Karinėse jūrų pajėgose vyks hakatonas

Uostas ir jūra

Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad antroji Lietuvoje gynybos ir technologijų kūrybos stovykla (hakatonas) DELTA NAVY vyks Lietuvos karinėse jūrų pajėgose spalio 25-27 dienomis.

Jos metu būrys mokslininkų, išradėjų, karybos entuziastų bei įvairių sričių ekspertų ir startuolių neįprastoje vietoje – Karo laivų flotilėje prišvartuotame štabo ir aprūpinimo laive „Jotvingis“ – 48 valandas kurs inovatyvius sprendimus gynybos sričiai ir Lietuvos kariuomenei.

KJP archyvo (Christian Valverde) nuotr.

„Po sėkmingo hakatono šį pavasarį viename iš Lietuvos kariuomenės dalinių Rukloje, Krašto apsaugos ministerija pasiryžusi ir toliau tęsti gynybos srities sektoriaus aktyvinimą. Mūsų tikslas – sužadinti susidomėjimą gynybos sritimi, naujomis technologijomis, paskatinti verslą ir naujai besikuriančias komandas – startuolius aktyviai dalyvauti ir pasinaudoti naujai atsirandančiomis galimybėmis tiek nacionaliniu, tiek ir Europos Sąjungos mastu“, – pranešime spaudai cituojamas krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

Viceministras pabrėžia, kad Krašto apsaugos ministerija 2020 metais planuoja inicijuoti ir sukurti naują gynybos srities rizikos kapitalo fondą, kurio pagalba būtų galima komercializuoti naujus produktus ir vystyti naujus verslus, taip skatinant aukštomis technologijomis paremtą gynybos pramonės atsiradimą ir stiprėjimą Lietuvoje.

Europos Sąjunga taip pat nuo 2020 m. pradės Europos gynybos fondo (angl. Euroepan Defence Fund) programą, kuri skirta skatinti bendradarbiavimui tarp gynybos pramonės, siekiant įtraukti mažas ir vidutines įmones, kurti ir plėtoti naujas technologijas.

„Lietuvoje startuojantys hakatonai verslui ir mokslui gali būti puiki pradžia, įsijungiant į aukščiau minėtas gynybos pramonės programas“, – akcentuoja viceministras G. Jeglinskas.

DELTA NAVY hakatonas – tai pirmosios kūrybinės verslo dirbtuvės Karinėse jūrų pajėgose, kurių sukurti inovatyvūs produktai, tikimasi bus naudojami kariniuose laivuose. Todėl būsimiems renginio dalyviams Karinių jūrų pajėgų atstovai iškėlė tris užduotis, problemas.

Pirmoji – sukurti karinio personalo ir jo resursų valdymo laive sistemą, kuri leistų apsaugoti įgulos narius nuo jūroje keliamų pavojų, gaisrų ar iškritimo per bortą atvejų.

Antroji, kurią kvies spręsti „Delta Navy hakatonas“ – sukurti lazerinės komunikacijos tarp laivų jūroje sistemą, kuri leistų palaikyti koduotą lazerinį ryšį tarp laivų esant radijo tylai ar radijo bangų trukdymo situacijai.

Trečioji užduotis, kurią bus siekiama įvykdyti hakatono metu – drono, pritaikyto veikti atviroje jūroje sukūrimas, kuris leistų laiku ir efektyviai atlikti žvalgybos užduotis, perduoti informaciją apie ieškomą objektą karinių jūrų pajėgų laivui.

Renginio metu dalyvių kuriamus produktus vertins komisija, sudaryta iš Karinių jūrų pajėgų, VšĮ „Versli Lietuva“, Vilniaus Gedimino technikos universiteto ir kitų startuolių ekosistemos atstovų.

Renginys yra atviras ir jau dabar kviečia visus norinčius dalyvauti, registruojantis interneto svetainėje https://deltanavy.lt/. Atrinkti dalyviai bus informuojami patvirtinimo laiškais.

Hakatono formatas paplitęs pasaulyje ir pasižymi tuo, kad renginio vietoje susibūrusios komandos per trumpą laiko tarpą (dažniausiai savaitgalį) kuria technologinius sprendimus tam tikrai sričiai ar vienai problemai išspręsti, o hakatono pabaigoje pristato produkto prototipą, kuris yra vertinamas ekspertų komisijos. Gynybos technologijų kūrybos stovykla yra precedentų neturintis renginys krašto apsaugos sistemos istorijoje, kai skirtingų gynybos technologijų sektorių ekspertai, sukaupę ilgametę patirtį, tarnaudami Lietuvos kariuomenėje konsultuos jaunus, entuziastingus mokslininkus ir praktikus ir kartu bandys spręsti problemas, kurios egzistuoja ne vienoje karinėje struktūroje.

„Kaip rodo „Startup Lithuania“ praktika, Lietuvos hakatonuose vystomos technologinės idėjos koja kojon žengia su pasaulinėmis tendencijomis. Džiugu ir tai, kad vis daugiau valstybės institucijų ir korporacijų mato jose potencialą ir ieško būdų kaip pagerinti vidinius procesus bei efektyvinti darbo įrankius. Todėl tokie renginiai tampa tikru impulsu technologinei pažangai ir naujoms idėjoms vystytis,“ – teigia Roberta Rudokienė, VšĮ „Versli Lietuva“ startuolių ekosistemos plėtros padalinio vadovė.

Renginį organizuoja VšĮ „Versli Lietuva“ startuolių ekosistemos plėtros padalinys „Startup Lithuania“, Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės atstovai, partneriai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Politika

Prezidento posto sieks 8 kandidatai

Vyriausioji rinkimų komisija antradienį priėmė sprendimus registruoti likusius penkis kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

ELTA

Kol kas didžiausios finansinės paramos sulaukė Aurelijus Veryga

Praėjus beveik dviem mėnesiams nuo prezidento rinkimų kampanijos starto, užsiregistravusieji kandidatai jau renka aukas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, kol ...
2024-01-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This