Kuršių mariose – sunkiai įsivaizduojamas laimikis

Svarbu, Uostas ir jūra

Karšius žvejojęs klaipėdietis iš vandens vieną po kito traukė krabus. „Gal jie pabėgo iš Jūrų muziejaus“, – juokdamasis svarstė prisiekęs žvejys Lukas.

Šį kinišką gauruotažnyplį krabą klaipėdietis sužvejojo Smeltalės upės žiotyse. Skaitytojo nuotr.

Jis žvejojo Smeltalės upės žiotyse, ties Malkų įlanka.

„Viliojau karšius, bet niekas nekibo. Po kurio laiko pajutau, jog meškerę kažkas timptelėjo. Kai laimikį traukiau į krantą, nebuvo tokio pasipriešinimo, kokį sukelia žuvys, todėl maniau, kad užkibo kokia varlė. Galite tik įsivaizduoti, kaip nustebau, kai ištraukęs laimikį pamačiau, jog tai krabas“, – savo patirtimi dalijosi pašnekovas.

Jis per pusvalandį iš vandens ištraukė du krabus. Vienas buvo delno dydžio, kitas – kiek mažesnis. „Nors tie krabai buvo vienintelis tos dienos laimikis, paleidau juo atgal į vandenį, net nežinojau, ką su jais daryti. Pasijuokiau, kad matyt, jie pabėgo iš Jūrų muziejaus, tad ten ir turi sugrįžti. Kiti žvejai, buvę netoli manęs, taip pat stebėjosi laimikiu, nes nieko panašaus nebuvo matę. Jie pasakojo, kad toje vietoje kartais pagauna vėžių, bet krabas esą pasitaikė pirmą kartą. Man ir pačiam įdomu, iš kur jie atsirado“, – smalsavo klaipėdietis.

Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyriaus vyriausiasis muziejininkas – biologas Remigijus Dailidė teigė, jog klaipėdiečio laimikis yra kiniškas gauruotažnyplis krabas. Taip jis vadinamas todėl, kad jo kilmės šalis yra Kinija, o išskirtinis bruožas – gauruotos kojos.

„Klaipėdos regione, mano žiniomis, buvo pagauti trijų rūšių krabai. Dviejų rūšių atstovai yra labai maži, gal kiek didesni už dviejų eurų monetą. Jie pagaunami labai retai, per 15 metų buvo gal du ar trys kartai. O kiniškas gauruotažnyplis krabas gali būti ir delno dydžio, jie pagaunami daug dažniau“, – tvirtino R. Dailidė.

Anot jo, šie krabai Lietuvoje oficialiai yra įvardyti invazine rūšimi. „Todėl mes net Jūrų muziejuje jų neturime, nes juos laikyti reikia atskiro Aplinkos ministerijos leidimo. Nors klaipėdietis ir pagalvojo, kad jie iš Jūrų muziejaus, galiu patikinti, kad jie mums nepriklauso“, – tikino pašnekovas.

Jo žodžiais, kiniški krabai Klaipėdos regiono vandenyse per metus pagaunami kartą ar du. Dažniausiai jie pagaunami Malkų įlankoje, Kuršių mariose ties Kiaulės nugara ar netoli Juodkrantės.

„Kai dar buvo galima žvejoti tinklais, Juodkrantės žvejai per sezoną pagaudavo ir po keliasdešimt tų krabų. Jie yra valgomi, tačiau vadinamosios mėsos turi labai mažai. Juodkrantės žvejai juos bandė virti, tačiau neapsimokėjo, todėl pagautų krabų galiausiai net nebeimdavo į krantą“, – pasakojo R. Dailidė.

Jis svarstė, jog kiniški krabai Lietuvoje galėjo atsirasti dar Smetonos laikas, nes itin didelė jų populiacija 1918 metais užfiksuota Olandijoje. „Gal olandų pirkliai jų atvežė, gal jie atkeliavo su laivų balastiniu vandeniu. Jie išskirtiniai tuo, kad gyvena ir gėlame vandenyje, tačiau neršia tik sūriame jūros vandenyje. Viena vertus, sąlygos pas mus jiems tiko, nes, akivaizdu, kad jie dauginasi. Kita vertus, tos sąlygos nėra itin geros, nes dauginasi jie negausiai. Ir nors šie krabai pripažinti invazine rūšimi, jie nedaro žalos, jokių problemų per 100 metų“, – teigė biologas.

Paklaustas, ar klaipėdietis teisingai pasielgė, kad paleido krabus atgal į vandenį, R. Dailidė tvirtino, jog rekomendacijos yra kitokios.

„Instrukcija dėl invazinių gyvūnų labai aiški – juos reikia nudobti. Tačiau kaip biologas negaliu to rekomenduoti. Todėl manau, kad teisingiausia yra juos paleisti, nes tie krabai nieko blogo nedaro“, – tvirtino pašnekovas.

Reklama: garmin echolotai

3 Comments

  1. As

    Atsigaukit jūs truputį, jau senai krabų yra mariose.

    Reply
  2. Hosse

    Krabai, piranijos, pelikanai, meškėnai… Kas dar? Liūtai smiltynės miške ir krokodilai Nemune? ?

    Reply
  3. Nenaujiena

    Tų krabų pilna ir Dangėje. Savo akim mačiau, kaip vienas žmogelis ties Tauralaukiu bandė gaudyti vėžius bučiais ir per naktį prigaudė puskibirį šitų krabų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This