Ragina atverti Klaipėdos švyturį

Uostas ir jūra

Klaipėdos seniūnaičiai kreipėsi į susisiekimo, ekonomikos ir inovacijų ministrus bei Klaipėdos merą ir savivaldybės administracijos direktorių dėl uostamiesčio švyturio atvėrimo visuomenei.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Rugpjūčio 17 d. Pasaulinės švyturių dienos proga lankytojams buvo atvertas Klaipėdos švyturys. Renginys sukėlė didelį susidomėjimą, norintys pakilti i švyturį klaipėdiečiai ir miesto svečiai eilėje laukė daugiau nei po valandą. Švyturio atvėrimas nuolatiniam lankymui padėtų jūrinės kultūros sklaidai, taip pat padidintų Klaipėdos, o kartu ir visos Lietuvos turistinį potencialą. Mieste būtų vienu lankytinu objektu daugiau. Prašau imtis priemonių, kad Burių g. esantis Klaipėdos švyturys ir jo aplinka būtų atviri ir pritaikyti nuolatiniam lankymui”, – rašoma Klaipėdos Danės-Pajūrio išplėstinės seniūnaičių sueigos pirmininko Eimanto Koševoj pasirašytame rašte.

Šių metų vasarį „Lietuvos žinios“ skelbė, kad Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) artimiausiu metu planuoja pasiūlyti savivaldybėms perimti švyturius, esančius Klaipėdoje ir Šventojoje.

„Šiuos objektus norime perduoti tiems, kas galėtų juos atverti visuomenei, bet privalome neužmiršti, kad juose sumontuota ypač svarbi navigacinė įranga, ji turi būti apsaugota ir nebūti viešai prieinama. Tačiau principinė pozicija – perduoti švyturius savivaldybėms“, – „Lietuvos žinioms“ tada sakė LTSA Strateginio skyriaus vyriausiasis specialistas Irmantas Kuzas.

Klaipėdos švyturys buvo vienas pirmųjų šiaurės rytų Baltijos jūros pakrantėje, kai kuriais duomenimis, pastatytas ir įžiebtas 1796 m. rugsėjo 1 d. Senesni už jį buvo tik Dancigo ir Travemiundės švyturiai. 1819 m. švyturys buvo paaukštintas, jame įrengta nauja žibintų sistema. Iš šio švyturio autentiška teišliko tik 4 m cokolinė dalis, nes jis per Antrąjį pasaulinį karą buvo visiškai sugriautas. 1950 m. atstatytas.

Dabar švyturys yra 44 m aukščio. Jo signalas matomas už 33 kilometrų.

1 Comment

  1. Pensininke

    Būtinai visuomenei reikia atverti Švyturį, kad žmonės iš aukščio lankydamiesi pamatytų kaip užtvertas pajūrys nuo miesto pavirto naftos bačkų miesteliu

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Transporto saugos administracija nepagrįstai nuskriaudė „Gargždų geležinkelį“

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) išplėstinė teisėjų kolegija išnagrinėjo bylą dėl Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) sprendimo, kuriuo nuspręsta UAB ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Mums rašo

Seniūnaičių rinkimai Klaipėdoje – mokyklinio teatro lygio spektaklis

Klaipėdos seniūnaičių rinkimai – demokratinis rinkimų procesas bei savotiškas mokyklinio teatro lygio spektaklis. Savivaldybės administracija entuziastingai rinkimų procese keičia ir ...
2024-01-15
Skaityti daugiau

ELTA

Siūlo liberaliau vykdyti laivų ir valčių techninę apžiūrą

Vidaus vandenų transporto priemonių techninės apžiūros funkcijos turėtų būti praktiškai perduotos atestuotoms įmonėms vietoje dabar tai darančios Lietuvos transporto saugos ...
2023-12-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This