Perkantys keliones galės prisidėti prie Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro statybų

Verslas

Lietuvos jūrų muziejus skelbia, kad prie jo vykdomo Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro statybų kaip partneris prisijungė kelionių organizatorius „Novaturas“.

Ruoniu reabilitacijos centro projektas

Anot muziejaus, kasmet Baltijos jūra į Lietuvos pakrantę sugrąžina daugiau nei 20 paliktų ir išsekusių ruonių mažylių. Šiuo metu sužeisti, sergantys ruoniai ar pasimetę ruonių jaunikliai gydomi Lietuvos jūrų muziejuje, o sustiprėję paleidžiami atgal Baltijos jūrą. Tačiau tokių sąlygų neužtenka, ne kiekvienas gyvūnas gauna antrąjį gyvybės šansą. Dabar ruoniukų priežiūrai ir gydymui nėra specialių patalpų. Gyvūnai gydomi viename iš administracinio pastato kabinetų, įrengus jame dvi vonias. Specialistai jais rūpinasi kiaurą parą.

Baltijos jūros reabilitacijos centras galėtų padėti spręsti šią problemą. Tačiau projekto vertė yra didesnė nei 3 mln Eur, o jo įgyvendinimui dar trūksta 1,7 mln. Eur.

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, profesionaliame centre bus teikiamos ne tik reabilitacijos, bet ir mokslo tiriamosios paslaugos.

„Žvejodami ar vykdydami kitą ūkinę veiklą Baltijos jūroje ir jos pakrantėse, turime prisiimti atsakomybę ir už jūros gyventojus, – pranešime spaudai cituojama „Novaturo“ generalinė direktorė Audronė Keinytė. – Aplinkos ministerija kartu su Lietuvos jūrų muziejumi jau paklojo tvirtus pamatus reabilitacijos centro statyboms, tačiau turimų lėšų nepakanka. Norint įgyvendinti šį didžiulį projektą reikia visų žmonių geranoriškumo. Mūsų misija – pakviesti, sutelkti ir suteikti galimybę visiems prisidėti prie modernaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro sukūrimo”.

Tad nuo šiol perkant šio organizatoriaus kelionę internetu arba kelionių agentūroje visose trijose Baltijos šalyse klientai galės prisidėti 3, 5 ar 10 Eur savanoriška socialinės atsakomybės įmoka, o surinktos lėšos bus pervedamos Lietuvos jūrų muziejui.

Pasak muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjo biologo Arūno Grušo, dėl labai aktyvios žmogaus ūkinės veiklos Baltijos jūroje, klimato atšilimo padarinių, ruoniai vis dažniau patenka į įvairius incidentus, kuriuose yra sužeidžiami, arba dėl netinkamos aplinkos palieka jauniklius. Sužeistų ruonių ar paliktų ruonių jauniklių daugėja.

„Esant tokiai Baltijos jūros gyvūnų ekologinei situacijai, sparčiai didėja poreikis priimti sužeistus ar kitaip nukentėjusius gyvūnus, kuriuos būtų galima išgydyti, reabilituoti ir vėl paleisti į laisvę”, – sako biologas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This