Dėl Antikorupcijos komisijos pirmininko žada skųstis teismui

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos opozicijai trečią kartą iš eilės į Antikorupcijos komisijos pirmininko postą pasiūlius liberalę Aliną Velykienę, valdantieji pasinaudojo reglamentu ir meras pateikė savo kandidatūrą – konservatorių Rimantą Didžioką.

Protestuodami prieš tokią įvykių eigą ir motyvuodami tuo, kad šis postas įstatymo yra numatytas būtent opozicijai, jos atstovai nedalyvavo balsavime. Prieš tai jie dar perspėjo, kad kreipsis į teismą. Tačiau tai valdančiųjų vienybės nesugriovė ir jie slaptu balsavimu vieningai patvirtino R. Didžioką šios komisijos pirmininku.

Rimantas Didžiokas Antikorupcijos pirmininku buvo išrinktas už akių. Martyno Vainoriaus nuotr.

Vyriausybės atstovė pažeidimo nemato

Merui Vytautui Grubliauskui pranešus, kad jis teiks R. Didžioko kandidatūrą, liberalas Saulius Budinas pirmiausia atkreipė dėmesį į tai, kad pačio kandidato nėra posėdžių salėje.

„Ar mes galime aplamai kalbėti apie tokią kandidatūrą? Mano galva, tai yra šiek tiek keistoka”, – sakė S. Budinas.

Tačiau meras teigė nemanantis, kad tai gali būti kliūtimi – R. Didžiokas užpildė nepriekaištingos reputacijos anketą, davė sutikimą kandidatuoti.

„Teikimas yra sąlygotas ir daugelio kitų aplinkybių yra. Komisija turi būti suformuota, kad Taryba atliktų visas pareigas”, – teigė V. Grubliauskas.

Tuo metu opozicijos atstovė Nina Puteikienė teiravosi Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Daivos Kerekeš, „ar vietos savivaldos įstatymas Klaipėdoje galioja kitaip nei Širvintose ir Panevėžyje”. Pasak N. Puteikienės, kitų savivaldybių tarybų reglamentuose nėra tokios nuostatos, kad tą patį kandidatą galima teikti tik du kartus.

„Mūsų reglamentas neatitinka įstatymo, jei varžo opozicijos teisę. Gal atskiras įstatymas yra Klaipėdai?” – klausė N. Puteikienė.

Atsakydama D. Kerekš teigė, jog buvo gavusi ir S. Budino paklausimą ir yra išnagrinėjusi šią situaciją.

„Vietos savivaldos įstatymas numato, kad kandidatūra siūloma reglamento nustatyta tvarka. Taryba turi teisę, galias nusistatyti procedūras. Negali būti apribojimų, kiek kartų siūlyti dėl eilinių komisijos narių, bet ne dėl pirmininko, yra nuoroda į reglamentą. Jei vienos savivaldybės įsiveda apribojimą reglamente, juo ir vadovaujasi. Mes pastabų neturime”, – aiškino Vyriausybės atstovė

Jos minimo Vietos savivaldos įstatymo 15 str. 1 punktas numato, kad „jeigu yra paskelbta savivaldybės tarybos opozicija, Etikos komisijos ir Antikorupcijos komisijos pirmininkų kandidatūras iš šių komisijų narių meras teikia savivaldybės tarybos opozicijos rašytiniu siūlymu, pasirašytu daugiau kaip pusės visų savivaldybės tarybos opozicijos narių, reglamento nustatyta tvarka.”

Klaipėdos miesto tarybos reglamente rašoma, jog tokios komisijos pirmininką mero teikimu skiria iš Tarybos narių. Jeigu Tarybos opozicija nepasiūlo pirmininko kandidatūros, jį Taryba skiria mero teikimu. Taip pat konstatuojama, kad Tarybos opozicija tą pačią kandidatūrą gali siūlyti ne daugiau kaip du kartus.

„Jeigu antrą kartą iš eilės Taryba nepritaria Tarybos mažumos (opozicijos) siūlomai tai pačiai kandidatūrai, Tarybos mažuma (opozicija) turi siūlyti kitą kandidatūrą. Ta pati tvarka galioja ir mero teikiamai kandidatūrai”, – rašoma reglamente.

Visgi kita opozicijos atstovė Ligita Girskienė akcentavo, kad „žemesnės teisės aktas negali prieštarauti savivaldos įstatymui, kur parodyta, kad šios pozicijos turi priklausyti opozicijai”.

„Jau seniai turėjo būti tiesioginis valdymas dėl pirmininko nepaskyrimo”, – teigė ji.

„Galite kreiptis į teismą, manau, kad ta teise ir pasinaudosite. Imuosi visų veiksmų, kad nepažeisti reglamento”, – į tokius pasisakymus reagavo meras.

Surengė demaršą

Prasidėjus pasisakymų laikui N. Puteikienė pareiškė, kad „neetiška balsuoti už žmogų, kurio nėra salėje” ir pasiūlė atidėti balsavimą iki kito karto, kai R. Didžiokas bus salėje. Ant jos, dabar Antikorupcijos komisija formuojama pravingiuojant pro įstatymo nuostatas.

„Katinas kontroliuos, kaip jis gaudo peles. Šiaip tai pelės turėtų kontroliuoti katiną”, – sakė N. Puteikienė, priminusi ir faktą, kad R. Didžioko vadovaujama praėjusios kadencijos Antikorupcijos komisiją nebuvo įžvelgusi jokių pažeidimų dėl mero santykių su Klaipėdos pilies džiazo festivaliu ir jam savivaldybės skiriamu finansavimu.

„Situacija primena praėjusios kadencijos Etikos komisijos pirmininko skyrimą, kai buvo paskirta Aldona Staponkienė. Prie klausimo galima grįžti, nes opozicijoje yra ne tik Alina Velykienė. Susėskite, pasitarkite ramiai ir galima rasti sprendimą”, – opozicijai siūlė Rimantas Taraškevičius.

Tuo metu pati A. Velykienė mero elgesį pavadino baime ir kenkimu demokratijai.

Judita Simonavičiūtė situaciją vadino opozicijos namų darbų nepadarymu.

„Mes privalome patvirtinti komisijos pirmininką, o opozicija nesusitaria”, – sakė ji.

Viačeslavas Titovas teigė, kad dabar einama tokiu pačiu keliu, kaip ir praėjusioje kadencijoje, kai „labai neetiškai buvo prastuma Etikos komisija”.

„O dabar norite padaryti cirką. Reikia gerbti opoziciją, jei jai priklauso, reikia ir išrinkti jos atstovą”, – sakė V. Titovas.

„Jei Grubliauskas anksčiau buvo liberalas, tai dabar imame panašėti į mažų miestelių kunigaikštystes. Tai nusistatykime vieną kartą teikti. Prasilenkia su normalia praktika, miestas garsėjo kaip liberalus ir žiūrintis tolerantiškai į visus dalykus. Matosi, kad miesto kursas keičiasi ir dėl to labai gaila. Vyriausybės atstovės atsakymas neįtikina, kad elgiamasi teisingai, kreipsimės į administracinį teismą išaiškinimo. Reglamentu galime apsispręsti, ar slaptu balsavimu, ar atviru tvirtinamas, o ne kiek kartų gali būti siūloma kandidatūra”, – sakė S. Budinas.

„Yra norinčių perimti valdžią per tiesioginį valdymą”, – taip situaciją vertino vicemeras Arūnas Barbšys, turėdamas omenyje, kad nepatvirtinus Antikorupcijos komisijos pirminink,o Vyriausybė gali svarstyti klausimą dėl tiesioginio valdymo įvedimo Klaipėdoje.

Liberalė Lina Skrupskelienė tvirtino, jog įstatyme aiškiai prašyta, kad meras gali teikti savo kandidatūrą tik tuo atveju, jeigu savivaldybės Tarybos opozicija nepasiūlo kandidato.

Politikams nusprendus, kad klausimas turi būti svarstomas šiame posėdyje, S. Budinas frakcijos vardu paprašė pertraukos, po kurios pranešė, kad opozicija balsavime nedalyvaus. Tada jau pertrauką ėmė ir valdantieji. Ji buvo efektyvi – slapto balsavimo metu visi 16 jos atstovų pasisakė už R. Didžioko kandidatūros patvirtinimą.

1 Comment

  1. Zygmas

    Kada isnyks,perkamu aferistu lizdas…Rimantai?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This