Meras – prieš naujus alkoholio prekybos ribojimus

Politikų tribūna

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pasisako prieš ateinančiais metais įsigaliosiančius prekybos alkoholiniais gėrimais ribojimus paplūdimiuose bei lauko kavinėse ir palaiko Vilniaus miesto savivaldybės tarybos kreipimąsi į Seimą dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo.

Palmiros Mart nuotr.

„Daugelis ateinančiais metais įsigaliosiančių draudimų ir ribojimų yra pertekliniai bei nelogiški ir skaudžiai smogs ne tik Vilniui, bet ir verslui pajūryje, įskaitant Klaipėdą. Manau, kad Seimui turėtų pakakti išminties ir racijos suvokti, kad dėl vienos ar kelių nors ir skaudžių pamokų bausti visus nėra teisinga. Todėl palaikau Vilniaus savivaldybės tarybos siūlymą ir manau, kad turi būti įvertintos ne tik teorinės galimybės, bet ir visas platus spektras aplinkybių, kurios verslui kerta skaudžiu dalgiu“, –  pranešime spaudai cituojamas V. Grubliauskas.

Rezoliuciją dėl perteklinių ribojimų atšaukimo priėmusi sostinės taryba kreipiasi Seimą ir prašo šį rudenį priimti įstatymo pakeitimus nuo 2020 m. sausio 1 d. nedrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 22 procentų, kurortuose ir kitose savivaldybių tarybų nustatytose poilsio bei turizmo teritorijose bei paplūdimiuose.

Rezoliucijoje atkreipdamas dėmesys į tai, kad numatomi draudimai neigiamai paveiks sezonines lauko kavines, kurios neturi stacionarios prekybos vietos, taip pat paplūdimio kavines, kai kuriuos viešbučius. Pabrėžiama, kad neproporcinga alkoholio kontrolė daro neigiamą įtaką smulkiam kavinių verslui, mažina verslo susidomėjimą skelbiamais savivaldybių lauko kavinių konkursais, menkina šalies patrauklumą turizmo srityje, tačiau visiškai nesprendžia esminių socialinių problemų, kurios susijusios su besaikiu alkoholio vartojimu buityje.

Priimtoje rezoliucijoje pristatomi Vilniaus universiteto tyrimo apie alkoholinių gėrimų vartojimo įpročius duomenys, kurie rodo, jog girtaujančių asmenų Lietuvoje yra 5 proc. (nuo visų gyventojų skaičiaus) ir šie asmenys išgeria net 35 proc. viso alkoholio kiekio.

Skelbiama, jog dažniausiai šie asmenys alkoholinius gėrimus vartoja namuose, atvirose viešose vietose (parkuose, kiemuose ir pan.), kitaip tariant – buityje. O kavinėse, restoranuose ir baruose alkoholį dažniausiai vartoja proginiai vartotojai, kurių skaičiuojama 50 proc. nuo visų gyventojų.

Universiteto mokslininkų tyrimas pagrindžia išvadą, jog girtaujantys daug rečiau alkoholį vartoja baruose ir restoranuose, tai esą nėra probleminio alkoholio vartojimo vietos.

5 Comments

  1. Trieba

    Bet juk meras yra užsikodavęs?

    Reply
  2. Jons

    Jau su kaimynu padjezde ant suoliuko po bonkele alaus negal išgert.Tuoj mentura ar kokia vietinė veryginė kvanka prisistatis. Atrodo ka givenam ne laisvuoj šali o velniai žino kur.Pradedu gailėt rusu laiko kumet ne tik gamtoj pliaže ar gegužinėj gal alaus ikalt bet nieks nieko kiek gert kada gert nesakydavo. Ir girti pasmėrde bomža aplink nesivalkiojo ir šalis visko turėjo

    Reply
    • Magyla

      Vania, o kiek kartų rusų laikais trezvilkon tave voronokas vežė? Pamiršai?

  3. Anonimas

    Labai teisingai pajūrio meras galvoja. Išties Veryga mažumėlę perlenkia lazdą su tais alkoholio draudimais.

    Reply
    • BNS

      Čia tau jis liepė pakomentuoti? Paskaityk Klaipedos komentarus☝️

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This