūrų pajėgų vadovavimo ir štabo karininkų kursuose (NICSC – Naval Intermediate Command and Staff Course).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Baltijos jūroje treniravosi Lietuvos ir sąjungininkų laivai bei orlaiviai

Kovo 8–15 dienomis Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų priešmininis laivas „Kuršis“ (M54), patruliniai laivai „Dzūkas“ (P12) ir „Sėlis“ (P15) kartu ...
2022-03-16
Skaityti daugiau

НОВОСТИ

Литва – в деле: на Балтике начались учения НАТО, а в Таллин прибыл глава МИД Великобритании, основная тема переговоров – российская угроза

В Балтийском море начались маневры Североатлантического альянса Joint Expeditionary Force, в которых принимает участие и Литва. Координированные учения возглавляют корабли ...
2021-03-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Karinės jūrų pajėgos dalyvauja mokymuose Baltijos jūroje

Šią savaitę Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilės štabas ir jo vadovaujami laivai ,,Jotvingis” N42 ir ,,Sėlis” P15, ...
2021-03-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This