Raktas į sėkmingą viešųjų paslaugų perdavimą – bendrystėje

Regionas

Klaipėdos rajone veikianti „Brožių virtuvė“ – bendruomenės verslas, ne tik aktyviai ir ekonomiškai tvariai teikiantis maitinimo paslaugas, bet ir įdarbinęs socialiniame būste gyvenančias moteris, pakeitęs visos kaimynystės išvaizdą ir aplinką – dėl to kaime sumažėjo socialinės rizikos šeimų.

VVG „Pajūrio kraštas“ vadovė R. Damulienė ir Klaipėdos rajono savivaldybės meras B. Markauskas sako, kad viešųjų paslaugų perdavimui reikia ruoštis jau dabar. Organizatorių nuotr.

Šiuo metu „Brožių virtuvėje“ dirba ir atlyginimą gauną 14 darbuotojų. Neparduotu maistu „Brožių virtuvė“ dalijasi su sunkiai besiverčiančiais kaimo gyventojais, o kiekvieną pirmadienį maisto davinį pristato neįgaliųjų dienos užimtumu besirūpinančia viešajai įstaigai. Dalį lėšų „Brožių virtuvė“ skiria ir bendruomenės namams išlaikyti – kiekvienų metų pradžioje numatomas šių lėšų poreikis.

„Rugsėjo mėnesį planuojame mažinti patiekalų kainas – bent taip galėsime padėti sutaupyti vaikus į mokyklą suruošusioms šeimoms, kurioms išlaidų tą mėnesį tikrai netrūksta“, – planais dalijosi socialinio verslo vadovė Vida Riaukienė.

Itin reikalingas miestelyje – šarvojimo paslaugas – teikia Priekulės bendruomenė. Už jas imamas mokestis, tačiau surinktos lėšos sėkmingai grįžta bendruomenės veikloms vykdyti. Slidinėjimo trasą ant Utrių kalno įrengė ir Lapių bendruomenė. Už pramoginę paslaugą gaunami pinigai investuojami į šią ir kitas bendruomenės vykdomas veiklas.

Turi perduoti bendruomenėms ir privačiam sektoriui

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės pranešimo, nacionalinės pažangos programa numato, kad iki 2020 m. ne mažiau kaip 15 proc. viešųjų paslaugų socialinių reikalų, švietimo, kultūros ir sporto srityse savivaldybės turi perduoti bendruomenėms, NVO ar privačiam sektoriui, o viešasis sektorius turėtų teikti tik tas viešąsias paslaugas, kurių negali teikti NVO, bendruomeninės organizacijos ir verslo įmonės.

Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas sako, kad rajone veikiančios bendruomenės ir nevyriausybinės organizacijos privalo telktis, stiprėti ir būti patikimu partneriu Savivaldybei. Kad šis tikslas būtų pasiektas, glaudžiai bendradarbiauti turi visos socialinių ir kitų klausimų sprendimu ir viešųjų paslaugų perdavimu suinteresuotos šalys: Savivaldybė, potencialūs viešųjų paslaugų teikėjai ir bendruomenės, kurios gali aiškiausiai perteikti gyventojų poreikius.

Jau dabar kalbamasi su nevyriausybinių organizacijų atstovais, neseniai Savivaldybėje viešėjo ir VšĮ „Versli Lietuva“ atstovai, kurie pristatė viešųjų paslaugų perdavimo modelį per bandomųjų savivaldybių patirtį.

Klaipėdos rajone jau dabar matomas didelis įvairių socialinių paslaugų poreikis, ypač ilgalaikės socialinės globos, ir jis nėra užtikrinamas turimų socialinių įstaigų. Nevyriausybinis sektorius galėtų perimti vaikų dienos centrus iš dviejų rajono socialinių paslaugų centrų ir, išnaudojant esamas bendruomenių ir kultūros centrų patalpas, steigti nedidelius vaikų dienos centrus visame rajone. Kad tokie centrai galėtų išsilaikyti, būtų galima papildomai kurti socialinius verslus prie jų – išnuomoti patalpas vaikų gimtadieniams, priimti į stovyklėles mokių tėvų vaikus ir pan.

Svarstoma ir apie dalies kultūros paslaugų perdavimą.

Galimybė augti socialiniam verslui

Kitų metų gale rajono vietos veiklos grupė „Pajūrio kraštas“ startuos su kvietimu teikti paraiškas priemonei „Pelno nesiekiančių organizacijų verslumo ir partnerystės skatinimas“. Pagal šią priemonę bus atrinkti ir finansuojami 7 projektai, kurie gali būti skirti ir socialiai pažeidžiamoms grupėms (socialinės rizikos šeimoms, vienišiems ir senyviems žmonėms, daugiavaikėms šeimoms, bedarbiams, vaikams, mažamečius vaikus auginančioms šeimoms, neįgaliesiems ir t. t.) teikiamoms paslaugoms kurti.

„Jeigu projektas bus susijęs su socialinėmis, viešomis paslaugomis, projekto rengėjai 5 procentų prisidėjimo galėtų prašyti ir Savivaldybės, kaip institucijos, irgi suinteresuotos viešųjų paslaugų perdavimu“, – sako organizacijos vadovė Raimonda Damulienė.

Atkreipiamas dėmesys, kad teikti paraiškas galės tik nevyriausybinės organizacijos. Labiausiai išloštų tos bendruomenės, kurios pačios įsteigtų viešąją įstaigą tam tikroms paslaugoms teikti. Toks projektas gautų daugiau balų, nes, tikėtina, kad juo būtų atspindimas visos bendruomenės balsas ir poreikiai.

„Teikti viešąsias paslaugas gali ir visiškai su bendruomene nesusiję asmenys, įkūrę viešąją įstaigą. Jau dabar ateina pavieniai jauni žmonės ir klausia, ar galėtų teikti paraišką darželiui steigti. Tai tik vienas iš socialinio verslo pavyzdžių, kaip galima ne tik įkurti naujas darbo vietas, spręsti užimtumo klausimus, bet ir patenkinti tam tikros socialinės grupės poreikius“, – įsitikinusi VVG „Pajūrio kraštas“ vadovė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pagerbė ryškiausius metų kultūros šviesulius bei jaunuosius talentus

Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. Festivalio atidarymo renginio metu įteikti ir trys apdovanojimai ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose duris atvers bendradarbystės centras „Spiečius“

Birželį Gargžduose duris atvers jau 15-as Inovacijų agentūros bendradarbystės centras „Spiečius“. Centras veiks kaip erdvė, skatinanti regiono verslumą, teikianti nemokamas ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This