Festivalio finalas – ryškiai švietusio Eduardo Balsio 100-mečiui

Kultūra

Festivalio „Permainų muzika“ pabaigos koncertas apjungs gausias atlikėjų pajėgas didingam „Eduardo Balsio gala koncertui“. Jis Klaipėdos koncertų salėje vyks spalio 9 dieną, trečiadienį, 18.30 val. Kompozitoriaus 100-metį bus paminėtas skambant jo trims stambios formos kūriniams.

Gyvenant uostamiestyje, mokantis Vytauto Didžiojo gimnazijoje prasidėjo E. Balsio kelias į muziką. Labai svarbus kompozitoriaus įkvėpimo šaltinis buvo jūra. Nepaisant to, kad kompozitorius vėliau daugiausia gyveno ir kūrė Vilniuje, vasaras dažnai leisdavo prie jūros. Trys jo monumentaliausi kūriniai susiję su pajūrio kraštu. Tai – baletas „Eglė žalčių karalienė“, oratorija „Nelieskite mėlyno gaublio“ ir opera „Kelionė į Tilžę“.

Didesnės sudėties styginių orkestrui E. Balsys parašė orkestrinę poemą „Jūros atspindžiai“. Būtent šis kūrinys pradės spalio 9-osios programą. Siuitą iš baleto „Eglė žalčių karalienė“ violončelei ir styginiams pritaikė ir solinę partiją atliks violončelininkas David Geringas.

D. Geringas – žymus Lietuvos ir Vokietijos violončelininkas, pedagogas ir dirigentas. Šiandienos muzikinio elito narys, universalus atlikėjas, kurio interpretacijoms atsiveria įvairių epochų muzikos šedevrai, pasaulį sužavėjo ypatingu stilistiniu lankstumu, intelektualumu ir išskirtiniu violončelės tembru. Maestro nepamiršta sugrįžti ir į gimtąją Lietuvą, kurios publikai kaskart dovanoja nepamirštamus muzikinius įspūdžius.

Koncertui susivieniję Klaipėdos ir Šv. Kristoforo kameriniai orkestrai buvo įkurti panašiu laikotarpiu, abu skaičiuoja savo trečią dešimtmetį. Mindaugo Bačkaus ir Modesto Barkausko vadovaujami kolektyvai Lietuvoje žinomi dėl savo profesionalumo ir universalumo, plačios gastrolių geografijos, yra aktyvūs Lietuvos ir užsienio muzikos pasaulio dalyviai.

Finaliniai paskutinio festivalio koncerto akordai – E. Balsio oratorija „Nelieskite mėlyno gaublio“. Ypač gilų emocinį poveikį turinčio kūrinio dramaturgija pagrįsta nuolatiniais kontrastais: taika ir karas, gyvieji ir žuvusieji, dabartis ir praeitis. Šie kontrastai veikia tarsi šviesos ir šešėlio kaita, kurios įtaigumas nepalieka abejingų.

Oratoriją diriguos Modestas Barkauskas, kuris 2016 metais buvo pripažintas geriausiu jaunuoju menininku ir apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“. Jis dažnai diriguoja ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatre, rengia koncertus su visais svarbiausiais Lietuvos orkestrais. Beje, pirmasis Modesto Barkausko diriguotas spektaklis buvo būtent Klaipėdoje.

Simboliška, kad fortepijonų partijas šiame kūrinyje atliks kompozitoriaus dukra Dalia Balsytė ir anūkė Indrė Baikštytė, dainuos Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos choras. Solistų partijos patikėtos Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistams – mecosopranui Jovitai Vaškevičiūtei, bosui Arūnui Malikėnui – ir klaipėdiečiams diskantams.

„Džiugu, kad Klaipėdos koncertų salėje E. Balsio muzika skamba dažnai, joje jau yra skambėjusi ir oratorija, kurioje grojome su Indre. Grįžtame su naujais solistais pristatyti kūrinio jo pasiilgusiems ar dar negirdėjusiems. Tiesa, dabar boso partiją atliksiantis Arūnas Malikėnas dainavo oratorijos premjeroje 1969 m. diskanto partiją. Man gražus, simboliškas šio dainininko augimas kartu su Tėčio kūryba“, – sako D. Balsytė.

Eduardas Balsys – lietuvių muzikinės kultūros švyturys. Jis švietė ryškiai, veikė drąsiai, pripažinimą ir pagarbą pelnė talentu ir darbu. Jo kūrybos šviesa iki šiol spinduliuoja, tikrosios meninės vertybės gyvena šimtmečius. Pasak D. Balsytės, „E. Balsio kūryba yra tokia įvairialypė, kad joje sau mielą kūrinį galėtų atrasti skirtingo muzikinio išprusimo ar skonio žmonės“.

Kviečiame praleisti paskutinį „Permainų muzikos“ festivalio vakarą su nuostabia ir turininga šio kompozitoriaus muzika!

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Tadai, kodėl taip kukliai?*

„To dar nebuvo, kad savivaldybės biudžetinės įstaigos direktorius reklamuotų savo atvaizdą „visame gražume” miesto stenduose. Skirti GPM prašo daug kas, ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Čilėje gyvenantis ir mūsų mieste koncertuosiantis lietuvis džiaugiasi Klaipėdos ramybe

Šį trečiadienį, vasario 21 d., Klaipėdos koncertų salėje su uostamiesčio brass kvintetu koncertuos jau 16 metų tolimojoje Čilėje gyvenantis ir ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This