Aiškinasi dėl naujos daugiafunkcio centro vietos

Regionas

Klaipėdos rajono savivaldybė išplatino pranešimą spaudai, kuriame dėsto savo poziciją dėl sprendimo pakeisti daugiafunkcio centro statybų vietą.

Sporto komplekso vieta Gargždų stadione buvo numatyta dar 2002 m. tuomet patvirtintame teritorijos detaliajame plane. Argumentai – tokio objekto atsiradimas ne tik taps nauja traukos vieta, bet ir papildys stadioną. 2011 m. Klaipėdos rajono taryba pritarė Gargždų miesto bendruomenės iniciatyva parengtai parko vystymosi galimybių studijai. Joje pabrėžta, kad sporto kompleksas stadione sustiprins ryšį su parku, bus sukurti nauji takai, sutvarkyta aplinka, paskatintos investicijos į parką.

2013 m. diskutuota dėl trijų vietų, kur sporto kompleksas galėtų iškilti. Nuspręsta jį statyti Dariaus ir Girėno gatvėje – esą vien dėl to, kad buvo suprojektuotas daugiau nei 13 tūkst. kv. m statinys, kuris kitoje vietoje tiesiog nebūtų tilpęs.

Skaičiuojamoji tokia objekto statybų vertė siekė daugiau nei 20 milijonų eurų. Tikinta, kad šį objektą galėtų pastatyti verslas, o savivaldybė jį išsipirks. Šis procesas būtų trukęs ketvirtį amžiaus ir kasmet biudžetas būtų patuštėjęs milijonu trimis šimtais tūkstančių. Paskelbus konkursą buvo sulaukta tik vienos paraiškos, konkursą buvo nuspręsta nutraukti.

Šiais metais į valdžią atėjus naujai daugumai nuspręsta statyti mažesnės apimties daugiafunkcį centrą. Preliminari projekto kaina – 10 milijonų eurų.

Buvo gautas Vyriausybės pažadas, kad pusę komplekso kainos bus dengiama iš Valstybės investicijų programos, tad savivaldybei kasmet, trejus metus reikės iš savo biudžeto skirti apie pusantro milijono.

„Renkantis vietą Gargždų stadione buvo atsižvelgta į keletą faktorių. Pirma, ši vieta buvo įvardijama jau nuo 2002 m. ir detaliuosiuose planuose ir galimybių studijose. Antra, kad tokiu būdu būtų sutvarkyta ir didelė dalis aplink esančios infrastruktūros – atsirastų automobilių stovėjimo aikštelės, pėsčiųjų ir dviračių takai Kvietinių gatvėje, modernus apšvietimas ir t. t. Investicijos į sporto kompleksą Gargždų stadione leistų sutvarkyti ne vieną objektą – tai paliestų ir „Kranto“ pagrindinę mokyklą, ir Švietimo centrą, ir stadioną, o investicijos į statybas Dariaus ir Girėno gatvėje būtų tik į vieną objektą, jam tektų sukurti visiškai naują infrastruktūrą, kuri pirminiais skaičiavimais kainuotų apie tris milijonus eurų – tris kartus brangiau nei investicijos į Kvietinių gatvę”, – rašoma savivaldybės pranešime.

Klaipėdos rajono vyriausiasis architektas Gytis Kasperavičius tikina, kad kalbos, jog daugiafunkcio centro statybos pakenks parkui yra paremtos ne faktais, o mitais. Taip pat ir teiginiai, kad statant sporto kompleksą bus sunaikintas dabar esantis stadionas.

„Kompleksas bus statomas stadiono teritorijoje, bet čia esančioje laisvoje ir neužstatytoje vietoje, šiaurinėje dalyje. Aikštė su bėgimo takais išliks, ji nebus liečiama. Į rytinę pusę bus perkelta tik metimo vieta. Statinys būtų statomas erdvėje, kur medžių nėra, tad niekas parko augmenijos nelies, išliks net medžių juosta iš Kvietinių gatvės pusės, kuri dabar gatvę skiria nuo čia esančios automobilių stovėjimo aikštelės“, – pranešime spaudai cituojamas Gytis Kasperavičius.

Parkas, pasak architekto, turi parengtą savo tvarkymo projektą, visiškai nesusijusį su komplekso statyba.

Darbai parke prasidės jau kitąmet: bus genimi medžiai, seni ir pavojų gyvybei keliantys pašalinti, sutvarkomi savaiminiai atžaliniai, krūmai, suformuota nauja alėja šiaurinėje parko pusėje pagal „Kranto“ pagrindinę mokyklą.

Architekto teigimu, statant tokį objektą, būtina spręsti ir automobilių statymo klausimus, priešingu atveju miestas negautų net statybos leidimo.

„Vien 120 vietų lengviesiems automobiliams ir 6 dideliems autobusams suplanuotos vietoje senos stadiono automobilių stovėjimo aikštelės. Dar per 200 papildomų automobilių stovėjimo vietų būtų įrengtos Kvietinių gatvėje, šalia esančiose erdvėse. Kaip pavyzdžiui, ̶ planuojant kompleksą Dariaus ir Girėno gatvėje pagal projektą buvo numatytos tik 57 automobilių vietos, likusiems būtų reikėję statyti naujai įrengtų gatvių koridoriuose. Sakykime dabar, kai vyksta varžybos stadione, suvažiavę žiūrovai mašinas palieka bet kaip, jos statomos ant žaliųjų zonų šoninėse gatvelėse, paliekamos važiuojamoje dalyje ir tai trukdo eismui. O įrengus aikšteles ir stovėjimo vietas gatvėse, būtų ir patogiau, ir saugiau“, – neabejoja vyriausias rajono architektas.

Be to, kaip rodo praktika, po didesnių varžybų iš Kvietinių gatvės automobilių srautas išsiskirsto per keliolika minučių, nes išvažiuoti galima per kelias gatves. Tuo metu Dariaus ir Girėno gatvėje išvažiavimas organizuojamas dviem išvažiavimais į pagrindinę gatvę, todėl posūkis į kairę dar labiau apsunkintų automobilių eismą.

Pasak architekto, teiginiai, kad Dariaus ir Girėno gatvėje jau galima vykdyti statybas, nes yra gautas statybų leidimas, taip pat neatitinka tikrovės.

„Statybų leidimas gautas ankstesniam, didesniam projektui. Tokios apimties statiniui savivaldybė pinigų neturi. Tai reiškia, kad dabartiniam projektui leidimą reikia gauti iš naujo. Todėl, kad ir kurioje vietoje statytumėme, laiko atžvilgiu nieko neišlošime. Reikia ir techninio projekto, ir naujo leidimo, o visos šios būtinos procedūros užtrunka“, – sako G. Kasperavičius.

Architekto teigimu, Europos šalyse miestai investuoja būtent į jau sukurtą infrastruktūrą. Teigiama, kad pastačius kompleksą Gargždų stadiono teritorijoje, šios miesto dalies veidas įgautų naują ir modernią išvaizdą. Būtų sutvarkyta tai, kas neliesta daugybę metų. Perkėlus investicijas kitur, greičiausiai tektų laukti ne vienus metus, kol vėl būtų gauta lėšų sutvarkyti šiai vietai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Penkiuose Vakarų Lietuvos miestuose vyks sporto festivaliai

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurio metu buvo organizuojamos sportinės mankštos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose duris atvers bendradarbystės centras „Spiečius“

Birželį Gargžduose duris atvers jau 15-as Inovacijų agentūros bendradarbystės centras „Spiečius“. Centras veiks kaip erdvė, skatinanti regiono verslumą, teikianti nemokamas ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose padegtas automobilis

Trečiadienio naktį, apie 2.15 val., Gargžduose automobilyje „Mercedes Benz CLS 280“kilo gaisras, kurio metu 2008 metų gamybos transporto priemonė sudegė. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This