Klaipėdiečiams – galimybė susipažinti su skvošu

Sportas

Gintarė Šimtininkaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2019-10-07

Komentarų: 0

Klaipėdoje surengtas Lietuvos skvošo asociacijos (LSA) taurės pirmasis etapas.

Uostamiesčiui šis turnyras, kaip ir pats skvošo žaidimas, nėra naujiena. Dar 1999 metais patys pirmieji skvošo kortai atsirado būtent Klaipėdoje, o turnyrai rengiami jau 15 metų, tačiau dideliu dalyvių skaičiumi Klaipėda pasigirti negali. Šįkart savo jėgas išmėginti panoro 16 atletų iš visos Lietuvos, kurių keturi – klaipėdiečiai.

Gintarės Šimtininkaitės nuotr.

Tarp trijų geriausiųjų šiame etape atsidūrė klaipėdietis Andrius Stančaitis, kuris ne tik žaidžia savo malonumui, bet ir intensyviai kuria skvošo entuziastų bendruomenę Klaipėdoje.

Pirmoji pažintis – Jungtinėje Karalystėje

Andrius Stančaitis skvošą žaidžia jau beveik dešimtmetį. Pirmoji pažintis su šiuo sportu įvyko Jungtinėje Karalystėje, kur skvošas jau seniai nebėra naujiena.

„Niekada nebuvau labai sportiškas, o pirmą kart paėmus raketę į rankas – negalėjau net pataikyti į kamuoliuką, tačiau pats žaidimas taip sužavėjo, jog nusprendžiau nepaleisti ir treniruotis”, – sakė pašnekovas.

Pasak Andriaus, Jungtinėje Karalystėje skvošas yra ne tik sportas, bet ir bendruomenė.

„Skvošas mane sužavėjo ne vien savo energija, sportinine puse, bet ir tuo bendruomeniškumo jausmu. Skvošas vienija įvairiausius žmones, kurie mielai bendrauja, rengia įvairius susibūrimus, kitaip sakant – įvairiapusiškai socializuojasi ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų. Pats skvošas yra tikrai emocionalus žaidimas, tačiau žaidėjai visuomet išlieka draugiški ir kultūringi vieni kitų atžvilgiu”, – pasakojo klaipėdietis.

Nuo savamokslio iki kvalifikuoto trenerio

Nors prieš kelis metus Andrius negalėjo net atmušti kamuoliuko, tačiau šiandien jis jau gali pasigirti įgyta trenerio kvalifikacija bei sukaupta patirtimi.

„Maždaug pusantrų metų žaidžiau sau, mokiausi savarankiškai, daugiausia iš „Youtube”, bet kažkuriuo metu įvyko lūžis ir nusprendžiau kreiptis į profesionalų trenerį, o čia ir prasidėjo visi reikalai. Atėjo suvokimas, jog viskas ką išmokau pats – kardinaliai skiriasi nuo to, kaip viskas turi būti, todėl teko ne patobulinti savo turėtus įgūdžius, bet išmokti viską iš naujo. Čia aš supratau, koks svarbus yra profesionalus treneris kiekvienam naujokui“, – savo patirtimi dalinosi A. Stančaitis.

„Mano tikslas – įtraukti, kuo daugiau žmonių. Parodyti, jog skvošas tai ne vien prakaitavimas aikštelėje, bet ir bendravimas su bendraminčiais, reakcijos lavinimas, akiračio praplėtimas”, – sako Andrius Stančaitis. Gintarės Šimtininkaitės nuotr.

Paklaustas, kada pats nusprendė tapti kvalifikuotu treneriu, Andrius sako, jog ši mintis neatėjo per vieną dieną.

„Man skvošas visada buvo ne tik treniruotė, bet ir gyvenimo būdas, užsiėmimas. Per visus savo praktikos metus sutikau daugybę žmonių, kurie buvo tokie patys naujokai, kaip ir aš, tačiau metė šį sportą net nespėję pajusti malonumo. Dažniausiai tai atsitinka, kai žmogui iš pirmo karto nepavyksta padaryti to, kas iš šono atrodo labai lengva, o šalia nėra nieko, kas įkvėptų pabandyti dar kartą. Matydamas visus tuos nusivylimus ir turėdamas jau sukauptą patirtį, nusprendžiau, jog noriu padėti žmonėms pamilti šį sportą ir išvengti nusivylimų, todėl įgijau skvošo trenerio kvalifikaciją”, – pasakojo pašnekovas.

Iš skvošo karalystės – į vėjuotą Klaipėdą

Po beveik dešimtmečio svetur – Andrius patraukė atgal į Lietuvą. Pirmoji mintis buvo apsistoti Kaune ar Vilniuje, kur veikia skvošo kortai bei bendruomenės, tačiau galiausiai apsistojo Klaipėdoje.

„Žinojau, jog grįžęs norėsiu toliau žaisti skvošą pats ir mokyti kitus, todėl iškart pagalvojau apie miestus, kur skvošo bendruomenės yra didžiausios, tačiau pasikalbėjus su bendraminčiais, kilo mintis, jog protingiausia būtų pakelti Klaipėdos lygį, nes kol kas skvošas čia primirštas“, – sakė treneris.

Paklaustas apie planus, A. Stančaitis sako, jog dabar svarbiausia yra pritraukti, kuo daugiau žmonių, juos supažindinti su šiuo sportu.

„Mano tikslas – įtraukti, kuo daugiau žmonių. Parodyti, jog tai ne vien prakaitavimas aikštelėje, bet ir bendravimas su bendraminčiais, reakcijos lavinimas, akiračio praplėtimas. Noriu supažindinti žmones su šiuo sportu, kaip su smagiu laisvalaikio praleidimo būdu, padrąsinti dalyvauti turnyruose, nes skvoše labai svarbu geros emocijos ir gerai praleistas laikas, nebūtina būti profesionaliu atletu. Mano tikslas – parodyti, jog skvošas nėra prabangos reikalas, jog tam, kad mėgautis šiuo sportu, užtenka minimalių investicijų ir tai daryti gali kiekvienas“, – pasakojo Andrius.

Šiuo metu Andrius Stančaitis treniruoja vieninteliame Klaipėdoje esančiame skvošo korte. Rugsėjo paskutinį šeštadienį buvo surengta atvirų durų diena, kur buvo kviečiami visi, o kiekvienas atėjęs buvo supažindintas su skvošo principais, pravesta treniruotė. Spalio 26 d., nuo 9 iki 16 val., Jurando sveikatingumo centre (Debreceno g. 52A), vyks jau antroji atvirų durų diena.

„Noriu visus padrąsinti dalyvauti, šiame sporte nėra nei amžiaus, nei lyties apribojimų. Treniruotės tinka visai šeimai, todėl lauksiu kiekvieno. Viskas ko reikia – sportinė apranga ir pozityvus nusiteikimas. Dalyvavimas visiškai nemokamas“, – ragino Andrius.

INFORMACIJA

Skvošas arba sieninis (angl. squash) – sportinis žaidimas salėje, kurį raketėmis ir kamuoliuku žaidžia du asmenys. Žaidimo metu kamuoliukas smūgiuojamas į patalpos sienas siekiant neleisti jam liesti grindis daugiau nei vieną kartą iš eilės.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This