Keltuose – sveikas maistas

Uostas ir jūra

Keltų bendrovė DFDS pranešė savo keltuose keltuose pradedanti tiekti vegetarišką, veganišką, pridėtinio cukraus ar glitimo neturintį maistą, kurį ruošia specialiai tam apmokyti profesionalūs virėjai.

Visi keltuose siūlomi patiekalai bei pats meniu sukurtas bendradarbiaujant su dietiste Ugne Radzevičiene.

Toks sprendimas buvo padarytas ir reaguojant į rezultatus, kuriuos parodė bendrovės užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa. Anot jos, į kitas valstybes bent retkarčiais keliauja 72 proc. lietuvių ir 43 proc. jų pasigenda galimybės kelionės metu užsisakyti sveiko maisto. Todėl į kelioninius krepšius jie specialiai įsideda savo ar šeimos narių pagaminto maisto, kad jo nereikėtų užsisakyti kelionių metu – lėktuvuose, traukiniuose ar keltuose. O net 23 proc. keliautojų dėl sveiko maisto trūkumo transporto priemonėje pasirenka kęsti alkį ir kelionės metu nevalgyti absoliučiai nieko.

Dietisė Ugnė Radzevičienė teigia, kad keliaujantys turėtų vengti neapgalvoto valgymo.

„Kelionių metu mūsų tyko keli mitybos pavojai. Pirmasis jų – persivalgymas. Valgome, nes nežinome, ką daugiau veikti lėktuve, kelte ar traukinyje, kol pasieksime kelionės tikslą. Tokiu būdu suvartojame daugiau maisto, nei mums iš tikrųjų reikia, todėl jaučiamės apsunkę. Keliaujant būtų gerai susirasti mėgstamos veiklos – skaityti knygą, miegoti, žiūrėti serialus ar filmus, grožėtis vaizdu, atsiveriančiu pro langą. O valgyti turėtume tik tada, kai esame iš tikrųjų išalkę.

Antrasis mitybos pavojus – nesveiki užkandžiai. Jei neturėdami ką veikti suvalgome sumuštinį, nors nesame išalkę, galime mažiau valgyti likusią dienos dalį, todėl bendras suvartotų kalorijų kiekis išliks normalus ir nesijausime persivalgę ar apsunkę. Tačiau jei kelionės metu nuolat valgysime nesveikus užkandžius, mums grės pavojus suvartoti per daug cukraus ar angliavandenių, kurie visai netrukus sukurs sunkumo ir nuovargio jausmą mūsų organizme. Tokie užkandžiai labai kaloringi, tačiau nesukuria sotumo jausmo. Tokiu būdu vien jais, dar net nepradėję didesnių dienos patiekalų, nesunkiai viršysime dienos kalorijų normą ir taip prisidėsime prie atostoginio svorio prieaugi“, – pranešime spaudai cituojama dietistė.

Remiantis minėtos apklausos duomenimis, net 62 proc. keliaujančių svarstytų apie sveiko maisto įsigijimą, jei kaina ir porcijų dydis beveik nesiskirtų nuo įprasto maisto pasirinkimo, maistas atrodytų kokybiškai ir būtų paruoštas profesionalų. 58 proc. keliaujančių įsigyti sveiko maisto transporto priemonėje skatintų žinojimas, kad maistas yra tikrai skanus, o kainos ir kokybės santykis – tinkamas.

„Norėdami užtikrinti geriausią kelionių patirtį savo klientams, atlikome keliaujančių lietuvių apklausą, kuri atskleidė, kad beveik pusė keliaujančiųjų pasigenda sveiko maisto pasirinkimų. Turint omenyje vis didėjantį žmonių sąmoningumą ir augančias sveikos mitybos tendencijas, tokie rezultatai nestebina, tačiau yra kiek priešingi plačiai pasklidusiai nuomonei, kad kelionėse žmonės sveika mityba nesirūpina. Todėl savo keltuose pradedame sveiko maisto tiekimo tradiciją – pradedame tiekti vegetarišką, veganišką, pridėtinio cukraus ar glitimo neturinti maistą, kurį ruošia specialiai tam apmokyti profesionalūs virėjai”, – teigia kompanijos DFDS maitinimo laivuose vadovas Baltijos šalims Vaidas Krūmas.

Parengta pagal „Integrity PR“ pranešimą spaudai

9 Comments

  1. Palmira Martinkienė

    Mantai, pasidomėjau, nepergyvenkit dėl manęs… 🙂 Jumis gi draugiškai patarčiau pasidomėti, kodėl taip skiriasi karvės (žolėdžių) ir žmogaus skrandis… Čia šiaip, dėl informacijos, gal pravers gyvenime . 🙂 Aš gi turėjau omeny faktą, jog neatsakingai vartojamas terminas „sveikas” maistas: kas vienam sveika, kitam – anaiptol.

    Reply
  2. Karolis

    Labai gerai, kad atsiras vegetariško maisto. Apskritai ir Klaipėdos bei viso regiono kavinėse daugiau vyrauja tik mėsos/žuvies patiekalai. Tikėkimės padėtis keisis.

    Reply
  3. X

    Sis PR keliauja per portalus, pradedant nuo DFDS puslapio.
    Nenurodytas autorius.
    Nepazymetas straipsnis kaip PR.
    Atvira Klaipeda, prasidejo uzsakomieji straipsniai?
    Kaip minimum pazeidimas.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gerbiamasis drąsus X anonime, mes nemokamai skelbiame visų Klaipėdos ar Vakarų Lietuvos bendrovių pranešimus ir kaip norime, taip juos pasikoreguojame. Aiškiai parašyta, kas pranešė, kad “pranešime spaudai cituojama dietistė”. Eilinį kartą pakartosiu – ateikite su tuo, kas “Atviroje Klaipėdoje” nusipirko straipsnį (išskyrus tuos, kuriuos skelbė patys politikai savivaldos rinkimų kampanijos metu) ir aš jums abiem perleisiu savo viešosios įstaigos dalį.

    • X

      Atsiprasau, kad per skambiai parasiau, bet gal galite aiskiai nurodyti tokiais atvejais saltini. Kai imone PRinasi visais kanalais, tai antra karta teksto nebeskaitai…, ir nerandi raktinio zodzio apie saltini. Del to susidaro ispudis nekoks.

    • Palmira Martinkienė

      Koks pažeidimas – pranešimo spaudai platinamas?! Nejuokinkit…Man asmeniškai kelia įtarimą, kai veganiškas maistas vadinamas sveiku. Daugelis pasakytų, jog tai nėra tiesa. Bet tai – pranešimo spaudai turinio dalykas, už kurį atsako jį platinantieji.

    • X

      Dar karta atsiprasau, bettiesiog is Atviros Klaipedos norisi daugiau atvirumo apie saltiniua. Sunkus laikai. Jei man taip pasirode, pasirodys ir dar kam nors. Aciu

    • Martynas Vainorius

      Ačiū už pastebėjimą, pabandysime pranešimuose ne kartą akcentuoti, arba tiesiog gale dar papildomai prirašyti, kad parengta pagal tokį ir tokį pranešimą spaudai. Galiu tik dar kartą patikinti, kad niekada nepardavinėsime turinio, tik politikams suteiksime tokią galimybę skelbti savo tekstus rinkiminių kampanijų metu.

    • Mantas

      O Jūs, ponia Palmira, bent pasidomėjote kas tas veganiškas maistas prieš išreiškiant savo įtarimus?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Nedirbs senoji perkėla

AB „Smiltynės perkėla“ sekmadienio rytą pranešė, kad „dėl oro sąlygų“ stabdomi keltų reisai iš senosios perkėlos. Savo ruožtu Lietuvos jūrų ...
2023-12-17
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

„World Travel Awards“ apdovanojimuose – DFDS pergalė

Vienas didžiausių Europoje keltų operatorių DFDS, iš Klaipėdos jūrų uosto plaukiojantis trimis maršrutais, prestižiniuose „World Travel Awards“ apdovanojimuose pelnė rekordinį ...
2023-11-15
Skaityti daugiau

Vasara

Prašo kelto keleivių elgtis atsakingai ir saugoti save

Vasarai persiritus į antrąją pusę, padaugėjo poilsiautojų, kasdien keltais per Kuršių marias besikeliančių į Smiltynės paplūdimius. Artėjant Jūros šventei, spėjama, ...
2023-07-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This