Klaipėdiečiai sunerimo dėl Klaipėdos mero vairuojamo automobilio

Politika

Pietinei Klaipėdos bendruomenei įtarimų sukėlė tai, jog Klaipėdos meras ir darbo reikalais važinėja su galimai jo žmonos vadovaujamai asociacijai priklausančiu automobiliu. Tačiau skundą nagrinėjusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pažeidimų nenustatė.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Į VTEK kreipėsi Pietine Klaipėdos bendruomene prisistatęs asmuo, kuris skundą išdėstė elektroniniame laiške. Jame nurodoma, jog Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas 2019 metų rugsėjo 3 dienos „Balticum“ televizijos žinių laidoje nusifilmavo, kaip vyksta tikrinti smarvę skleidžiančias įmones asociacijos „Klaipėdos džiazo festivalis“ automobiliu „Honda Odyssey“. „Žiūrint per televizorių, aiškiai matyti, kad stovi ką tik vairuotas automobilis. Reportaže matosi, o taip pat ir kituose reportažuose, paskelbtuose „Balticum TV“ „Facebook“ paskyroje matyti, kaip meras vairuoja automobilį „Honda“. Mums, bendruomenei, kelia įtarimą, kad meras vykdo piaro akciją, tačiau kartu veikia nuolatiniame interesų konflikte, nes šiuo automobiliu važinėja į/iš darbo. Automobilis priklauso asociacijai „Klaipėdos džiazo festivalis“, kuri iš Klaipėdos miesto savivaldybės gauna dotaciją Džiazo festivaliui organizuoti. Daugelį metų bendruomenė, atskiri politikai siekė gauti informaciją, kur skirtos viešos lėšos yra panaudojamos, tačiau ataskaitų apie mero žmonos vadovaujamos asociacijos „Klaipėdos džiazo festivalis“ išviešinti nepavyko.

Mums, bendruomenei, neaišku, kaip meras galimai veikia nuolatinio interesų konflikto zonoje, gauna tiesioginę naudą, t.y. naudoja asociacijos „Klaipėdos džiazo festivalis“ automobilį savo reikmėms, nedeklaravęs, kad tokią naudą jis gauna iš privačios organizacijos“, – dėstoma skunde.

Bendruomenė kėlė klausimą ir dėl lėšų, kurias meras, kaip tarybos narys, naudoja kanceliarinėms išlaidoms. „Mūsų žiniomis, meras, kaip Klaipėdos miesto tarybos narys, kas mėnesį gauna 300 eurų išlaidų kompensaciją tarybos nario išlaidoms. Tikėtina, kad jis šiam „Honda“ automobiliui pila kurą (benzino išlaidos) ir pateikia ataskaitas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai. Mūsų žiniomis, meras savo asmeninio automobilio neturi, jam yra priskirtas tarnybinis automobilis „Volvo“, kuris yra Klaipėdos miesto savivaldybės, juo jis taip pat naudojasi. Tačiau kelia didelę nuostabą, kaip galima naudotis privačios organizacijos automobiliu. Kadangi nesame tyrimą atliekanti institucija, prašome Jūsų pradėti tyrimą, ar Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas nėra supainiojęs viešų ir privačių interesų, ar yra deklaravęs asmeniškai gaunamą naudą, ar pila kurą į šį automobilį. Pažymime, kad paramą asociacija „Klaipėdos džiazo festivalis“ gauna iš Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto, kas suponuoja galimą nuolatinį interesų konfliktą“, – rašoma skunde ir prašoma atlikti tyrimą.

VTEK su šiuo pranešimu susipažino, tačiau interesų konflikto neįžvelgė. „Informuojame, kad Komisija, vertindama Jūsų pranešime nurodytą informaciją, kreipėsi į Asociaciją, siekiant sužinoti, ar tarp Asociacijos ir V. Grubliausko nebuvo sudaryta sutartis/susitarimas dėl automobilio naudojimo. Komisijai buvo atsakyta, kad, Asociacijos žiniomis, V. Grubliauskas nenaudoja pranešime minimo automobilio savo reikmėms“, – teigiama VTEK atsakyme.

Jame taip pat informuojama, kad pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, deklaruojantysis privačių interesų deklaracijoje turi nurodyti informaciją apie per paskutinius 12 kalendorinių mėnesių sudarytus ir kitus galiojančius sandorius, jeigu sandorio vertė didesnė negu 3 tūkst. eurų, taip pat turi būti nurodomi duomenys apie artimus asmenis ar kitus jam žinomus asmenis arba duomenis, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas. „Atsižvelgiant į iš Asociacijos gautą atsakymą, darytina išvada, kad nėra pagrindo manyti, jog V. Grubliauskas galbūt nedeklaravo sudaryto sandorio/sutarties su Asociacija. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad V. Grubliauskas savo privačių interesų deklaracijoje jau yra nurodęs ryšį su Asociacija, t. y., kad joje pareigas eina jo sutuoktinė. Taigi, jau vien tik ši aplinkybė reiškia, kad Asociacija yra laikytina V. Grubliausko privačiu interesu ir jis, vadovaudamasis Įstatymo 11 straipsnio 1 ir 2 dalimis, privalo nusišalinti ir nedalyvauti sprendžiant klausimus, susijusius su Asociacija“, – išaiškino VTEK.

Ji taip pat pažymėjo, kad konstatuojant, jog valstybinėje tarnyboje dirbančiam asmeniui kilo interesų konfliktas, būtina išpildyti visas šios teisės normos hipotezėje nustatytas sąlygas: nurodyti objektyvias aplinkybes, pagrindžiančias privataus intereso buvimą, bei identifikuoti konkrečius valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens atliktus veiksmus (pvz. jo dalyvavimą rengiant, svarstant, priimant sprendimus, vykdant arba duodant pavedimą ir pan.).

„Nagrinėjamuoju atveju Jūsų pranešime nėra pateikta duomenų apie V. Grubliausko dalyvavimą sprendžiant klausimus, susijusius su Asociacija, ir tokiais savo veiksmais galbūt pažeidžiamas įstatymo nuostatas, įpareigojančias vengti interesų konflikto, o jam iškilus – nusišalinti. Objektyvių ir faktiškai pagrįstų duomenų, kad V. Grubliauskas tarnybinį automobilį naudotų ne tarnybinėms reikmėms, ar jam, kaip Savivaldybės tarybos nariui, skiriamą kompensaciją, naudotų ne tarybos nario patirtoms išlaidoms padengti, o asmeninėms reikmėms, Jūsų pranešime nėra. Atsižvelgusi į visas aukščiau nurodytas aplinkybes, Komisija neįžvelgia pakankamo pagrindo pradėti tyrimą dėl V. Grubliausko elgesio atitikties įstatymo nuostatoms. Paminėtina, kad Komisija, gavusi papildomų konkrečių duomenų apie V. Grubliausko veiksmus, galbūt pažeidžiančius įstatymo nuostatas, klausimą dėl tyrimo pradėjimo jo atžvilgiu galėtų spręsti pakartotinai“, – skundą rašiusius klaipėdiečius informavo VTEK.

6 Comments

  1. Nu taip...

    Nu jo, nu biški gėda merui… A ką daryt jam? A kaip gyvent?… ☝️????

    Reply
  2. Se

    Tiek merui, tiek jo žmonai laikas būtų nuo tarnybinių automobilių prisėsti prie dviračių, nes abu pradeda panašėti į nutukusių begemotų šeimynėlę. Viešieji asmenys turėtų prisižiūrėti.

    Reply
    • Birutė

      ???

  3. Aš

    Nu čis liberalai čia viskas normalų,nesuprantu kokie kvailiai iž ji balsavo.

    Reply
  4. Gera

    Reklama ☝️?

    Reply
  5. VVirginija

    Kiek tragedijos ,gyventojai neprivalo pirkti mašinas, kas man perka ,apsiraminkite čia rašo geradėjai, o.ne miestelėnai

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Veidai

Edmundas Federavičius: „Muzika - mano pašaukimas"

Džiazo gerbėjams gerai ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomas  būgnininkas Edmundas Federavičius mini gražų jubiliejų ir ta proga ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Politika

Pradėjo skelbti savivaldybės tarybos narių algas

Neatlygintinai dirba tik vienas Klaipėdos miesto tarybos narys. Tai paaiškėjo savivaldybei po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kritikos paskelbus informaciją apie ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This