„Europiada“ Klaipėdoje: jau kyla ažiotažas

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje šią savaitę viešintys „Europiados“ tarptautinio komiteto nariai buvo sužavėti miesto pasirengimu grandiozinei šventei. Ji uostamiestį užlies kitų metų rugpjūčio 5-9 dienomis.

Klaipėdoje „Europiada” vyks jau antrą kartą. „Klaipėdos šventės” nuotr.

Svečiai apžiūrėjo kelias mokyklas, kuriose bus apgyvendinti festivalio dalyviai. „Aplankėme po kelias mokyklas tiek šiaurinėje, tiek pietinėje miesto dalyse. Komiteto nariai džiaugėsi, kad jos yra renovuotos, todėl dalyviai bus tinkamai apgyvendinti“, – teigė komiteto narius lydėjusi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė.

Komiteto nariai taip pat apžiūrėjo Teatro aikštę, piliavietę, Vasaros estradą – vietas, kur vyks „Europiados“ renginiai. „Apskritai, svečiai pasidžiaugė, jog Klaipėda yra labai išgražėjusi, atsirado naujų pastatų. Jie ypač džiaugėsi, kad išsaugojome Vasaros estradą, nes ji yra unikalus infrastruktūros objektas, kokio daugelis europiečių dar nėra matę“, – tvirtino A. Dirgėlienė.

Numatoma, jog Vasaros estradoje vyks „Europiados“ atidarymo ir uždarymo renginiai, o kasdien kolektyvai pasirodys Teatro aikštėje, piliavietėje, Senojoje perkėloje, Danės skvere prie Muzikinio teatro, Danės gatvėje prie „Žvejo“ paminklo, M. Mažvydo alėjoje, prie „Meridiano“.

Anot A. Dirgėlienės, į Klaipėdą turėtų atvykti apie 4500 „Europiados“ dalyvių, kurie savo pasirodymais ir džiugins šventės žiūrovus. Dalyviai bus apgyvendinti mokyklose, savivaldybė turi pasirūpinti ir jų maitinimu. „Neslėpsiu, jog labiausiai laukiame dalyvių iš Europos pietų, nes jų tradiciniai šokiai, amatai yra labai įdomūs. Žinoma, laukiame ir kaimynų iš Latvijos, Estijos“, – dėstė pavaduotoja.

2009 metais, kai Klaipėda pirmą kartą priėmė „Europiadą“, į miestą atvyko apie 4200 dalyvių.

Pasak A. Dirgėlienės, susidomėjimas būsima švente jau dabar yra didžiulis. „Įprasta, kad kolektyvus lydi ir jų sirgaliai, kurie apsigyvena viešbučiuose, Mano žiniomis, jau dabar daugelyje Klaipėdos viešbučių kitų metų rugpjūčio 5-9 dienomis nėra vietų, viskas užsakyta“, – susidomėjimu džiaugėsi pašnekovė.

Prieš dešimtmetį Klaipėdoje organizuotą „Europiadą“ jos tarptautinio komiteto nariai, dalyviai ir žiūrovai įvertino puikiai. „Girdėjome atsiliepimų, jog tai buvo pati geriausia „Europiada“. Kartelės tikrai neketiname nuleisti, džiaugiuosi, jog pasirengimas šventei vyksta sklandžiai“, – teigė A. Dirgėlienė.

Didžiąją dalį pinigų sumos, reikalingos surengti šventę, pasirūpinti jos dalyviais, skirs „Europiadas“ tarptautinis komitetas, dar kelis šimtus tūkstančių eurų reikės rasti ir miesto biudžete.

Paklausta, ar „Europiada“ kitais metais bus atskira šventė, ar integruota į Jūros šventę, A. Dirgėlienė pabrėžė, kad tarptautinė fiesta bus atskiras renginys. „Kai pernai siekėme teisės surengti „Europiadą“, pabrėžėme, jog tai turėtų būti atskiras renginys, o ne Jūros šventės, nors ji vyks liepos pabaigoje, dalis. Tokios nuostatos ir bus laikomasi“, – tvirtino A. Dirgėlienė.

Teigiama, jog spalvingas ir didingas Europos šalių tautinės kultūros festivalis „Europiada“ itin retai sugrįžta į jau aplankytą miestą, todėl surengti tokią šventę antrą kartą yra išskirtinis Klaipėdos pasiekimas.

Dėl galimybės priimti „Europiadą“ 2020 metais paskutiniame etape varžėsi Klaipėda ir Italijos miestas Sardinijoje – Nuoras. 2018 metais „Europiada“ vyko Portugalijoje, šiemet – Vokietijoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dainų šventės šimtmečiui paminėti bus pasodintas ąžuolas 

2024-uosius Seimui paskelbus atmintinais Dainų šventės metais, Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia Lietuvos dainų šventės 100-metį įamžinti kiekviename mieste, kuriame ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Ruošiamasi Vasaros estrados atgimimui

Klaipėdos savivaldybės praneša, jog projektavimo konkursą dėl Klaipėdos vasaros koncertų estrados kapitalinio remonto ir aplinkos sutvarkymo laimėjusi Vilniaus bendrovė „SRP ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Konservatoriai ir libai tebevaldo*

Oficialus Klaipėdos miesto savivaldybės interneto puslapis skelbia, kad po šiai dienai konservatorius, Andrius Dobranskis tebevadovauja VŠĮ  „Klaipėdos šventės” valdybai. O ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This