Prie jūros vėl užsiliepsnojo senovinė ugnis

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Šeštadienio vakarą Baltijos jūros pakrantėje vėl nušvito laužai – surengta jau tradicinė akcija „Senovinė ugnies naktis“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiemetinės akcijos metu prisimenami visi, kurie prieš 30 metų įsiliejo į Baltijos kelio vienybės bangą ir prisidėjo prie Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo.

Klaipėdoje vienybės laužą I Melnragės paplūdimyje (prie gelbėjimo stoties) uždegė Lietuvos šaulių sąjungos Vakarų (Jūros) šaulių 3-iosios rinktinės jaunieji šauliai. Prie laužo koncertavo Žvejų rūmų mišrus choras „Cantare“, kolektyvų „Vėtra“ ir „Žilvinas“ šokėjai, Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansamblis „Alka“ ir tradicinės instrumentinės muzikos ansamblis „Senoliai“.

Ši iniciatyva gimė 1992 m. Suomijoje, kai šalis šventė nepriklausomybės 75-metį. Iniciatyvos idėja kilo prisimenant istorijos metraščiuose aprašytą unikalią Baltijos jūros pakrantės apsaugos ir perspėjimo nuo pavojaus laužų sistemą, kuri mena vikingų laikus. Istoriniai šaltiniai liudija, kad kiekviena pajūrio bendruomenė turėjo įsipareigoti prisidėti prie apsaugos sistemos ir esant reikalui uždegti perspėjimo laužus, įspėti kaimynus apie gresiantį pavojų. Už susitarimo nesilaikymą buvo galima sulaukti griežtų bausmių.

Palaipsniui prie šio projekto prisijungė ne tik kitos Baltijos šalys, net ir tos, kurios neturi Baltijos jūros pakrantės. Šventės metu vyksta įvairūs kultūriniai renginiai – poezijos, folkloro, tradicinių šokių vakarai, kuriuose aktyviai dalyvauja vietos bendruomenės ir svečiai.

Iniciatyvos organizatoriai ir partneriai Lietuvoje – Vyriausybės kanceliarija, Pajūrio regioninio parko direkcija, Klaipėdos ir Klaipėdos rajono, Palangos, Neringos, Šilutės savivaldybių, Rusnės ir Kintų miestelių vietos bendruomenės, Juodkrantės Liudviko Rėzos kultūros centras, Nidos kultūros ir informacijos centras „Agila“.

Palangos miesto gyventojai ir svečiai šia proga buvo kviečiami rinktis prie jūros tilto, o šventojiškiai – pajūryje ties vieta, kur Šventosios upė įteka į jūrą. Neringos pajūryje simboliniai laužai buvo degami Nidos centriniame paplūdimyje, Preiloje prie gelbėjimo stoties, Juodkrantėje ties Mažąja gelbėjimo stotimi.

Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”100456,100457,100458,100459,100461,100465,100462,100463,100464″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje keisis parkingo rinkliavos tvarka

Ketvirtadienį Palangos savivaldybės taryba apsisprendė dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose apmokestinamose kurorto vietose pokyčių. Jie priimti Palangos rinkliavų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This