Konferencija apie Baltijoje nuskendusius laivus

Kultūra

Kitą pirmadienį, rugsėjo 16 d., 13.30 val. Lietuvos jūrų muziejuje rengiama konferencija „Baltijoje nuskendę laivai: nuo istorijos iki ekologijos”.

VšĮ „Baltijos paveldas”, siekdamas išsaugoti Baltijos jūroje nuskendusius laivus, vykdo specialų projektą, susijusį su jūriniu paveldu ir ekologija. Narai po vandeniu istorinius objektus išlaisvina iš tinklų raizgalynių.

Itin pavojingi prie nuskendusių laivų prisitvirtinę sintetiniai tinklai. Šie tinklai, vadinami tinklais-vaiduokliais, pažeidžia istorinius objektus, iš tinklų taip pat išsiskiria toksiniai chemikalai, mikroplastikas, kuris lieka dugno nuosėdose ir per mitybos grandinę sugrįžta į žmogaus organizmą. Įsipainioję į tinklus žūsta ne tik žuvys, bet ir paukščiai, ruoniai. Kasmet Baltijos jūros dugne lieka dešimtys tūkstančių tokių tinklų, o vienam jų suirti gali prireikti ir 600 metų

„Baltijos paveldo” komanda pristatys unikalius kadrus, kuriuose užfiksuotas pirmasis Lietuvos karo laivas „Prezidentas Smetona“, esantis Baltijos jūros dugne, 85 m gylyje. Narai visą vasarą darbavosi prie „Elbing IX“ (47 m gylis): per tą laiką buvo atlaisvinta nuo žvejybos tinklų pusė laivo. Tai krovininis vokiečių laivas, kurį 1942 m. torpedavo sovietų povandeninis laivas. Taip pat buvo tiriamas ir neatpažintas laivas.

Šis procesas reikalauja ne tik didelio kruopštumo ir atidumo apžiūrint laivą po vandeniu, bet ir daugybės valandų darbo istorijos archyvuose, renkant informaciją ir tikslinant hipotezes.

Jūrų muziejus praneša, kad vykdomo projekto eigą pristatys Sabine Kerkau, jau daugiau nei 30 metų užsiimanti šia veikla. Ji kartu su kitais kolegomis yra dirbusi ir prie Libano, Graikijos, Islandijos, Kroatijos, Sardinijos krantų, Atlanto vandenyne, JAV ir Kanados ekspedicijose.

Dr. Klaidas Perminas skaitys pranešimą „Nuskendę laivai Baltijoje: kontekstai ir priežastys“, o Klaipėdos universiteto Jūros tyrimo instituto mokslo darbuotojas Nerijus Nika papasakos apie pamestų žvejybos įrankių poveikį Baltijos jūros aplinkai.

Norintys dalyvauti konferencijoje prašomi registruotis čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Krevetes augins panaudodami geoterminį vandenį

Vakarų Lietuvoje glūdinčius geoterminio vandens išteklius tikimasi sėkmingai panaudoti ir akvakultūroje. Tai įrodyti mokslininkai sieks eksperimentais, kurie šį rudenį startuos ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdoje - pirmasis akvakultūros forumas

Klaipėda kviečia diskusijai apie akvakultūros situaciją Lietuvoje ir Pietų Baltijos regione, šios industrijos perspektyvas bei iššūkius, su kuriais susiduriama. Pirmąsyk ...
2022-10-12
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdoje - inovatyvios akvakultūros plėtra

Klaipėdoje veikiantis Akvakultūros kompetencijų centras yra svarbi žinių ir tyrimų platforma. Jungtinėmis Klaipėdos universiteto (KU) bei Klaipėdos mokslo ir technologijų ...
2022-06-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This