Botanikos sode – unikalus projektas

Miestas, Svarbu

Artūras Maslak, „Atviros Kaipėdos" praktikantas
2019-09-13

Komentarų: 2

Klaipėdos universiteto botanikos sode bus vykdomas projektas, kurio idėja – gydymas augalais, pasitelkiant jų natūralius kvapus, garsus ir spalvas nusiraminimui, kūrybiškumui ar net nuotaikai gerinti.

Kitų metų rugpjūtį planuojama atidaryti gydomųjų augalų taką, jį sudarysiantys augalai jau sodinami. Planuojama, kad šią natūralią terapiją bus galima išbandyti nuo pavasario iki pat vėlyvo rudens, o ateityje tikimasi tokį taką sukurti ir uždarose patalpose.

„Gyvybės medžio” projekto rengėjai tikisi, kad toks informacijos pateikimas bus patrauklesnis jaunimui nei įprastinis, supažindins lankytojus su vaistinių augalų savybėmis. Mato Mačiulskio nuotr.

Anot projekto vadovės Jevgenijos Rutės, pasaulio botanikos soduose yra panašių terapijos vietų, tačiau ši bus unikali tuo, kad skirtingose zonose apjungs tris pojūčius – kvapą, vaizdą bei garso.

Spalvų zonoje lankytojų lauks skirtingų spalvų augalai, suskirstyti pagal spalvų veikimą: violetinės spalvos erdvė skirta atsipalaidavimui, protinę veiklą stimuliuos geltonos spalvos erdvė ir kt.

Kvapų zonoje bus galima pasikelti nuotaiką, uostant saldžiai kvepiančius augalus, stimuliuoti organizmą prieskoniniais kvapais, tokiais, kaip čiobrelio ar rozmarino, ar pasirinkti kitą psichoemocinę sritį veikiantį kvapą.

Trečioji zona bus suskirstyta pagal gamtos garsų kategorijas. Vienoje – vėjo ošimas, vandens tekėjimas ir kiti ne biologinės kilmės garsai, antroje – paukščių ir žvėrių garsai, kuriuos pritrauktų zonoje pasodinti augalai, turintys uogas, trečiojoje –pirmykščiai žmonių sukeliami garsai.

„Gyvybės medžio” projekto rengėjai tikisi, kad toks informacijos pateikimas bus patrauklesnis jaunimui nei įprastinis, supažindins lankytojus su vaistinių augalų savybėmis.

„Anksčiau, kai viskas buvo lysvėse, vaikščioti įdomu buvo tik specialistams. „Gyvybės medžio“ iniciatyva turėtų būti įdomi visiems žmonėms. Lankytojų skaičius botanikos sode auga kasmet ir kas kartą apsilankę žmonės nori matyti bei atrasti kažką naujo, dėl to botanikos sodai turi keistis ir mes džiaugiamės galėdami realizuoti šį projektą“, – teigė botanikos sodo vadovė Asta Klimienė.

Anot jos, iki šiol čia buvo tiesiog vaistinių augalų kolekcija, o dabar, vadovaujantis idėjos autorės, Klaipėdos universiteto absolventės, Viktorijos Gričėnaitės koncepcija, prieskoniniai augalai virs didesniu, psichoemocinės terapijos ar pažinimo sodu.

2 Comments

  1. Osvaldas

    Labai gera įdeja.Gal atras kitą poilsio būdą

    Reply
  2. Elena

    Malonu ir labai lauksiu .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Dangė Klaipėdoje jau semia gatves

Dangės vanduo Klaipėdoje, ties Botanikos sodu, Veterinarijos gatve ir kitose vietose, sparčiai semia gatves, pėsčiųjų ir dviračių takus. Kai kurios ...
2023-11-09
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos universiteto botanikos sode pasodintas Stelmužės ąžuolo palikuonis primins svarbias datas

Klaipėdos universiteto botanikos sode pirmadienį pasodintas bene žymiausio Lietuvos medžio, siejamo su ilgaamžiškumu, tvirtybe ir galybe, Stelmužės ąžuolo palikuonis, meiliai ...
2023-10-16
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos universitetas nusprendė nebešienauti

Klaipėdos universiteto (KU) administracija nusprendė vasarą, kol šalyje vyrauja aukštos temperatūros, nebešienauti savo miestelio teritorijoje esančių žaliųjų plotų ir leisti ...
2023-07-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This