Aikido specialistai akcentuoja judėjimą naudą vaikams

Sportas

Klaipėdos aikido klubo „Budokan“ instruktoriai šiltuoju metų laiku organizuoja šeimų žygius. Tai neilga, apie 3 kilometrų distancija, įveikiama pėsčiomis.

Instruktorius Dainius Šilingas sako, jog jau po 2 kilometrų kai kurie vaikai būna tokie pavargę, kad toliau juos tenka vežti automobiliu. Tokiuose žygiuose labai matosi skirtumas tarp nesportuojančių ir sportuojančių vaikų. Pastarieji yra fiziškai ištvermingesni ir lengvai įveikia distanciją.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja 5-17 metų vaikams kiekvieną dieną 60 minučių vidutinio ir intensyvaus fizinio krūvio. Lietuvos statistikos duomenimis, nors situacija ir gerėja, tačiau vis tiek šias rekomendacijas įvykdo tik apie 20 proc. vaikų, nors judėjimas ne tik teigiamai veikia vaiko sveikatą, sutvirtina kaulus, raumenis, ištiesina stuburą, gerina smegenų veiklą, atmintį, gebėjimą susikaupti ir mokytis.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas knygoje „Klauskite daktaro“ rašo, judėjimas, ko gero labiausiai sveikatinamai veikia mūsų smegenis. Jos veikia tik todėl, kad mes judame. Smegenys pasižymi neuroplastiškumu ir jos pačios gali keisti savo struktūrą, funkciją, tada kai kūnas juda.

„Visi žino, kad atlikęs fizinius pratimus žmogus jaučiasi geriau, bet daug kam bus naujiena, kad pagerėja ir atmintis, dėmesio koncentracija, kūrybingumas, netgi tampame protingesni“, – rašo A. Unikauskas.

Už atmintį atsakingos yra dvi hipokampo liaukos, išsidėstę po vieną kairiajame ir dešiniajame smegenų pusrutuliuose. Kuo hipokampas didesnės, tuo geresnė yra žmogaus atmintis. Paprastai jis didžiausias būna 30 metais, o paskui palaipsniui mažėja maždaug po 1 procentą per metus.

„Klauskite daktaro“ knygoje aprašomas eksperimentas, kuris atskleidžia kaip pulso dažnį pagreitinantis judėjimas veikia atmintį. 100 eksperimento dalyvių buvo suskirstyti į dvi grupes. Pirma grupė greitu tempu, tokiu, kad padažnėtų pulsas, vaikščiojo tris kartus per savaitę po 40 minučių. Antroji tiek pat laiko darė tempimo pratimus, tačiau dalyvių pulsas nedažnėjo. Praėjus metams ir išmatavus hipokampo dydį grupės, kuri atliko tempimo pratimus, jis sumažėjo 1,4 procento. Grupės, kuri greitai vaikščiojo hipokampas ne tik nesumažėjo, bet net padidėjo apie 2 procentus.

„Greitai vaikščiojusiems tyrimo dalyviams nustatytas ne tik padidėjęs hipokampas, bet ir, kaip parodė įvairūs testai, pagerėjusi atmintis. Ypač pagerėjo erdvinė atmintis – gebėjimas įsiminti naują aplinką ir orientuotis erdvėje.“ – rašoma knygoje.

Fizinis aktyvumas skatina smegenų augimą stimuliuojančios medžiagos išsiskyrimą. Kitas tyrimas atskleidžia dar vieną įdomų faktą. Prieš 10 metų Švedijoje visiems 18 metų vyrams, šaukiamiems į karo tarnybą buvo atliekami testai. Buvo testuojama širdies veikla, jėgos ir intelekto koeficientas (IQ). Širdies veiklos testas atskleidė bendrą treniruotumą ir fizinio aktyvumo lygį. Tyrimo metu buvo surinkta 1,2 milijono būsimų karių duomenų ir paaiškėjo: kuo geresnis bendras fizinis treniruotumas, tuo aukštesnis intelekto koeficientas.

„Mūsų smegenys neišvystė sugebėjimo tobulėti nejudant, gaunant informaciją iš mobiliųjų telefonų, jos vystėsi tik kūnui judant“, – rašo A. Unikauskas.

Galbūt todėl, kad tolimi žmogaus protėviai rinko ir apdorojo informaciją judėdami. Ieškodami maisto, jie turėjo įsiminti vietoves, gerai jose orientuotis, greitai priimti sprendimus. Jie visa tai darė judėdami. Pasak A. Unikausko, žmogaus smegenys dar nespėjo pasikeisti, prisitaikant prie šių laikų sąlygų ir vis dar veikia tuo pirmykščiu principu.

Klaipėdos tradicinio aikido klubo vadovas Dainius Šilingas ragina tėvelius parodyti vaikui įvairias sporto rūšis, pažiūrėti kartu vaizdo įrašus, nueiti į varžybas ar užsiėmimus.

„Pas mus treniruotis dažnai ateina vaikai, kurie buvo matę aikido viešame renginyje. Neseniai organizavome Japonų kultūros dienas ir rodėme aikido demonstraciją su medinėmis lazdomis ir kardais. Vaikams tai buvo kažkas tokio neįprasto, įspūdingo. Po tokių renginių bent keli vaikai patys atsiveda tėvelius į treniruotę, nereikia jų vesti prievarta. Mes klube sudarome galimybę kelis užsiėmimus lankyti nemokamai, tam, kad šie pajustų ar patinka aikido”, – pranešime spaudai cituojamas D. Šilingas.

Parengta pagal klaipeda.aikido.lt pranešimą

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Aikido ugdo ne tik kūną, bet ir dvasią

Mūsų vaikai mokomi įvairių dalykų mokyklose, lanko fizinio pasirengimo pamokas, tačiau kai kuriais atvejais naudos iš to – nedaug. Fizinio ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kaip įveikti priešininką nepadarant žalos

Kaip nugalėti priešą, užpuoliką ir agresorių šiomis dienomis ypač aktualus klausimas, į kurį dažniausiai randamas atsakymas – dar didesne jėga. ...
2023-03-09
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Lietuviai kiaušinius mėgsta ne tik per Velykas

Artėjant Velykoms retas pirkėjas iš parduotuvės išeina nenusipirkęs bent kelių dešimčių kiaušinių. Bet ar iš tiesų ši prekė nuo parduotuvių ...
2021-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This