Atnaujinti Dangės skverą ir krantines varžosi keturi rangovai

Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dangės krantinių ir skvero rekonstrukcijos istorijoje – dar vienas žingsnis į priekį. Tačiau net geriausiu atveju darbai bus baigti ne anksčiau nei po pusantrų metų.

Klaipėdos savivaldybėje jau atplėšti vokai su pasiūlymais atlikti Dangės krantinių nuo Biržos tilto rekonstrukcijos ir prieigų (skvero su fontanais) sutvarkymo darbus.

Skaičiuotina projekto vertė yra 6,16 mln. eurų, iš kurių beveik 5 mln. eurų – ES lėšos.

Konkurse pateikti keturi pasiūlymai. Nors konkursas buvo tarptautinis, pasiūlymus pateikė tik Lietuvos kompanijos.

Klaipėdos savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Vilma Marcinkevičienė neatskleidė, už kokias sumas pasiūlymus pateikusios bendrovės pasirengusios atlikti numatytus darbus. Tokia informacija – kol kas konfidenciali. „Šiuo metu nagrinėjame pateiktus pasiūlymus. Tai gali užtrukti du ar tris mėnesius“, – teigė V. Marcinkevičienė.

Kai pasiūlymai bus išnagrinėti, išanalizuota, ar visi konkurso dalyviai atitinka keliams reikalavimus, taps aišku, kas ir už kiek rekonstruos Dangės krantines ir prieigas. Kitas etapas – rangos sutarties pasirašymas. „Neprognozuosiu, ar ji bus pasirašyta dar šiais metais“, – teigė Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja.

Konkurso sąlygose numatyta, kad rangovas numatytus darbus turi atlikti per 18 mėnesių nuo rangos sutarties pasirašymo dienos. Kitaip tariant, geriausiu atveju Dangės krantinių ir skvero rekonstrukcija bus baigta ne anksčiau nei 2021 metais.

Anksčiau buvo planuota, kad rekonstrukcijos darbai turėtų prasidėti 2018 metais, tačiau jų pradžia gerokai nusikėlė, nes įvairiomis peripetijomis apaugo techninio projekto parengimas. Galiausiai jis buvo patvirtintas.

Projekte numatyta, jog itin moderniai turi būti rekonstruotas Danės skvere esantis fontanas. Jis, pritaikius įvairias šiuolaikines technologijas, galės būti panaudotas renginiuose. Projekte taip pat numatyta šalia fontano įrengti nedidelę sceną, skirtą pradedančiųjų muzikantų, kitų kūrėjų viešiems, neįpareigojantiems pasirodymams, kuriuos žiūrovams bus patogu stebėti, sėdint čia pat, krantinėje. Joje numatyta įrengti modernią medinę terasą.

Projekte taip pat numatyta, jog daug vietos naujosiose erdvėse turėtų atsirasti vaikams – jų lauks net keli interaktyvūs žaidimai, modernus, įvairaus amžiaus mažiesiems skirtas stacionarus batutas, riedlentininkų parkas. Akcentuojama, jog apdailai bus naudojamos tik natūralios medžiagos, daug dėmesio bus skirta vaikų saugumui užtikrinti, todėl pačiame skvere dviratininkai bus nepageidaujami, jiems paliktas skvero pašonėje besidriekiantis dviračių takas.

Atnaujintame skvere turėtų atsirasti ir dvi kavinukės, vieną iš kurių dengtų originalių vytelių karkasas.

Žadama, kad naujosios erdvės skendės žalumoje: iš dabartinio skvero numatyta pašalinti tik 16 senų medžių, užtat naujų bus pasodinta net 56, o du bus perkelti. Be to, čia dar turėtų atsirasti 91 naujas krūmas, bus pasodinta 620 metrų gyvatvorės ir 100 kv. m. gėlynų.

Pagal istorikų pateiktas rekomendacijas skvere bus originaliai pažymėtos keturios Lietuvos šimtmečiui skirtos vietos, o krantinėje atsiras karo laivo „Antanas Smetona“ atminimui skirtas knechtas.

Šių metų birželį Klaipėdos regioninė architektūros taryba smarkiai sukritikavo šį rekonstrukcijos projektą. Anot jos, darbas su išlygomis atitinka tik vieną iš 10 architektūros kokybės kriterijų – aplinkos pritaikymas visiems visuomenės nariams.

„Kitų devynių architektūros kokybės kriterijų ( urbanistinis integralumas, atitiktis darnaus vystymosi principams, statybos ir kuriamos aplinkos kokybė, inovatyvumas, nekilnojamojo kultūros paveldo išsaugojimas, vientisa architektūrinė idėja, funkcionalios struktūros kūrimas, estetika, sprendinių racionalumas) neatitinka. Architektūros kriterijų požiūriu projektas yra nekokybiškas dalinai ir dėl užsakovo neprofesionaliai suformuluotos projektavimo darbų užduoties”, – rašoma išvadose.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”57151,57150,57149,57148,57147,57146,57145,57144,57143,57142,57141,57140,57139,57138,57137,57136,57135,57133,57132,57131,57130,57128,57129,57127,57126,57125,57124,57123,57122,57121,57120,57119,57118,57116,57117,57115,57114,57113,57112,57111,57109,57110,57108,57107,57106,57105,57102,57101″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

29 Comments

  1. Asd

    Kazkoks nuobodus projektas pirmas buvo daug geresnis.

    Reply
  2. Koks skirtumas tarp kitko...

    Šiandien grupė asmenų, t.y.berods trys komiteto nariai priėmė sprendimą dėl požeminių garažų statybos Atgimimo aikštėje iškertant visus medžius ir Danės gatvėje iškertant visus medžius, nes Muzikiniui teatrui reikia parkavimo. O ištikrųjų milijonų į kišenes… Projektų vertė vis didinama. Tai kam tų projektų labiausiai reikia? … Tarybos nariams ar visuomenei?

    Reply
  3. Nu bet rimtai

    Aš irgi prie kuriems tabletė nepadės… niekam nereikalingas brangus ir funkciškai iki šiol ir perspektyvoje nepanaudotinas vandens lopas, papuvè gluosniai, baisuoklis tarybinis fontanas, pseudokontūrai… o visa kita tiesiog negražu… labai panašu į solidarià profesinè pagalba kolegai, kuris dėl negražiù finansiniù manipiliacijù finansiškai nukentėjo

    Reply
  4. Gvidas

    Džiugu, kad judama į priekį, nes šią erdvę sutvarkyti yra būtina, bet norėtųsi, kad ši erdvė būtų sutvarkyta kokybiškai. Tik tie stalai ir kėdės palei upę primena mokyklinius suolus ir negi taip ant plikų akmenų darys sporto aikštelę be jokios dangos? Ir kam dėti tiek daug skirtingos dangos skvere.. užtektų 1-2 skirtingų, svarbu, kad neįgalieji ir mamos su vaikų vežimėliais galėtų laisvai judėti takais. Iš nuotraukų atrodo per daug suoliukų. Tikiuosi tie atitvarai nebus labai aukšti, nes nelabai gražiai atrodytų, kitose šalyse net jų nestato prie vandens telkinių.

    Reply
  5. Nieko nesupratau

    O gal galite iš čia burbuliuojančių, ne abstrakčiai, o konkrečiai parašyti, kas šiame projekte blogai/gali būti geriau, nes be abstrakčių inscenuacijų ir tokių komentarų, kurie projekto akivaizdžiai neišanalizavo iki pabaigos, tiesa pasakius nesupratau, ką galima šiame projekte patobulinti. Bet kokiu atveju vieta reikia skubiai tvarkyti, nes krantinės įgriuvusios, o avarijos likvidavimą teks daryti ir be projekto ir su dar didesnėmis išlaidomis…o su tomis abstrakčiomis ir be pabaigos diskusijomis iki tokio varianto tikrai galime prieiti

    Reply
    • nieko nesuprantančiam

      įtariu valstiečių politikui, atsakau – nuo kvailumo vaistų nėra. Jei nepadeda suprasti net keli lapai surašyti, tai jokia tabletė ir net univeras jau nepadės. Skaityk tris kartus, pamažu čia (protokolas čia -http://www.architekturumai.lt/wp-content/uploads/RAT_KL_19_06_27_isvada.pdf).

  6. Brigita

    Tai krantines tegul sutvarko, o skverą vėliau, jeigu nemoka projekto sukurti, o tik tokį kaip pas ūkininką prie prūdo… Na dar prie jūros… Čia juk senamiesčio reprezentacinė vieta. Kur jų smegenai yra? Ai tiesa, gi ??????? pinigai!.. kokie dar smegenai…
    Tam proto daug nereikia… Kupiūras ir Budulia gerai suskaičiuoja! ??

    Reply
    • Anonimas

      Labai teisingas pastebėjimas. Toks projektas tikrai ne mūsų miesto centrui. Pasiūlykite jį Sovetskui, ten tikrai priims.

  7. NEKOKYBIŠKO PROJEKTO REALIZACIJA

    O juk pinigai tai mūsų. Ir nemaži. Miela Klapėdos savivaldybės administracija, kodėl realizuojat tokį prastą projektą? Blogo projekto nereikia įgyvendinti – jį reikia taisyti pagal specialistų ir visuomenės pastabas. Kam tas darbas dėl „varnelės”?

    Reply
    • abc

      idekit nuorodu i bent pora geru projektu, noriu pamatyti ka butu galima padaryti geriau.

    • Anonimas

      Su visuomene buvo diskutuojama ir atsižvelgta į jų pastabas. Reikėjo ateiti į pristatymą. Problema yra Klaipėdos regioninė architetų tarybą, kuri garsėja visoje Lietuvoje. Jiems viskas bus blogai, jei projektą rengia ne jų nariai. Taigi jie apskundė jau projektuotojus visiems kam galėjo. Pažeidimų, nei viena nagrinėjusi skundus institucija, nenustatė.
      Ir dar klausimas – koks Jūsų išsilavinimas, kad spręstumėt kas yra kokybiškas projektas, o kas ne?

    • Nu jo...

      Kad tik nenustatyta pažeidimų! Argi saviems savi pažeidimus nustatys?!… (:

  8. Klaipėdos žalieji

    Kad valdžiai visuomenė niekas, tai jau senaiai supratome. Dialogas įmanomas, kai yra nauda. O čia šeši milijonai…

    Reply
    • Jeje

      Jiems kad kokie dar nuliukai prie sąmatų atsirastų! Ir tiek žinių… Skersą ant visuomenės deda seniai, bet visuomenė jau nebe tokie kvailiai, pradeda suprasti, kad nebeturi sprendimo priėmimo teisės, kurią pasisavino įsteigtoji valdžia… Bus blogai, įsteigtoji tą jaučia, todėl ant 220 su visais pagreičiais skuba bapkių apsukose, kad paskui sprukti viską qpdergus ir viskas.

  9. gyventojas

    Ar nebus problemu su tais vientisais gultais, kad palijus ant ju bus vanduo, ar rudeni medziu lapai? Negeriau daryt kaip suoliukus is atskiru sekciju, kad vanduo neuzsilaikytu? Plius nematau salia suksliadeziu, o tie gultai atviri ir vilios zmones siuksles pakisti po jais. Dviraciu stovu irgi gal tik kelis maciau :((

    Reply
    • gyventojas

      kiek matau palei danges gatve irgi yra aptverta tvora, tai eidamas saligatviu kitoj gatves pusej negalesiu bet kurioj vietoj „uzsokti” i skvera, reikes vaiksciot aplinkui kvadratais…

  10. Kiaulės

    akimis ir kurtinio ausimis – kapų TYLA. Nes, nors kiek padoriame mieste, padorus miesto meras imtų savo miestiečiams ir viešai (savo rinkėjams) paaiškintų kodėl jis leidžia savivaldybės administracijai taip elgtis? Gal čia bus ne Klaipėdoje?

    Reply
    • Bsd

      Nu jo, leidžia, ką leidžia? Savų savus sumanymus per savus saviems… 😀

  11. Me

    Pagaliau. Šis parkas senai turėjo būti sutvarkytas. O Projektas gražus ir nustokit burbuliuoti, vis gražiau ir tvarkingiau bus nei dabar.

    Reply
    • Mekeke

      Kas mėgsta Maxima, tam projektas gražus… ☝️??

  12. Anonimas

    projektas nėra plagijatas? Jei jis parengtas pagal architektų, kuriuos veliau išmetė iš projekto, pasiūlymą, jei tai yra pagal jų įdėja, tai yra plagijatas? ar Kažką ne taip suprantu? Projektą mano kuklia nuomone reikia sustabdyti, gražus ir dabar parkas, o dar tiek želdynų iškirs, aš prieš! Plius kur upės vagos siaurinimas, tai prieštarauja kraštovaizdžio ir NATURA reikalavimams

    Reply
    • dezinformacija

      Pirma pasižiūrėkit pirmųjų architektų darbą ir manau klausimų nebus. Nebent Jums problema jei jau ir medžiai panašūs. O dėl želdinių tai negi taip sunku be išankstinės nuomonės paimti ir paskaityti straipsnį šiek tiek įdėmiau? Ten rasite visus atsakymus apie želdynus. O dezinformacijos skleidimas neprieštarauja įstatymams?:)

    • Anonimui

      Garbingi architektai į tokį mėšlą rankų netepa. Čia prekybos centras o ne skveras… Budulių Simpsonų auditorijai pateiktas asortimentas… Atsigulus pagraužti traškučių…
      Ištikrųjų šiame skvere viskas ko žmonėms reikia yra, tai brandūs medžiai, upė, neįkainojamas turtas. Fontanas turi būti ten kur buvo, bet senovinis ir jokių modernų. Čia miesto atsiradimo vieta, kur identitetas? Ah, tiesa, ką čia besukursi ir bepridursi, jeigu jau turite tokią puošmenų puošmeną, tai yra – kartuves! Vilnius turi vamzdį o Klaipeda – kartuves! Tuo viskas ir pasakyta… Modernus fontanas lervų demonstracijai!… 😀

    • Jurgita

      Anonimui,
      Tai geriausiai nieko nekeisti? Kas sukurta tarybiniais laikais – tas tegul lieka amžiams.

  13. Varom

    Keista ta mūsų miesto valdžia. Miesto vyriausias architektas viešai sako, kad tokio projekto nederins, bet suderina. Viešo projekto pristatymo/aptarimo metu miestiečiai gvaltu šaukia – tokio šlamšto mums nereikia. Architektai ekspertuoja ir miesto valdžiai raštus rašo – labai blogai ir rekomenduoja skelbti naują architektūrinį konkursą (protokolas čia -http://www.architekturumai.lt/wp-content/uploads/RAT_KL_19_06_27_isvada.pdf). Valdžia konferencijose aiškina kaip ji „stengiasi, nori įsiklausyti” į miesto bendruomenės nuomonę nes, viskas tik dėl mūsų. SIŪLYKITE. Tuo pačiu metu, užsikimšusi ausis varo – jau statys! Miestiečių rinkti miesto tarybos nariai jau „akli ir kurti” – nudelbę akutes ir jau pabrukę uodegas klusniai spaudo mygtukus balsuodami. Dar nesenai naujieji miesto mesijai aršiai žadėję „gelbėti miestą” nuo grubliauskiško proveržio” – kaveckiai, vaitkai išgaravo kaip pavasarinis sniegas. Visi vienaip ar kitaip „prisitrynė” ir dabar viskas visiems jau giliai dzin. Dzin mums jau ir tas miesto centras ir tie 6 mln. – kad tik nors kažkas vyktų, o kaip…ma jį galai. Varom, nes vėl nebus ką rinkėjams parodyti.

    Reply
    • virtinukas

      Ar tikrai?… Lengviausia patiems nedalyvaut konkursuose, nieko nedaryt tik „raštus rašyt” , mitinguot, kritikuot, kaip negražu, kaip geriau buvo galima padaryt ir vilkint viską, kad kuo ilgiau galima būtų vaikščiot po nuo tarybinių laikų nesužalą krantinę. Čia ne valdžios siekis rinkėjams parodyt, kad kažką padarė, kad ir belekaip, o turėtų būt pareiga prieš rinkėjus, PAGALIAU kažką padaryt gero miestui, o ne tik kėdes trint…

    • virtinukui

      taip taip, ypač tos, ne sovietinės – prie Greičiūno suręstų kartuvių juodos akmeninės bangos šalia esamų raudono granito antkapių luitų, juodos akmeninės kaladės jaukiam pasisėdėjimui, pavėsinės prekybai iš tautinių vytelių ir lenciūgėlių turėkliukai, kad vaikai „nekristų” ir akinantys stulpeliai, kad apžlibtum ir velo trekai ir jaukūs gardeliai vaikučiams su 3m aukščio tvorom ir širdžiai mielų trinkelių pleciai ir t.t. – viskas taip labai tautiška ir virtinukiška, gal ir kryžius kur pakampėj liks? Čia jau tikrai – pareiga šaukia.

    • Virtieni

      jokio konkurso nebuvo, o viešųjų pirkimų pigiausios kainos pasiūlymas nėra architektūrinis konkursas

    • Kas belieka visuomenei, kaip tik

      tokią „valdžią” mandagiai išnešti į lauką… Su visam.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Klaipėdos savivaldybė perka paslaugas ir iš neviešinamų asmenų (atnaujinta)

Nors Klaipėdos meras anksčiau piktinosi, kad saugomas kultūros projektus vertinusių ekspertų anonimiškumas ir dėl to bei noro sutaupyti jų paslaugų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This