Unikaliosios silkių sistemos dalys ruošiamos naujam gyvenimui

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Aplankiusieji sekmadienio popietę Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institute (KU BRIAI) surengtas atviras restauratorių dirbtuves galėjo ne tik iš arti susipažinti su šios profesijos subtilybėmis, bet ir išvysti, kaip naujam gyvenimui ruošiasi unikalus radinys – 2016 m. rastos silkių rūšiavimo sistemos dalimi buvusi bačka ir latakai.

2016 m. KU BRIAI specialistai vykdė archeologinius tyrinėjimus prie Dangės upės stovinčiame istoriniame sandėlyje (Turgaus g. 37). Jų metu buvo aptikta XIX a. silkių rūšiavimo sistema, kurioje buvo laikoma iš Norvegijos atplukdyta silkė.

Siekiant išsaugoti unikalų ir daugiau Lietuvoje atitikmenų neturintį inžinerinį paminklą, KU ėmėsi konservuoti šį radinį ir pritaikyti pažintiniams tikslams. Gavus Lietuvos kultūros tarybos finansavimą ir įsigijus cheminį konservantą (stambiamolekulinius polietilenglikolius) PEG, viename iš KU miestelio pastatų rūsių jau porą metų mirkant specialiose talpose konservuojama išrinkta viena iš statinių. Latakai konservuoti kambario temperatūroje reikiamos koncentracijos PEG tirpalą tepanti ant jų paviršiaus. Tai daroma daug kartų, kol tirpalas įsotina vis gilesnius medienos sluoksnius.

Projekto komandos nariai dirba savanorystės pagrindais. Projektui vadovauja archeologė dr. Raimonda Nabažaitė, medienos konservavimo darbus atlieka projekto savanorės restauratorės Asta Vasiliauskaitė ir Akvilė Poškienė. Pastaroji pasakojo, kad konservantas PEG įsigeria į medį, išstumia iš jo vandenį stabilizuoja medieną  ir senovinis dirbinys gali būti eksponuojamas. Tokiu būdu buvo restauruotas ir konservuotas ir garsus laivas „Vaza” Stokholme.

A. Poškienės teigimu, silkių rūšiavimo sistemos dalimi buvusi statinė ir latakai eksponavimui turėtų būti paruošti dar po poros metų.

„Manome, kad tas „Silkės kelias” gali išsirutulioti į dar didesnį projektą, kuriame apsijungtų ir kulinarinis paveldas, ir tvari mada, paveldosauga, restauravimas”, – sakė R. Nabažaitė.

INFORMACIJA

Silkių rūšiavimo ir laikymo sistema rasta Dangės krantinėje XIX a. pradžioje pastatytame sandėlyje, kuris sudegė 1854 m. per didįjį miesto gaisrą. Po gaisro sandėlis atstatytas toje pačioje vietoje, naudojant antrinio panaudojimo medieną (iš 1813, 1815, 1823 m. kirstos pušies). Pagal kubilų ir viršutinio latako dendrochronologines datas (1836, 1854, 1836 m.) gaisras sistemos galėjo ir nepaliesti.

Archeologiškai ištirtoje dalyje sistemą sudarė dviem eilėmis į žemę įkasti 1,2-1,4 m aukščio ir 1,65-2,1 m skersmens 6 mediniai kubilai, tarpusavyje sujungti nuotekų latakais. Grindų lygmenyje, virš kubilų, įrengti latakai buvo atviri. Jie vertikaliais kubilų vamzdeliais buvo sujungti su į žemę įkastais apatiniais latakais. Jais visos iš iš kubilų ir patalpos susidariusios nuotekos buvo pašalinamos į Dangės upę per pamatuose išmūrytas arkas.

Mūrinis latakas, pamatų arkinės angos, sandėlio cokolis, sienos buvo išmūryti naudojant to paties formato plytas, ženklintas „W&L MEMEL”.  Pastarosios istoriškai siejamos su pirklio Vilhelmo Vachzeno plytine Klaipėdoje, kuri jam priklausė nuo 1782 iki 1814 m.

Kad silkių rūšiavimo veikla vis dar vykdyta XIX a. antroje pusėje liudija ant sandėlio skersinių sijų išlikusi originali pieštinė 1882 metų data, statinės vaizdas ir užrašas „Mitzkus”, galimai nusakantis šia veikla užsiėmusio pirklio asmenvardį.

Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”103656,103663,103658,103653,103665,103666,103664,103659,103657,103660,103661,103662″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristatys knygą „Kam skambino varpai? Bažnyčių ir šventorių tyrimai Lietuvoje“

Vasario 29 d., ketvirtadienį, 17.30 val., Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas plačiai visuomenei pristatys konkurse „Klaipėdos knyga ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Reformacija ir Klaipėdos religinis žemėlapis

Reformacija – XVI a. Europoje prasidėjęs judėjimas, kurio pirminis siekis – reformuoti  katališkąją bažnyčią. To meto Europoje reiškėsi kelios reformacijos srovės, ...
2023-11-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This