Legendinio Palšmito namo vietoje – du nauji statiniai

Miestas, Svarbu

Melnragėje, kur daugiau nei prieš dešimtmetį buvo nugriautas gerokai nei leido teisės aktai per aukštas pastatytas Vaidoto Palšmito namas, prasidėjusios statybos vėl kelia nerimą kaimynams – esą statytojai nieko jiems nepaaiškina, kas čia iškils.

Savivaldybės administracijos atstovų teigimu, į dvi dalis padalintame sklype bus statomi du individualūs namai, o jų plotas toks, kad tokiems projektams viešas svarstymas yra neprivalomas.

Legendinio pastato vietoje vėl vyksta statybos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nugriovė, prijungė, dalino

Sklype Molo g. 53 ilgą laiką stovėjo savotišku nelegalių statybų simboliu buvęs vadinamasis Palšmito namas. Galiausiai teismas savininką buvo įpareigojęs rekonstruoti namą taip, kad jis atitiktų 1989 metais vyriausiojo miesto architekto išduotas sąlygas – nuo žemės paviršiaus iki pastato kraigo Melnragėje negalėjo būti daugiau kaip 15 metrų.

Tačiau V. Palšmitas pats nusprendė visiškai nugriauti namą – tai buvo padaryta 2007 m. vasarą.

Tais pačiais metais dienraštis „Klaipėda” rašė, jog Savivaldybės administracija nesutiko keisti šio sklypo paskirties. Tuometinė jo naudotoja – bendrovė „Antante“ – prašė organizuoti minėto sklypo ir jo gretimybių detalųjį planą, kurio tikslas būtų šio sklypo padidinimas valstybinės žemės sąskaita. Norėta pakeisti ir žemės naudojimo būdą, numatant daugiabučio gyvenamojo namo statybą. Šešių arų sklypą valstybės žemės sąskaita ketinta padidinti iki 13-14 arų.

2017 m. rugpjūtį Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius jau patvirtino sklypų Molo g. 51 ir 53 bei Ruonių g. 13 formavimo ir pertvarkymo projektą. Pagal jį su šiais sklypais buvo sujungtas įsiterpęs 6 arų valstybinės žemės plotas, kuriame esą nebuvo galima suformuoti atskiro žemės sklypo. Sklypui Molo g. 53 atiteko 5,13 aro valstybinės žemės, Molo g. 51 – 0,6 aro, Ruonių g. 13 – 0,3 aro. Įsigaliojus šiam įsakymui sklypų savininkai turėjo pasirūpinti visais formalumais dėl prijungtos valstybinės žemės išpirkimo ar nuomos.

O šių metų pradžioje sklypas Molo g. 53 jau buvo padalintas į dvi dalis – suformuotas 5,2 aro sklypas tokiu pačiu adresu ir 5,9 aro sklypą adresu Vienybės g. 8A.

Leidimai yra, viešinti neprivaloma

Į „Atvirą Klaipėdą” kreipusis viena iš šių sklypų kaimynystėje gyvenanti klaipėdietė ir dalinosi įtarimais, kad juose pradėta statyba neturint jokių leidimų. O jų savininkai esą elgiasi labai priešiškai ir neteikia jokios informacijos apie šiuos darbus.

Tačiau Savivaldybės administracijos Statybos leidimų poskyrio vedėja Rima Liudžiuvienė informavo, kad abiejų sklypų savininkams statybų leidimai yra išduoti.

Abiejuose sklypuose yra suplanuota statyti individualius namus, kurių kiekvieno bendras plotas yra kiek didesnis nei 230 kv. m. Tokiu atveju, pasak R. Liudžiuvienės, viešas projektinių pasiūlymų svarstymas neprivalomas. Toks reikalavimas galioja tik statiniams, kurių plotas viršija 300 kv. m.

Sklypas Molo g. 53 šiuo metu priklauso dviem fiziniams asmenims, o Vienybės g. 8A – UAB „Jungtinė energija”.

4 Comments

  1. Pensininke

    Ir dar įdomu bus stebeti, ar kas nors iš savivaldybės klerkų bus patrauktas atsakyti, kodėl nebuvo lakytasi 2007 metų potvarkio ir kas gali atsakyti ar savivaldybės klerkai turi tarnybines instrukcijas, kuriose nurodytos teusės pareigos ir atsakomybė už atliktą darbą

    Reply
  2. Pensininke

    Dar 2007 metais savivaldybės klerkai prisilaikė sąžinės , profesinio, pareigybinio profesionalumo, o jau 2017 metais viskas virto vsio zakonno. Nauji šio sklypo savininkai be savivaldybės klerkų pagalbos negalėtų vykdyti tokios statybos, nes tai jau buvo negalima 20o7 metai, neturėjo teisės leisti privatizuoti valstybės žemę pirmiausia dėl saugumo turėjo sutvarkyti gatvę, šaligatvius ,žaliają zoną ir leisti statyti namą jam priklausančiame 6 arų sklype,o dabar poilsiautojai , mamos, invalidai iki pajūrio keliaus gatvės važiuojamaja dalimi, pažeidimų nerasta

    Reply
  3. Kaimynai

    Abiejuose sklypuose yra suplanuota statyti individualius namus, kurių bendras plotas yra kiek didesnis nei 230 kv. m.
    Kiek suprantama iš teksto namukai bus kiek didesni nei 115 kv. m. (vienas ???)… vieno ar dviejų aukštų ???…

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Atsiprašau, buvau netiksliai parašęs – kiekvieno namo plotas daugiau nei 230 kv. m ir kartu kiekvienas neviršija 300 kv. m

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Melnragės paplūdimyje - paroda-instaliacija

Balandžio 12 d., penktadienį, 17.17 val. pirmosios Melnragės paplūdimyje, netoli Šiaurinio molo, atidaroma fotografės Arūnės Baronaitės fotografijų paroda–instaliacija „POLIMERAS“. Meninio ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos šaligatviams tvarkyti šiemet skirs milijoną eurų

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad artimiausiu metu bus pradėti šaligatvių tvarkymo darbai Danės gatvėje, kitapusnetrukus po rekonstrukcijos atsidarysiančio Klaipėdos valstybinio muzikinio ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This