VII Klaipėdos knygų mugė alsuos fluxus dvasia

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=xa7R1abW_-k&feature=youtu.be”][vc_column_text]Saulėtą penktadienio rytą praeiviai centrinėje Klaipėdos Herkaus Manto g. tapo neįprasto reginio liudininkais – juodai vilkintys jaunuoliai, atsinešę sulankstomas kopėčias ir tuščias talpas nuo vandens, triukšmingai ėmė jas daužyti lazdomis, dar ir pašūkaudami.

Tokį teatralizuotą pristatymą – kvietimą į spaudos konferenciją, skirtą jau kitą savaitgalį, spalio 3-5 d., uostamiestyje vyksiančiai VII Klaipėdos knygų mugei, surengė vieni iš mugės organizatorių – Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos darbuotojai, o jiems išradingai talkino jaunieji „Taško” teatro aktoriai.

Turtingą Klaipėdos knygų mugę pristatė bibliotekos direktorės pavaduotoja Kristina Kundrotienė, Regiono bibliotekų ir kultūros vadybos skyriaus vedėja Daiva Nakrošienė ir projektų vadovė Algina Vainilavičienė. Palmiros Mart nuotr.

Organizatorių teigimu, VII Klaipėdos knygų mugė bus kitokia, jos šūkis „Kvėpuok!” kvies „stabtelti, įkvėpti, būti kartu ir tiesiog gyventi”. Jau pats mugės pristatymas sufleruoja, jog ji bus persmelkta fluxus dvasia, jos veidu pasirinkus žinomą uostamiesčio menininką, performansų meistrą Beną Šarką.

Bibliotekos Gerlacho palėpėje įsikurs Jono Meko vizualiųjų menų centro ekspozicija „Fluxus yra Fluxus”, čia bus pademonstruoti ir trys J. Meko filmai.

Be to, savo fluxus parodą, pavadintą „Fluxus labirintas”, mugėje pristatys Klaipėdos menininkai. Labirintas veiks tik 1 valandą kiekvieną mugės dieną, organizatoriai patikino, jog jis nenuvils.

Mugėje pirmą kartą veiks vadinamasis vinilo kampas, kuriame bus pristatyta ir audio technika, ir bus galima paklausyti senų vinilinių plokštelių, pvz., to, ką savo laiku klausė Jurgis Mačiūnas. Be to, veiks vadinamoji manifestų tribūna, į kurią jau yra užsiregistravę tokie kultūros ir meno žmonės, kaip Arvydas Girdzijauskas, Marijus Šidlauskas, Linas Švirinas, Tomas Kiauka, Antanas Stanevičius, Roma Bončkutė, „Apeirono” teartas ir kt.

Be tradicinių naujų knygų pristatymų ir susitikimų su autoriais mugėje numatyta 11 edukacinių projektų, o bene įdomiausias iš jų – komiksų kūrimo dirbtuvės, skirtos ir vaikams, ir suaugusiems.

Mugės lankytojai bus kviečiami ne tik įsigyti naujų knygų ar dalyvauti susitikimuose su rašytojais, bet ir patys įsitraukti į įvairias įdomias veiklas.

Tarp žymiausių knygų mugės autorių minimas šiuo metu tarp jaunųjų kūrėjų išpopuliarėjęs Elijas Martynenko, kuriam patikėta atidaryti rūbinėje vyksiantį slemą.

Įsteigtas Laimos vardo prizas

Spalio 3 d. 12 val. vyksiantis mugės atidarymas bus skirtas ilgametės knygų mugės organizatorės, buvusios I. Simonaitytės bibliotekos direktorės Laimos Počebutienės atminimui.

„Renginio metu bus pasodintas medelis ir pirmą kartą įteiktas Laimos vardo prizas, kuris keliaus per kiekvienus metus ir bus teikiamas už ryškiausią, įsimintiniausią Klaipėdos knygų mugės kūrėjo akcentą”, – sakė bibliotekos direktorės pavaduotoja Kristina Kundrotienė.

Šių metų Laimos prizo – keramikos statulėlės autorė yra klaipėdietė keramikė Daiva Ložytė. Statulėlė bus įteikta L. Počebutienės bendražygei, leidyklos „Andrena” vadovei Nijolei Petrošienei.

Iš viso knygų mugėje numatyta per 60 pačių įvairiausių renginių, joje dalyvaus per 30 autorių bei 20 Lietuvos mažų ir vidutinių leidėjų asociacijos leidyklų su savo naujausia produkcija ir jos pristatymais.

Prie Klaipėdos knygų mugės organizavimo kartu su šalies mažosiomis leidyklomis prisideda ir uostamiesčio savivaldybė.

Visą VII Klaipėdos knygų mugės programą rasite čia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”104449,104450,104451,104485,104486,104487,104488,104453,104454,104455,104456,104457,104489,104458,104459,104460″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Už nuopelnus švietimui ir kultūrai įteikti Karalienės Luizės medaliai

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centre įvyko jau tradiciniu tapęs, nuo 2013-ųjų organizuojamas renginys – Karalienės Luizės atminimo medalių įteikimo šventė, ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas pageidauja tapti naujosios kultūros darbo grupės nariais?

Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kurie miesto kultūros sektoriaus atstovai norėtų dalyvauti naujosios valdžios kuriamoje kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupėje. Mero ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Meras jau susikūrė įrankį kultūros ir meno politikai formuoti

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus patvirtino kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupės nuostatus. Šioje 16 narių grupėje daugumą turės mero ...
2023-11-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This