Atleidimą iš tarnybos prokuroras Aidas Giniotis žada skųsti

Miestas, Svarbu

Praėjus pusei metų nuo tarnybinio patikrinimo pradžios, generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ketvirtadienį iš pareigų atleido Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokurorą Aidą Giniotį.

Prokuratūros išplatintame pranešime teigiama, jog šis sprendimas priimtas, gavus Vidaus tyrimų skyriuje atlikto tarnybinio patikrinimo išvadą bei teikimą dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo.

Klaipėdos apygardos prokuratūroje A. Giniotis dirbo nuo 2000 metų. Palmiros Mart nuotr.

„Atlikus išsamų tarnybinį patikrinimą buvo konstatuota, kad savo veiksmais prokuroras sudarė pagrindą įtarti jį neteisėtai teikus konfidencialią informaciją. Tokiais veiksmais buvo pažemintas prokuroro, kaip valstybės pareigūno, vardas, sukeltos pagrįstos abejonės prokuroro nešališkumu, sumenkintas prokuratūros, kaip institucijos, turinčios tiesioginę pareigą padėti užtikrinti teisėtumą ir teismui vykdyti teisingumą, autoritetas, sulaužyta prokuroro priesaika”, – abstrakčiai atleidimo priežastys nurodomos prokuratūros pranešime.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistei susisiekus su A. Giniočiu, jis teigė apie savo atleidimą prieš kelias minutes sužinojęs iš draugo.

„Kaip ir visada, Generalinė prokuratūra pirmiausia pasigiria spaudai, o ne apie priimtą sprendimą praneša pačiam prokurorui. Aš jokio pranešimo apie savo atleidimą iš jų negavau”, – nuostabos neslėpė A. Giniotis.

Jis teigė daugiau nieko šiuo metu negalįs komentuoti, nes žinia apie jo atleidimą jam pačiam esanti labai netikėta. Prokuroras neatmetė galimybės šį generalinio prokuroro sprendimą skųsti teismui.

„Ko gero, skųsiu”, – santūriai į klausimą atsakė A. Giniotis, atsiprašęs ir pakartojęs, jog kol nematė atleidimo motyvų, nieko daugiau komentuoti negalįs.

Prokuratūros pranešime taip pat konstatuojama, jog tokiais veiksmais A. Giniotis šiurkščiai pažeidė Prokurorų etikos kodekse įtvirtintus teisingumo, padorumo, nešališkumo, konfidencialumo, nepiktnaudžiavimo ir atsakomybės principus bei sukėlė pagrįstas abejones dėl jo, kaip prokuroro, padorumo, sąžiningumo ir nepriekaištingos reputacijos.

Teikime dėl tarnybinės nuobaudos taikymo nurodoma, kad ištirtų ir išanalizuotų duomenų visuma leidžia daryti pagrįstą išvadą, kad prokuroro A. Giniočio padarytas tarnybinis pažeidimas ir prokuroro pareigos yra nesuderinamos, todėl jam skirtina griežčiausia tarnybinė nuobauda – atleidimas iš tarnybos.

Pranešama, kad tarnybinio patikrinimo metu Vidaus tyrimo skyriaus prokurorai nuolat aktyviai bendradarbiavo su kitais Generalinės prokuratūros padaliniais bei ikiteisminio tyrimo institucijomis, todėl „šiuo metu detalesnė informacija apie faktines tarybinio pažeidimo aplinkybes yra neskelbtina”.

„Mes siekiame, kad Lietuvos žmonės pasitikėtų prokuratūra, kiekvienu joje dirbančiu prokuroru. Tikėtų tuo, kad prokuroras visuomet gins kiekvieną nukentėjusįjį, sieks teisingumo ir visuomet, visur elgsis taip, kad niekam nekiltų nė menkiausios abejonės dėl jo reputacijos, nešališkumo ir nesavanaudiškumo. Todėl kai tenka pripažinti, kad prokuroras nepaiso šių teisėtų visuomenės lūkesčių, kitokio sprendimo būti negali”, – pranešime cituojamas generalinis prokuroras E. Pašilis.

INFORMACIJA

Nuo 2000 metų Klaipėdos apygardos prokuratūroje dirbęs A. Giniotis daugiausia narpliojo su narkotikais, ginklais, jų kontrabanda, organizuotų nusikaltėlių gaujų susijusius nusikaltimus. Jam Generalinė prokuratūra ne kartą buvo pavedusi palaikyti valstybinį kaltinimą panašiose stambaus masto bylose, tyrimus kuriose būdavo atlikę Kriminalinės policijos biuro pareigūnai ir kurios būdavo nagrinėjamos Klaipėdos apygardos teisme. 

Jis kartu su Generalinės prokuratūros prokuroru 2013 metų birželį palaikė valstybinį kaltinimą ir Henriko Daktaro bei jo gaujos narių byloje. Už tai bei kitomis progomis A. Giniotis buvo sulaukęs generalinio prokuroro padėkų bei paskatinimų, jis yra gavęs ne vieną apdovanojimą ir iš kitų teisėsaugos institucijų. 

7 Comments

  1. Miau

    Nuomone:Uz tai ,kad buvo paleidziami “NARKO” baronai!,Uz tai ,kad buvo klastuojami dokumentai…ONTT net apakus buvo,kai vietoje kilogramu,liko tik gramai-)))..

    Reply
    • Kis kis

      Kaip manai butum istenges Daktara pasodint? Ar geriau uz grama sedintis malalietka ? Bl tokiem zmonem pamiklus statyt!!! Kiek jis nuteises visokiu atmatu !!!

  2. Jonce

    Zmogus be morales tiek darbe, tiek asmeninem gyvenime

    Reply
  3. julija

    Manau, kad Aidas Giniotis yra sąžiningiausias ir žmogiškiausias prokuroras Lietuvoje.

    Reply
    • Virginija

      Ei moterie nepasakok apie sy veikieja korupcijos prokuroras. Uz kysius ir atleido galai palindo.

  4. Algimantas

    Nu jo, kablelis ne ten padėtas ir prašau, kaltas! Niekas nėra garantuotas už savo darbus, o čia reikėjo parodyti, kad prokuratūra dirba. Padarė žmogų atpirkimo ožiu. Į teismą nėra ko eiti, ras prie ko prikibti. Prie kiekvieno rastu. Bylinejimas užsitęs, pinigai išeis vėjais, o rezultatas tas pats ir nervinių tikų atsiras. „Sistema dirba”

    Reply
  5. T

    Tai už ka atleido ?????? Už tai tai kad įtaria pažeidus etika ?! Nuo kada pas mus atleidžia už įtarimus ????
    Kažko nesprantu ….. darė puse metu tyrima ir nustate jog galbut galėjo pažeisti etika !!!
    Nu kažkoks kosmosas !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Garsios žmogžudystės atgarsių byloje – ir tyrėjo savižudybė, ir nužudyto policininko sūnaus pėdsakai

Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjama byla, kurioje aiškinamasi, ar iš tiesų prieš beveik 16 metų už uostamiesčio medikės nužudymą buvo ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteisė dar vieną klaipėdietį advokatą: antrasis išgirdo jau antrą nuosprendį

Panevėžio apygardos teisme apkaltinamąjį nuosprendį išgirdo du buvę advokatai klaipėdiečiai ir dar 6 asmenys, kurie buvo kaltinami organizavę ir įvykdę prekybą žmonėmis, ...
2023-11-29
Skaityti daugiau

ELTA

Buvusį prokurorą išteisino, advokatą - nuteisė

Panevėžio apygardos teismas pirmadienį buvusį klaipėdietį advokatą Aivarą Surblį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu, o buvusį Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų ...
2023-11-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This