Tautybė už 5 eurus

Mums rašo

Eimantas Rudminas
2019-09-11

Komentarų: 21

Nežinau, ar su visais Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriais yra ta pati situacija, bet Klaipėdos skyrius – tiesiog nuostabus! Apie tą klaikų, sovietinį, į krematoriumą panašų pastatą, kur žmonės nusprendžia „susirašyti“, nenoriu net kalbėti. Baisu ten yra viskas: pradedant nuo darbo sistemos ir baigiant darbuotojais, kurie ten dirba.

Paskutinis susidūrimas su Metrikacijos skyriumi iš pradžių nervino, vėliau juokino, o galiausiai visai pribaigė.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pradėkim nuo pradžių.

Į mūsų šeimą atėjo šventė, gimė dukra. Ligoninėje išdavė dokumentus ir liepė kuo skubiau užregistruoti vaiką Metrikacijos skyriuje. Buvome informuoti, jog tai galima padaryti ir internetu. Mintyse pagalvojau, jog tai super! Nereikės eiti į tą Sovietų sąjungos dvasios persmelktą pastatą ir eilinį kartą nervintis su visiškai idiotiškomis jų taisyklėmis.

Atsidarau jų internetinę registracijos sistemą, viskas ganėtinai aišku ir paprasta. Užpildau duomenis, prisegu dokumentus. Sistema informavo, jog dokumentai išsiųsti ir man praneš apie prašymo įvykdymą.

Žinoma, niekas nieko nepranešė. Sugalvojau pats prisijungti prie civilinės metrikacijos sistemos ir valio! Mano prašymas įvykdytas ir mažasis žmogus užregistruotas. Norint kažką daryti toliau reikalingas vaiko asmens kodas, bet, mano nuostabai, jo niekur nėra. Sistemoje galima rasti tik mano prašymą, jokių kitų duomenų ten nėra. Vadinasi, reikia važiuoti į tą susmirdusį sovietinį pastatą.

Tai manęs tikrai nedžiugino, bet prieš sistemą nepašokinėsi. Asmens kodo reikia net važiuojant pas gydytoją, tad teko apsišarvuoti kantrybe ir važiuoti į vietą, kuri tobulam pasaulyje turėtų kelti džiaugsmą, o ne vėmimo pojūtį.

Matau pavardę specialistės, kuri priėmė mano prašymą, todėl lekiu tiesiai į jos kabinetą. Ant durų parašyta, kad specialistė dirba, tačiau viduj nieko nėra, durys užrakintos. Stoviu penkias minutes, dešimt, dvidešimt, galiausiai nusprendžiu paskambinti telefonu.

„Klausau, metrikacijos skyrius”, – atsiliepusi tarė moteris.

„Sveiki, atėjau dėl naujagimio registracijos”.

„Tai Birutei skambink, ko čia man skambini?!” – nepatenkinta atrėžė moteriškė.

Paaiškinu, jog skambinu būtent poniai Birutei ir nesuprantu, ko ji čia mane plūsta.

„ Ai, tai gal Birutė išėjus ir man perjungė skambutį. Tai laukit, laukit”, – išsiaiškino nežinoma ponia.

Kuo aš kaltas, kad pas juos neveikia sistemos, vis dar nesuprantu, bet klausiu, tai ką man daryti, jau gal 20 minučių stoviu prie durų ir net neturiu supratimo, ar išvis kažko sulauksiu. Nepažįstama ponia dar kartą pasiūlė laukti.

Klientų aptarnavimas, švelniai tariant, apgailėtinas, bet kur dingsi, vaikas be asmens kodo tai negyvens.

Tenka laukti.

Nepraėjo net valanda ir ponia Birutė pasirodo! Net nebesipiktinu, kad tiek reikėjo laukti, man jau visa situacija kelia juoką. Paaiškinu, kad viską užpildžiau internetu ir užregistravau vaiką.

„Asmens kodo reikia? Čia visi to ateina”, – kuo ramiausiai tarė ponia.

Pasiteiravau, koks tikslas išvis tos sistemos, jeigu vis tiek reikia atvykti pas juos. Ponia patikino, kad pati nesupranta, nes viską vis tiek reikia vesti rankomis ir visais atvejais reikia atvykti pas juos. O duomenų siųsti el.paštu ar net padiktuoti telefonu negali dėl duomenų apsaugos. Išvada tokia, jog naudotis internetine metrikacijos sistema visiškai nėra jokio tikslo.

Baigiu piktintis dėl visiškai nenaudingos sistemos, ponia dar kažką užpildžius paduoda man atspausdintą lapą su vaiko duomenimis. Ji pastebi, jog pildydami duomenis nurodėme, kad dukros tautybė lietuvė, bet ji to negali rašyti į sistemą. Visai pasimečiau, kaip? Kodėl? Tai kokią tautybę gaus dukra? Azerbaidžano? Ponia patikslino, kad tėvai neturi tautybės, todėl ir dukra neturės. Ta prasme – neturi tautybės?! Man jau sproginėja tranzistoriai, klausiu, tai ką daryti, kaip žmogus gali būti be tautybės? Pasirodo, net patys nežinojome, bet visą gyvenimą buvome be tautybės…

Metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė nepasimetusi tarė: „Jeigu užaugusi dukra bus tokia jau didelė patriotė, galės pati atvykti į Metrikacijos skyrių ir gauti tautybę”.

Ta prasme? Kas čia per atsakymai? Aš nežinau, kokios čia taisyklės, kur dingo mano tautybė? Metrikacijos darbuotoja su šypsena pasiūlo nukeliauti į septintą kabinetą šalimais ir susimokėjus mokestį įsigyti Lietuvos tautybę…

Svarstau, o jeigu reikia susimokėti penkis eurus, gal galima pasirinkti kokią nori tautybę, Zimbabvės gal? Ar tai kainuotų brangiau, nes egzotinė, reta tautybė Lietuvoje?

Siūlau pasitikrinti, galbūt ir Jūs buvote nutautintas, o norėdamas vėl tapti lietuviu turėsite susimokėti penkis eurus.

21 Comments

  1. Angelai irgi verkia

    Gražu – net mėlyna. Ten”ponios gražios” dirba, kavutę gurkšnodamos, puikiai laiką leidžia, kai kada knygas paskaito ar pamezga, parduotuves apibėga ir kitus reikaliukus susitvarko. O pastato grožis – neeilinis. O kam tai rūpi?

    Reply
  2. Gasimu

    Ne kaip nesuprantu,prie ko cia „Sovetu sajunga”nu visur kisote ta sajunga.Jau senai musu laisva Lietuvele.O bardakas visose sistemose.Nereikia ieskoti kaltu,patys savo protu i rankomis viska sugadinome.Visems sekmes visame kame.

    Reply
  3. Keista

    Nu idomiai jus suregavote. Mano mazyle irgi neturi tautybes nes tetis tautybes baltarusijos, o as gimimo liudijime su minusu nes mano tetis irgi neturi tautybes ir bedos nematau tame. svarbu pilietybe Lietuvos ir tiek ziniu 🙂

    Reply
  4. Anonimas

    Nu idomiai jus suregavote. Mano mazyle irgi neturi tautybes nes tetis tautybes baltarusijos, o as gimimo liudijime su minusu nes mano tetis irgi neturi tautybes ir bedos nematau tame. svarbu pilietybe Lietuvos ir tiek ziniu 🙂

    Reply
    • Tik

      Tai jei esate iš mišrios šeimos, tai kitas klausimas.

  5. Tapati situacija

    Mes tapati patyrėme kai nuėjome į Kretingos metrikacijos skyrių priregistruoti vaiko. Vyras sumokėjo 6 eurus gavo tautybė, kad ir vaikas turėtų. Dėl manęs pasakė kai turėsit antra vaiką gaus žmona ateiti nusipirkti tautybė. Apsurdas!

    Reply
  6. Ropė

    Tai kokia išvada peršasi? Sovietmetis – pastatuose ar žmonių protuose?

    Reply
  7. J.B.

    Turi tarnautojai viską: ir instrukcijas pareiginės, ir sistemas, kurios pusiau veikia, o pabaigti suvesti , deja, tenka rankiniu būdu. Žinote, kokį paaiškinimą gavau iš vienos tokios Lietuvos sistemos specialisto? Ogi, kad pinigų pritrūko sistemai pabaigti. Pinigai baigėsi. Išmani ta Lietuva. Deja, ne iki galo.

    Reply
  8. Autoriui

    Tris kartus pabrėžta apie tarybiniais laikais pastatytą pastatą. Gerbiamasai, dukra eis į tokį pat darželį, nes per 30 metų pastatytas tik vienas darželio priestatas, kurio miestelio vadukai labai didžiavosi. Tokia pat gali būti ir mokykla, nes kol kas (per 30 metų) naujos nėra. Teks vemt, bet eit, nes ir privačios naujų nepasistatė. Gal bus, bet viena. Taip kad labai nevarykit ant tų sovietinių, nes miesteliui gerokai daugiau metų negu Jums ir jo istorija buvo visokia.

    Reply
    • Klaipėdietė

      Pritariu.

    • Šarūnas.

      Šikniau ot tai tvarkelė,gal sovietai kalti?

  9. Viskas Klaipėdoje taip

    Nu čia grubliausko ir jo komandos bėdos, jie gi neįgalus dešimtmečius kažką pakeist. Prieš rinkimus rėkė už Klaipėdą kuria didžiojamės. Nu aš didžiuosiusi kai tokio neįgalaus mero nebebus ir jo subinlaižių komanda susipras kokie jie vis tik lopai eidami su tokiu. Sėkmės

    Reply
    • Pritariu

      Jo grubliausko komitetas tai nevykėliai, pasimovė ant dudoriaus pezalų.

    • Blefas

      Prie ko čia grubliauskas, jei pastatas priklauso skbverneliui?

  10. F.U.All

    Oi oi oi ble iki asaru prajokino :)))))) tai daba visiems vietiniams debilams be tautybes tieks sumoket po piataka :)))) geras ! Man yrase iskart be babkiu kad gudas :)))) Ale vis del to sovietu pastatas kaltas kuri lietuviai state ar kalti vietiniai debilai sistemoi ??? Ka ? Idiote tu ! Tvarkyk savo darza geriau o ne boteksinio putkos ir kitiems pranesk debilams !!!! Laikrastys irgi gaidys kad raso apie ta marazma !!!

    Reply
    • AntiVata

      Debilas čia yra tik vienas, tai tavo tėvas. Nes padarė ir užaugino tokį degradą, kaip tu.

    • Klaipedietis

      Ką vartoji, kad tokias nesąmones rašai ?

  11. Klaipėdietė

    Pagrindinė problema „sovietinis pastatas”! Tai gal kreipkitės į savivaldybę, nes visokį š stato kur galima brangiau parduoti, o Jus kenčiat, kad tenka lankytis „sovietmečio pastatuose”. Užuojauta Jums!

    Reply
    • Kukas

      Pritariu!

  12. Nezabitauskas

    Taip, kol savo kailiu nepatiri, net neįsivaizduoji, su kokiu absurdu gali susidurti mūsų valdiškose įstaigose. Kažkada žinomas klaipėdietis Vytautas Čepas buvo užsimojęs rinkti tokias istorijas ir jas skelbti. Jau būtų galėjęs išleisti daugybę tomų (ir aš buvau jam keletą nesąmonių užrašęs), bet kažko išsigando ar žmona jam uždraudė…

    Reply
  13. Pensininke

    Ar savivaldybes klerkai turi pareigybines instrukcijas, jeigu turi tegul pasižiūri ir issinagrineja kaip reikia dirbti savo darbo vietoje, kokia atsakomybė, kaip priklauso elgtis ir aptarnauti klijentą , o nesudaryti įvaizdį kaip klerko iškritusio iš dangaus, o jeigu neturi pareigybinių instrukcijų, tai ir elgiasi kaip savo kieme- gražu

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Gyvybės langelyje - naujagimė

Policija pranešė, kad naktį į antradienį, apie 3.28 val., Klaipėdos universiteto ligoninės gyvybės langelyje rasta palikta naujagimė. Policija įprasta tvarka ...
2023-08-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Bus teisiami naujagimį mirtinai sušalti palikę sugyventiniai

Klaipėdos apygardos prokuratūra praneša baigusi ir teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje naujagimio nužudymu kaltinama 34-erių moteris, o 54-erių jos sugyventinis ...
2022-05-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Garažuose - negyvas naujagimis, sulaikyti, įtariama, kūdikio tėvai

Policija praneša apie kraupų radinį uostamiestyje. Antradienį apie 18 val. Šilutės pl. esančiame garažų masyve rastas vyriškos lyties naujagimio kūnelis ...
2022-01-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This