Spalį – skandalingojo R. W. Fasbinderio filmų retrospektyva

Kultūra

Kino klubas „ 8 ½“  ir Getės institutas Lietuvoje spalį kino mėgėjams dovanoja skandalingojo vokiečių režisieriaus Rainer Werner Fassbinder‘o (1945-1982) –   „naujojo vokiečių kino” bangos lyderio, nonkomformisto filmų retrospektyvą.

Jo kelias į kiną buvo prieštaringas, pilnas nesėkmių ir laimėjimų. Baigė aktorystės kursus, rašė scenarijus ir pjeses. Su bendraminčiais įkūrė Antiteatrą, kurio aktoriai ir jis pats vaidino ne viename jo filmų.

Po filmo „Kacelmacheris“ sėkmės, Fasbinderis per metus sukurdavo 3–4 filmus ir tuo pat metu dirbo teatre bei televizijoje. Tai suteikė jo filmams išorinio aplaidumo, nelygumų, bet tuo pačiu užpildė juos neįprastu gyvybingumu ir tragišku potėpiu.

Daugeliui jo filmų sėkmę atnešė jo mūza – talentinga aktorė Hanna Šigula, su kuria jis susipažino dar jaunystėje. Fasbinderis propagavo skandalingą, pašėlusį gyvenimo būdą, kaitinamą narkotikų, tuo pat metu kūrė ir gyveno ant žmogaus galimybių ribos. Buvo daugelio smerkiamas, persekiojamas. Jis mirė 37 metų, perdozavęs kokaino.

Pirmasis spalio trečiadienis, spalio 2 d., 20 val. kino klube „8 ½“ kvies susipažinti su viena iš pirmųjų režisieriaus R. Fasbinderio juostų „Kacelmacheris“, sulaukusia tarptautinio pripažinimo.

Miuncheno priemiestyje Mari priklauso Erichui, Paulas miega su Helga, Peteris pakenčia Elisabet, Rosi draugauja su Francu dėl jo pinigų. Po graiko Jorgos pasirodymo jaunuolių gyvenime kyla sumaištis. Vaikinai visą agresiją išlieja ant nepageidaujamo atvykėlio. Merginų ksenofobija pasireiškia kiek kitaip.

Filme vaidina Hanna Šigula ir pats režisierius, pagal kurio pjesę ir pastatytas šis filmas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Rodys „Lili Marlen“

Kino klubo „8 ½” komanda kitą trečiadienį, spalio 30 d., 18 val. kviečia išlydėti spalio mėnesį su paskutiniuoju Rainer Werner Fassbinderio ...
2019-10-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This